Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στη Σύρο

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξάγεται ως και τις 15 Ιουλίου 2018, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών και θα απευθύνει ομιλία προς τους φοιτητές και τους καθηγητές, με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας», παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεωργίου Καψάλη, του νυν αν. Πρύτανη και νεοεκλεγέντος Πρύτανη, κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, της Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωής Γαβριηλίδου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννη Στεφανίδη, του Γενικού Διευθυντή του CHS – GR του Harvard κ. Ιωάννη Πετρόπουλου και δεκάδων μελών ΔΕΠ από Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στη Σύρο από 8-15 Ιουλίου, ο Γάλλος Πρέσβης κύριος Christophe Chantepy, σε μήνυμά του αναφέρεται στις θεματικές του προγράμματος, τονίζοντας ότι προσεγγίζεται το ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών, προσθέτοντας ότι «η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη». Το πρόγραμμα θα τιμήσει με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος του  Γάλλου Πρέσβη κυρίου Christophe Chantepy, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας τη Γαλλικής Πρεσβείας κ. Philippe Mogentale.

Η υποστήριξη

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του προγράμματος, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, έδωσε το στίγμα του προγράμματος του 4ου Θερινού, μίλησε για τη διοργάνωση στη Σύρο και τόνισε την σημαντικότητα των θεματικών που θα αναλυθούν.

Όπως ανέφερε «Η απόφαση να πραγματοποιήσουμε το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο οφείλεται αποκλειστικά στην διευθύντρια της Κοινής Γνώμης, Τέτα Βαρλάμη, η οποία παρακολούθησε συστηματικά τα προηγούμενα θερινά μας σχολεία στην Άνδρο και εξέφρασε την ιδέα να ταξιδέψουμε το project αυτό στη Σύρο. Ένα project που διαρκεί μία εβδομάδα, αλλά που δουλεύεται δέκα μήνες πριν, καθώς η προετοιμασία ξεκινά συνήθως από τον Οκτώβριο.

 Η απόφαση, που περιείχε το στοιχείο της ανανέωσης του προγράμματος, μας έφερε σε επαφή με τον δήμο της Σύρου, για να διαπιστώσουμε ότι η αγκαλιά που άνοιξε ήταν πραγματικά πολύ ζεστή. Ουσιαστικός συνοδοιπόρος μας ο δήμος της Σύρου, με δήμαρχο τον Γιώργο Μαραγκό και αποτελεσματική συνεργάτης μας η αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού, με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου. Σημαντικός υποστηρικτής και η Μητρόπολη Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος.

Διαμορφώθηκε λοιπόν ένα υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται όχι μόνον από τις συμμετοχές των εκλεκτών πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και από το εξαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο ο δήμος Σύρου προσφέρει στους φοιτητές του Θερινού μας Πανεπιστημίου».

Ακαδημαϊκό ενδιαφέρον

Ιδιαίτερη η αναφορά της κ. Τσιτσανούδη στους σπουδαστές και το πρόγραμμα του 4ου Θερινού Πανεπιστημίου, για τα οποία σημείωσε ότι «Από τις 500 και πλέον αιτήσεις που δεχθήκαμε, επιλέξαμε 64 φοιτητές, οι οποίοι διακρίνονται για τα ώριμα ακαδημαϊκά τους προσόντα, την ερευνητική τους διάθεση και την υπέροχη αποφασιστικότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφήνοντας στην άκρη τη θερινή ραστώνη. Διότι πρόκειται για μία δράση η οποία διακρίνεται από αυστηρότητα και συνέπεια. Είμαι πολύ ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι έρχονται άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις γωνιές της γης, για να παρακολουθήσουν το Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την περίπτωση της κ. Βίκυς Μαρινέλη από το Υπουργείο Παιδείας της Μελβούρνης, που ταξιδεύει από την Αυστραλία για να βρεθεί στον εξαιρετικό χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων και να παρακολουθήσει το πρόγραμμα ή την περίπτωση του Jim Potts από τη Μεγάλη Βρετανία, ενός μοναδικού φιλέλληνα…

Έμφαση δίνουμε στην ανατροφοδότηση των φοιτητών μας, στα όσα εκείνοι θα μας πουν, στα όσα οι ίδιοι θα παρατηρήσουν. Φέτος μάλιστα το πρόγραμμα ενισχύει τις ώρες του brainstorming και δημιουργεί καθημερινά workshops, τα οποία έχω την τιμή να συντονίζω ακριβώς επειδή επιθυμούμε να καταστήσουμε τους φοιτητές μας κεντρικούς πρωταγωνιστές. Θα υπάρχουν μάλιστα και δύο εκπλήξεις, αλλά θα σας αποκαλύψω μόνο τη μία. Είθισται να εκδίδονται πρακτικά με τις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων μετά από κάθε συνεδριακή διαδικασία, όπως είναι και ένα Θερινό Πανεπιστήμιο. Φέτος θα επιχειρήσουμε να το αντιστρέψουμε αυτό, καθώς σκεπτόμαστε να εκδώσουμε πρακτικά με τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις των φοιτητών μας. Όσο για τη δεύτερη έκπληξη, αυτή την αφήνω, να την ανακοινώσουν τα παιδιά… Κι όταν λέμε παιδιά, εννοούμε όχι μόνον τους φοιτητές, αλλά και τους/τις εξηντάχρονους/ες που εγγράφονται ως φοιτητές, καθώς στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε λόγου χάρη συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που λαχταρούν ακόμη και σήμερα για μάθηση. Κι αυτό τα λέει όλα».

Τα οργανωτικά

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Επιστημονικώς Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης».

Σε αυτό θα διδάξουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Δείτε αναλυτικά το σχετικό αρχείο). Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα Κοινή Γνώμη. Καλύπτεται επίσης από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και ΜΜΕ της ομογένειας.

Με την τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουλίου το βιβλίο του  Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου και ο νυν Αν. Πρύτανη και νεοεκλεγείς Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.