Προς κατάργηση το γραφείο του ΕΟΤ της Σύρου

Νέο Λουκέτο

Σχεδιασμός του υπουργείου εν αγνοία των φορέων

Μία νέα αναταραχή έρχεται να δημιουργήσει στο χώρο των νησιών, το οργανόγραμμα που προτείνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο οποίο γίνεται εμφανής η πρόθεση κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την κατάργηση του γραφείου του ΕΟΤ της Σύρου.

Πρόκειται για ένα πλάνο το οποίο στήθηκε καθ’ υπαγόρευση των απαιτήσεων της τρόικας και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος συρρίκνωσης των δομών της δημόσιας διοίκησης.

Κατόπιν των συνεχόμενων καταργήσεων δημόσιων υπηρεσιών στα νησιά, σειρά παίρνουν και τα γραφεία τουρισμού, χωρίς να έχει προϋπάρξει οποιαδήποτε, έστω και υποτυπώδης διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Γράμμα κενό περιεχομένου αποδεικνύεται και με αυτή την νέα κατάργηση, η νησιωτικότητα, παρά τη συνταγματική της κατοχύρωση, καθώς όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών στα νησιά.

Η προβλεπόμενες μεταβολές

Αν και είχε γνωστοποιηθεί στους υπηρεσιακούς κύκλους εδώ και περίπου τρεις μήνες, η κυβερνητική αυτή πρόθεση, μόλις την 1η Μαρτίου εκδόθηκε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων που αφορούν στο Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Οι δράσεις αυτές αφορούν στην «αναδιάρθρωση των οργανικών δομών του Υπουργείου Τουρισμού, με ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του, επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων-επιχειρησιακών αντικειμένων και άρση των επικαλύψεων με τον ΕΟΤ, με παράλληλη ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού».

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην «αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ), με περιοχές αρμοδιότητας αντίστοιχες με αυτές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μείωση τους σε 7 και ανάληψη της αποστολής, του συντονισμού και της εποπτείας αυτών από την Κ.Υ. του Υπουργείου».

Τοποθετήσεις και αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε ο Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων, κ. Μιχάλης Παράβαλος, ο οποίος μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» δήλωσε ότι «παρά του ότι έχει υπάρξει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση, αγνοώντας τους εργαζόμενους, που πλέον βρίσκονται στον αέρα».

Οι 7 εργαζόμενοι στο γραφείο της Σύρου, εάν γίνει η μεταφορά στον Πειραιά, ουσιαστικά στο Υπουργείο, θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από τη Σύρο, και σε περίπτωση που αρνηθούν, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Την απορία του δε εξέφρασε ο κ. Παράβαλος σχετικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, σε ιδιωτικούς φορείς, όπως αναφέρεται, της «ποιοτικής πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων, και σε άλλους φορείς, εκτός του Υπουργείου Τουρισμού, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ή στο ιδιωτικό τομέα, μέσω πιστοποίησης των φορέων αυτών».

Ο κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, ως μέλος του νέου Δ.Σ. του ΕΟΤ και Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» φάνηκε καθησυχαστικός ως προς την αρνητική αυτή εξέλιξη, καθώς τόνισε ότι «η πρόταση αυτή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση δεσμευτική» η οποία όπως παραδέχτηκε «περιέχει αρκετά λάθη και ως έχει δεν στέκει και αυτά θα διορθωθούν καθώς βρισκόμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης».

Συμπλήρωσε δε ότι όσον αφορά στον ΕΟΤ ενισχύεται ο ρόλος του ως υπουργείο, καθώς μέχρι πρότινος ήταν Γενική Γραμματεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μία νέα πρόταση κατάργησης των δομών του Δημοσίου στα νησιά, σημαίνει ουσιαστικά την απαξίωση τους και αποδεικνύει τον τρόπο που η κεντρική κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τη νησιωτικότητα.