Νέο δάνειο- νέα μέτρα

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο απόηχος των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, για μη λήψη νέων μέτρων, παρουσιάζοντας μια εικόνα σταδιακά οδηγούμενης στην ευημερία χώρας και τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν τα όσα κατηγορηματικά υπερασπίστηκε.

Ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα ετοιμάζουν για τη χώρα οι δανειστές της, η οποία θα συνοδεύσει τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό και τα υπουργικά στελέχη, που τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν κατηγορηματικά το αντίθετο, γεγονός που πρόκειται να προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές απώλειες για την κυβέρνηση.

Σίγουρα θεωρούνται τα νέα μέτρα

Ήδη η τρόικα έχει προειδοποιήσει για αναγκαία λήψη μέτρων ύψους 5 δις ευρώ, τα οποία μπορεί μεν να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015, όμως η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να τα περάσει από τη Βουλή φέτος ώστε να αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Άλλωστε η λήψη μέτρων συνοδεύει εκβιαστικά, εκ μέρους της τρόικας, κάθε εκταμίευση, που στην παρούσα φάση συζητείται το ενδεχόμενο καταβολής, στο τέλος του έτους, των δόσεων Νοεμβρίου Δεκεμβρίου που ανέρχονται στα 5,9 δις ευρώ, διότι η σχετική έκθεση αξιολόγησης, των τεχνοκρατών ελεγκτών, θα παρουσιαστεί εντός του Νοεμβρίου.

Σαφής και κατηγορηματικός ως προς τη λήψη νέων μέτρων, εμφανίστηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι «Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που χαρακτήρισε ρεαλιστική τη βοήθεια ενός τρίτου πακέτου προς τη χώρα μας, καθώς όπως τόνισε εντός του Ευρωκοινοβουλίου, δεν θα καταφέρει η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της έως το τέλος του 2014, γεγονός που συνηγορεί υπέρ μιας νέας βοήθειας.

Σιγή ιχθύος τήρησαν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας για τις δηλώσεις αυτές, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχολιασμό.

Όσο δε για τη συζήτηση που αφορά στο νέο κούρεμα του χρέους Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζουν τελείως αντίθετες απόψεις, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους και από την άλλη τον πρόεδρο της ΕΚΤ να υποστηρίζει ότι η Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε αυτή.

Οικονομικό κενό

Το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα ανέρχεται σε 11,1 δις ευρώ, με το κενό του 2014 να φτάνει στα 4,6 δις ευρώ και το 2015 στα 6,5 δις ευρώ, ενώ τα λήγοντα ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται σε 5,6 δισ. ευρώ.

Επίσης οι τόκοι του χρέους που θα πρέπει να καλυφθούν αγγίζουν τα 12 δις ευρώ, οπότε με την υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις και τις καθυστερήσεις των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια αποφυγής νέας δανειακής σύμβασης.

Έναντι αυτών θεωρείται αναγκαία η νέα δανειοδότηση της χώρας με τουλάχιστον 20 δις ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οικονομικό κενό που θα παρουσιάζουν τα κρατικά ταμεία στην πενταετία 2015-2020 θα φτάσει στα 46,8 δις ευρώ.

Τα νέα μέτρα

Με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2017), με το οποίο θα θελήσει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την καταβολή των δόσεων, έρχονται αυξήσεις και επιβολή φόρων, αλλά και νέες περικοπές εισοδημάτων, ενώ πρέπει έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αυξήσεις της τάξης του 25%, που προετοιμάζονται αφορούν στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς και στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ συζητείται και η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα οχήματα καθώς θα υπάρξει μεταβολή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και επιπλέον οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν έως το 2016 την έκτακτη εισφορά.

Η φορολόγηση δε κάθε είδους ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αναμένεται, θα επιφέρει νέα βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων, που θα δουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.