Καταργείται το απόσπασμα της 134 ΣΜ στη Σαντορίνη

Από τα Phantom στους ιδιώτες

Και ο στρατός προς εξυπηρέτηση των αγοραπωλησιών

Μετά τις συνεχείς καταργήσεις δομών του Δημοσίου, σειρά παίρνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη συρρίκνωση τους, αλλάζοντας άρδην το στρατιωτικό τοπίο της χώρας.

 

Οι καταργήσεις ξεκινούν από το Α΄ και Β΄ Σώμα Στρατού, ενώ προς κλείσιμο οδεύουν 45 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αρκετές Μοίρες του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα στο Αγρίνιο, στο Τυμπάκι της Κρήτης, στα Ιωάννινα και τη Σαντορίνη. Παράλληλα μειώνεται κατά 40-45% η διοικητική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μία διαδικασία η οποία έρχεται να ολοκληρωθεί με τις παρούσες αποφάσεις, ενώ είχε ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και μία διετία, όταν άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις των τότε αρμοδίων υπουργών.

Οι ανακοινώσεις αυτές αφορούσαν τόσο στην κατάργηση στρατιωτικών αεροδρομίων, όσο και την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες, όπως ενημέρωνε ο τότε υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, στο πλαίσιο ημερίδας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η επιβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, έρχεται από τον σχεδιασμό των Γενικών Επιτελείων για αλλαγή του χάρτη των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2011, όταν κατέθεταν το «απόρρητο» τότε σχέδιο περί νέας Δομής Δυνάμεων, που περιελάμβανε όλες τις καταργήσεις που σήμερα υλοποιούνται.

Το απόσπασμα της Σαντορίνης

Με τις μειώσεις των συγκροτημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας κατά περίπου 50% και κατά 17% των σχηματισμών, το κλείσιμο των τεσσάρων αποσπασμάτων έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της συρρίκνωσης.

Εντύπωση προκαλεί πως ενώ προωθείται η κατάργηση του αποσπάσματος της Σαντορίνης, ταυτόχρονα η Υπηρεσία Έργων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΥΠΕΠΑ) προχωρά σε έργα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ήδη με ημερομηνία χθεσινή (25-4-2013) δημοσιεύτηκε η διακήρυξη της ανοιχτής δημοπρασίας της ΥΠΕΠΑ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, για το έργο «Κατασκευή περιμετρικής περίφραξης σε εγκαταστάσεις του ΠΒΚ-φάση Γ», προϋπολογισμού 67.000 ευρώ.

Ευλόγως γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου, την παρούσα χρονική στιγμή, που από τη μία το στρατιωτικό αεροδρόμιο πρόκειται να κλείσει και από την άλλη το πολιτικό αεροδρόμιο της Σαντορίνης το οποίο είναι ενιαίο με το στρατιωτικό, είναι στα πρώτα που διατίθενται προς πώληση σε ιδιώτες.

Άλλωστε ανήκει σε εκείνα τα περιφερειακά αεροδρόμια που παρουσιάζουν τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, άρα συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Μήπως τελικά πρόκειται για μια κίνηση που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε όλες στις προς πώληση υποδομές, όλο το τελευταίο διάστημα, να προχωρούν σε έργα συντηρήσεων ή επεκτάσεων, μόνο και μόνο για να αποδοθούν όσο το δυνατόν αρτιότερα στους ιδιώτες αγοραστές;

Εάν δε γίνει μία συστηματική και ψύχραιμη παρατήρηση στα στοιχεία που αναφέρονται στις σχετικές εισηγήσεις του 2011 και του απορρήτου σχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται σαφές ότι πολλές από τις προτεινόμενες καταργήσεις ταυτίζονται με τις σημερινές πωλήσεις σε ιδιώτες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του 541 Τάγματος Εκστρατείας Αφάντου της Ρόδου.

 

Τα οικονομικά οφέλη

Η κυβέρνηση με τις κινήσεις αυτές προσβλέπει στην εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ,

Ενώ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες, με τις μειώσεις που σχεδιάζονται θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία περίπου 6 εκ. ευρώ ετησίως.

Πέραν όλων των άλλων επιπλέον οικονομικά οφέλη ευελπιστεί να αποκομίσει η κυβέρνηση και από τις καταργήσεις περί του 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών, οι οποίοι από 320 που είναι σήμερα και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μειωθούν στις 262.

Οι εγκρίσεις των ριζικών αυτών αλλαγών έχουν ήδη δοθεί από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ενώ και με την έγκριση και από τη Βουλή και κατόπιν από το ΚΥΣΕΑ ολοκληρώνεται η συρρίκνωση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Αν η εξοικονόμηση πόρων με τις εν λόγω καταργήσεις, εξυπηρετεί τους οικονομικούς δείκτες που θέλει να καλύψει η κυβέρνηση, είναι ταυτόχρονα αυταπόδεικτο το πόσο εξυπηρετεί άλλους κύκλους η συρρίκνωση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας.