Καταβάλλουν οι ακτοπλόοι τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτικούς -Στάση αναμονής της ΠΝΟ της για τις οφειλές στο «Άγιος Γεώργιος»

Λύση στον ορίζοντα για τους ναυτικούς

Να άρει άμεσα την πολιτική επιστράτευση καλεί την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές
  • Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Καρπούς φαίνεται πως απέδωσε η συνδικαλιστική παρέμβαση που πραγματοποιεί από την Τετάρτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στα πλοία των εταιριών που οφείλουν μισθούς μηνών στους ναυτικούς τους. Το θέμα βαίνει προς τακτοποίηση για τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρίες, οι οποίες ήδη κατέβαλαν μέρος των οφειλών στους εργαζομένους τους.

Πάντως, το ΔΣ της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε χθες το πρωί, προκειμένου να καθορίσει την περεταίρω στάση του, βρίσκεται σε επαγρύπνηση έως την οριστική επίλυση του ζητήματος, με την ΠΝΟ να δηλώνει ρητώς ότι θα συνεχίσει, θα εντείνει και θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις της αν δεν υπάρξουν απτές δεσμεύσεις από τους ακτοπλόους.

«Συμμορφώνονται» οι εφοπλιστές

Σε δηλώσεις του στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, επεσήμανε ότι ήδη υπεγράφη σύμβαση με τους ακτοπλόους και έχουν αρχίσει και καταβάλλονται οι οφειλές των ναυτικών στις περισσότερες εταιρίες, με τους εφοπλιστές να δεσμεύονται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση ολόκληρου του ποσού. Προς το παρόν υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα με τη ΝΕΛ, η οποία, όπως εκτίμησε ο κ. Χαλάς, πρόκειται να τακτοποιηθεί, ενώ δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα για τους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία «Άγιος Γεώργιος» και «Βιτσέντζος Κορνάρος». Μάλιστα, την Τετάρτη σημειώθηκε ένταση μεταξύ ναυτεργατών και επιβατών έξω από το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» εξαιτίας της συνδικαλιστικής παρέμβασης που πραγματοποιεί η ΠΝΟ. Λίγο αργότερα στο λιμάνι του Πειραιά έφθασε Εισαγγελέας, ο οποίος υπενθύμισε στους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων ότι οι ναυτικοί βρίσκονται σε πολιτική επιστράτευση, προειδοποιώντας τους ότι είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο συλλήψεων. Σχολιάζοντας σχετικά, η ΠΝΟ τονίζει ότι οι απειλές αυτές δεν πρέπει να έχουν αποδέκτη τους απλήρωτους εργαζομένους αλλά αυτούς που «δημιούργησαν ή και καλύπτουν με τη στάση τους το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλά, η Ομοσπονδία τηρεί στάση αναμονής και εφόσον οι εταιρίες δώσουν κάποια χρήματα στους ναυτικούς τους θα αρθεί η επίσχεση. Λόγω της κινητοποίησης, την Τετάρτη 5/6 το επιβατηγό «Άγιος Γεώργιος» δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του για Κύθνο-Σέριφο-Σίφνο-Μήλο-Φολέγανδρο-Σίκινο-Ίο-Θήρα.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους ναυτικούς

Αναφορικά με τις κατηγορίες που δέχεται η ΠΝΟ ότι αποκόπτει τα νησιά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο κ. Χαλάς απάντησε ότι η Ομοσπονδία οφείλει να υπερασπιστεί τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, που έχουν έρθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των οφειλών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τους οκτώ μήνες, ενώ προανήγγειλε «πολύ πιο θερμό καλοκαίρι, απ’ όσο το φανταζόμαστε» αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα για όλους τους απλήρωτους ναυτικούς.

«Στίγμα» η πολιτική επιστράτευση

Πάντως, πέρα από τις οφειλές, οι έλληνες ναυτεργάτες παραμένουν ακόμη υπό καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, το οποίο τους επεβλήθη στις 6 Φεβρουαρίου, μετά την πολυήμερη απεργία που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία στις 31/1. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ειδικό σεμινάριο για την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης ναυτικής εργασίας (MLC 2006), ο κ. Χαλάς, υπενθύμισε ότι το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης επιβάλλεται για τέταρτη φορά στην ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος (2002, 2006, 2010 και 2013), τονίζοντας ότι η διαταγή «συνιστά ξεκάθαρη και κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς σύμβασης ναυτικής εργασίας όπως και του πυρήνα των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί στίγμα για μια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης».

Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ζητά το ETF

Το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης τέθηκε στο επίκεντρο και του 4ου τακτικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 29-31 Μαΐου. Τα μέλη του ETF υιοθέτησαν ψήφισμα στο οποίο σημειώνουν ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αντί να επιλύει πολιτικά τα δίκαια αιτήματα των ελλήνων ναυτεργατών, καταφεύγει σε ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό και επαίσχυντο μέτρο».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ακόμη ότι το μέτρο δεν συνάδει με εθνικές, διεθνείς και περιφερειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της και εκφράζοντας την πλήρη στήριξη των μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σε ΠΝΟ και έλληνες ναυτεργάτες. Την ίδια ώρα, τα μέλη του ETF καλούν την ελληνική κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση και να καταργήσει τη νομοθεσία που την επιβάλλει και να «αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με την ΠΝΟ για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων της».