Δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις των ναυτικών τονίζει το Υπουργείο

"Πραξικοπηματική" ενέργεια

Επαναφέρουν «από την πίσω πόρτα» καταψηφισθέν άρθρο του πολυνομοσχεδίου θεωρεί η αντιπολίτευση
  • Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών, ξεκαθάρισε προχθές ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Νωρίτερα, την περασμένη εβδομάδα η Διοίκηση της ΠΝΟ εξετάζοντας διεξοδικά τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό για την εφαρμογή των απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 (MLC) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, εκτιμούσε ότι η επιχειρούμενη ρύθμιση στον χώρο των συμβάσεων ναυτολόγησης προσκρούει στην MLC, θεωρώντας ακόμη ότι συνιστά συνέχιση, με διαφορετική μορφή, της προσπάθειας που προϋπήρξε προς την κατεύθυνση αυτή με το άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου περί «ατομικών συμβάσεων», το οποίο όμως καταψηφίστηκε στη βουλή.

Επαναφέρουν «απ’ την πίσω πόρτα» καταψηφισθέν άρθρο

Ωστόσο, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Αιγαίου και Υγείας τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, αναφέρονται στην κοινή υπουργική απόφαση για τον κανονισμό για την εφαρμογή των απαιτήσεων στην MLC, με την οποία, όπως αναφέρουν, θεσμοθετήθηκε η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τους ναυτικούς στην ποντοπόρο ναυτιλία και στα σκάφη αναψυχής, κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική ενέργεια» εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου.

Θέση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία συμπλέει εν μέρει και με την εκτίμηση της ΠΝΟ, είναι ότι με την απόφαση αυτή επιχειρείται ουσιαστικά «από την πίσω πόρτα» η επαναφορά του άρθρου 19 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο όμως προσκρούει στη διεθνή σύμβαση MLC. Οι βουλευτές θεωρούν ότι η εν λόγω απόφαση είναι ξεκάθαρα εις βάρος των ναυτεργατών και υπέρ των εφοπλιστών, «με τον πιο αντιδημοκρατικό και επαίσχυντο τρόπο», επιχειρώντας να κατεδαφίσει τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποβαθμίζοντας τους έλληνες ναυτεργάτες και μετατρέποντάς τους «σε φθηνό εργατικό δυναμικό και έρμαιο των πλοιοκτητών».

Πάντως, ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος φαίνεται να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους ναυτεργάτες προσπαθώντας να οικοδομήσει κλίμα διαλόγου, δήλωσε ότι μέριμνα των αποφάσεων του Υπουργείου είναι η μείωση της ανεργίας στον κλάδο των ναυτικών, επαναλαμβάνοντας ότι οι ατομικές συμβάσεις δεν θα καταργηθούν.