«Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο»

  • Πέμπτη, 12 Ιουλίου, 2018 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουλ. 2018 - 7:27

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Θερινό Πανεπιστήμιο «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο»

Με πολυπληθή συμμετοχή ομιλητών, συνέδρων, ειδικών προσκεκλημένων και φοιτητών ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018, οι τριήμερες εργασίες (6-8 Ιουλίου) του πρώτου Θερινού Πανεπιστημίου «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο». Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, καθώς και της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου.

Την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, αντιπροσωπεία των συνέδρων επισκέφτηκε το Δημαρχείο Άνδρου, με τον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Σουσούδη και την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Αθηνά Τσατσομοίρου να υποδέχονται και να συνομιλούν μαζί τους σε ζεστό και φιλικό κλίμα συνεργασίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ξεκίνησαν οι εργασίες στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου, με τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς εκ μέρους του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Απόστολου Νικολαΐδη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμονα Αράθυμου, του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη και εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος Άνδρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου και υπογράμμισε πως ο Δήμος επικροτεί και ενισχύει τις επιστημονικές πρωτοβουλίες έγκριτων ερευνητικών ομάδων, όπως αυτή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Ο κ. Θεοδόσης Σουσούδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι για τους νέους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική η προσπάθεια του Θερινού Πανεπιστημίου να διασυνδέσει προσωπικότητες και φορείς από την ευρύτερη κοινωνική, επιχειρηματική και πολιτισμική σφαίρα με τον σύγχρονο θεολογικό και διεπιστημονικό λόγο». Να σημειωθεί ότι στην τελετή λήξης των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Σουσούδης κάλεσε διοργανωτές και συνέδρους να πραγματοποιήσουν το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο και την επόμενη χρονιά.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο», με την πλούσια θεματολογία του και τις άκρως ενδιαφέρουσες ενότητές του, αποτέλεσε μία διαδικασία δημιουργικής συνάντησης, αλληλεπίδρασης, αμοιβαίας συνεργασίας και διάδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, 120 συνέδρων (διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό, νέοι ερευνητές, ειδικοί προσκεκλημένοι) από οκτώ Πανεπιστημιακά τμήματα και δύο Ερευνητικά Κέντρα. Οι εκλεκτοί εισηγητές ανταποκρίθηκαν στο χρέος τους και διατύπωσαν θεμελιωμένο και εμπεριστατωμένο λόγο στις συνεδρίες, των οποίων το κύριο σώμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και του Σαββάτου (06&07/07) και την Κυριακή (08/07).

Μέσα από τις εισηγήσεις των εξαιρετικών ομιλητών και τη συζήτηση με τους συμμετέχοντες αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος, γεγονός που καθιστά το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο ένα τριήμερο εποικοδομητικής συζήτησης, πραγματικού προβληματισμού και μεταφοράς πλούσιας εμπειρίας. Οι θρησκείες διαδραματίζουν τον ρόλο τους ως στοιχεία που νοηματοδοτούν και επαναπροσδιορίζουν τη νέα μας ταυτότητα και ο διεπιστημονικός λόγος που διατυπώθηκε είχε ως αφετηρία ιστορικές και επίκαιρες πτυχές του διαχρονικά πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού βίου της Μεσογείου.

Οι διοργανωτές του Θερινού Πανεπιστημίου ευχαρίστησαν για τη συνεργασία τον Δήμο Άνδρου, επισημαίνοντας ότι έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και ετοιμότητα ώστε να αναπτύξει τις αναγκαίες υποδομές για την εξυπηρέτηση των συνέδρων. Επίσης, έδωσαν τις θερμές ευχαριστίες τους στους υπεύθυνους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, του Αρχαιολογικού και του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης γιατί έδωσαν την ευκαιρία στους συνέδρους να έρθουν σε επαφή με τους πολιτισμικούς θησαυρούς του νησιού μας, αλλά και στους επιχειρηματικούς φορείς της Άνδρου για τη φιλοξενία.