Ερωτήματα Συρμαλένιου για θαλάσσιο καταφύγιο, στήριξη σε νέους αγρότες και δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών

Προβληματισμός για το μέλλον της γεωργίας

Δεν συρρικνώνονται τα κονδύλια για τη γεωργία διαβεβαιώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2013 - 07:00

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, μίλησε προχθές κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των κονδυλίων για τη γεωργία, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος ενόψει της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Όπως σημείωσε, είναι λάθος να υποστηρίζεται ότι τα κονδύλια θα συρρικνωθούν και ότι δεν θα υποστηριχθεί η γεωργία. «Σας βεβαιώνω ότι τα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ είναι εξίσου πολλά, συνολικά δηλαδή χρήματα που θα πλησιάσουν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, όσα περίπου ήταν και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Στο επίκεντρο θαλάσσιο καταφύγιο και δάνεια συνεταιρισμών

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής, έθεσε στον Υπουργό ερωτήματα που αφορούν τόσο τη θέση του Υπουργείου για την πρόταση δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες, όσο και το ζήτημα της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από τη νησιά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του θαλάσσιου καταφυγίου, που βρίσκεται έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, ο κ. Συρμαλένιος ζήτησε να ενημερωθεί για τη θέση του υπουργείου αναφορικά με την πρόταση δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Όπως σημείωσε, «η απάντηση αυτή θα έχει σημαντικό ενδιαφέρον, γιατί με δεδομένη τη μεγάλη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, εμείς συμφωνούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, αρκεί αυτή να προχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων αλλά και των τοπικών κοινωνιών».

Σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο βουλευτής ανέφερε ότι τα κονδύλια που θα αντιστοιχούν για την στήριξη των νέων αγροτών, θα ανέρχονται περίπου στο ποσό των 380 εκατ. ευρώ, ρωτώντας τον κ. Τσαυταρή ποια συγκεκριμένα μέτρα σκέφτεται να πάρει το υπουργείο ώστε να εξειδικεύσει τη στήριξη αυτή και να ωθήσει, για παράδειγμα, νέα παιδιά να γυρίσουν από τα αστικά κέντρα στα νησιά. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι οι συνθήκες ανάπτυξης κυρίως των μικρομεσαίων νησιών είναι περιορισμένες, ο κ. Συρμαλένιος ζήτησε να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενα μέτρα επιδότησης για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από τα νησιά προς τις άλλες περιοχές, όπως γίνεται με τη μεταφορά π.χ. των πρώτων υλών και των ζωοτροφών.

Τέλος, εξ αφορμής και της τελευταίας επίσκεψής του στη Νάξο, όπου είχε επαφές με τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που του μετέφερε τα αιτήματα και τους προβληματισμούς της, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στα δάνεια που έχουν συνάψει οι αγροτικοί συνεταιρισμοί με το τραπεζικό σύστημα για την κάλυψη χρηματοδοτικών τους αναγκών. Οι συνεταιρισμοί αποπληρώνουν τα δάνεια αυτά με υψηλά επιτόκια της τάξης του 10 %, τα οποία είναι απαγορευτικά για την εξυπηρέτηση του δανείου. Επ’ αυτού ο βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η λήψη μέτρων, έτσι ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να φθάσουν περίπου στο 3,5 %.

Κίνητρα σε νέους αγρότες θα δώσει η νέα ΚΑΠ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχεδιαζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η νέα ΚΑΠ αναμένεται να δώσει κίνητρα σε νέους αγρότες, επισημαίνοντας ότι το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της, είναι υποχρεωτικό να δοθεί σε νέους αγρότες για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους. Όπως, μάλιστα επεσήμανε, το ποσοστό αυτό σχεδιάζεται να δοθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να λαμβάνεται ως προκαταβολή, κατά την έναρξη μιας αγροτικής επιχείρησης, ενώ το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των νέων αγροτών προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάζεται η ΕΕ, από την επεξεργασία των οποίων έχει διαφανεί ότι μόλις το 6% των γεωργών, στο σύνολό τους, είναι κάτω των 35 ετών. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με αυτά τα νούμερα», τόνισε ο Υπουργός. Εκτός από τη στροφή προς τους νέους, πλέον έμφαση θα δοθεί και στους ανέργους. Η σχεδιαζόμενη νέα ΚΑΠ προσβλέπει σε ενίσχυση των ανέργων που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να δραστηριοποιηθούν εκεί και όχι στα αστικά κέντρα.