Πλοία με προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιών ζητά ο ΕΟΑΕΝ

Χρέος της πολιτείας η προστασία των νησιωτών

  • Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Πρόβλεψη ώστε να μην τελούν σε αποκλεισμό τα νησιά στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ).

Με αφορμή τις πρόσφατες απεργίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που έβαλαν τη νησιωτική χώρα «στον πάγο» για αρκετές ημέρες, ο ΕΟΑΕΝ ζητά σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης να δρομολογούνται πλοία με προσωπικό ασφαλείας, ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των νησιών, αλλά και να μην θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων που απεργούν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή: «τα τελευταία χρόνια οι νησιωτικές περιοχές της χώρας κατ’ επανάληψη έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρίας και αποκλεισμού, λόγω των συχνών και σε αρκετές περιπτώσεις πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Θεωρούμε περιττό να απαριθμήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο επιχειρηματικός κόσμος των νησιών μας στο διάστημα των απεργιών, δεδομένου ότι τα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα».

Στην επιστολή τονίζεται ότι αν και οι νησιώτες γνωρίζουν και κατανοούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτικών και, ως εκ τούτου, δεν θέλουν να τεθούν απέναντι στις διεκδικήσεις τους, εντούτοις, είναι χρέος της πολιτείας να διασφαλίζει στους νησιώτες την κάλυψη βασικών αναγκών τους, όπως της μετακίνησης και της προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού από απεργίες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΑΕΝ, η πρόβλεψη δρομολόγησης πλοίων με προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιών αποτελεί ασπίδα προστασίας και συνταγματικό δικαίωμα του κάθε νησιώτη.