Η ΠΕΚΙΝ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της Υπουργικής απόφασης

Εναντίωση στη δημιουργία αιολικών πάρκων

  • Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου εδώ και μια πενταετία έχουν δείξει έμπρακτα την αντίθεση τους στην κατασκευή μεγάλων ιδιωτικών αιολικών σταθμών, μέσω διοργανώσεων με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας της Νάξου.

Ανένδοτη στις θέσεις της η ΠΕΚΙΝ εν τέλει αποφάσισε και υπέβαλλε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα δύο αιολικά πάρκα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη Νάξο.

Τους στηρίζουν φορείς και δημοτικό συμβούλιο

Αρωγοί σε αυτή την ομαδική προσπάθεια είναι πολλοί φορείς όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Πολιτιστική- χορευτική ομάδα Κορωνοχωρίου-Μύλων Νάξου «Παναγία η Φλεριώτισσα» και ο πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας», συνυπογράφοντας την αίτηση, ενώ τη δική τους βοήθεια δίνουν οι δημότες της Νάξου συμμετέχοντας ως φυσικά πρόσωπα.

Η ΠΕΚΙΝ υποστηρίζει ότι οι δύο αιολικές βιομηχανικές ζώνες με τις 30 ανεμογεννήτριες ύψους 113 μέτρων, μαζί με τη συνοδή οδοποιία μήκους 22χλμ στις περιοχές των Μελάνων και Κανακίου θα προκαλέσουν υποβάθμιση και θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον του νησιού, για οφέλη ιδιωτικής επιχειρήσεις η οποία θα πλουτήσει εις βάρος των συμφερόντων του νησιού.

Για τους λόγους αυτούς η ΠΕΚΙΝ ζητάει από τα μέλη της αλλά και από όσους θέλουν να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι σε αυτήν την αντίσταση κατά της βιομηχανοποίησης, με μοναδικό σκοπό το καλό του περιβάλλοντος του νησιού και των ανθρώπων της Νάξου.

Το δημοτικό συμβούλιο Νάξου με τη σειρά του έχει εναντιωθεί επίσης κατά της δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων, επισημαίνοντας πώς αν χρειαζόταν θα λάμβανε τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες κατά της απόφασης. Και αυτό έπραξε καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης. Επίσης η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε προσφυγή κατά της ίδιας απόφασης σε συνεργασία με τους Δήμους Νάξου και μικρών Κυκλάδων, Πάρου Άνδρου και Τήνου.

Ο αγώνας ενάντια στα Αιολικά της Νάξου βρίσκει ανταπόκριση από την κοινωνία της Νάξου, τους τοπικούς φορείς αλλά και τα άλλα θιγόμενα νησιά και στηρίζουν με κάθε τρόπο την ΠΕΚΙΝ η οποία καθημερινά προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα μείζονος σημασίας αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η δημιουργία τους.