Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας

Ανάμεσα σε δύο μέτωπα

  • Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ταραγμένα είναι τα νερά στο χώρο της ναυτιλίας μετά τις δημιοσιεύσεις πού μιλούν για πιέσεις των δανειστών όσον αφορά τη μείωση της χρηματοδότησης των γραμμών της ακτοπλο'ί'ας. Μόνο η σκέψη ότι κάτι τέτοιο υφίσταται φτάνει για να πανικοβάλλει τους νησιώτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δίνει τελεσίγραφο στις ναυτιλιακές εταιρείες για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους νέχρι τις 20 Μαρτίου.

Επιστολή Δημάρχου Σύρου

Ο Δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Δεκαβάλλας απευθύνθηκε με επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τα δημοσιεύματα πού αφορούν την απαίτηση της Τρόικας στη μείωση της χρηματοδότησης για την εκτέλεση ακτοπλο'ι'κών δρομολογίων στις γραμμέσ δημόσιου συμφέροντος.

Στην εποστολή του τόνισε την κάθετη διαφωνία του στην απαίτηση της Τρό'ι'κας η οποία μαζί με την κυβέρνηση επιβάλουν πολιτκές που δημιουργούν προβλήματα στα νησιά και τα οδηγήσουν σε απομόνωση. Επίσης ανέφερε πώς όχι μόνο κάτι τέτοιο το θεωρεί ανεπίτρεπτο αλλά τάσσεται υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης αφού ο ίδιος συνδέει το όφελος των κοινωνιών των νησιών με το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στις αμέτρητες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να καταφέρει να διεκδικήσει μεταφορικό ισοδύναμο και ανάπτυξη δικτύου ακτοπλο'ι'κών γραμμών με μοναδικό σκοπό να μην απομονωθούν τα νησιά. Επίσης είπε πως εμπόδιο στις αλλεπάλληλες προσπάθειες είναι η οικονομική κρίση λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων. Παρ όλο τους δυσμενείς καιρούς που βιώνει η χώρα ο δήμαρχος Σύρου ζήτησε από τον Υπουργό να μην δεχτεί τις πιέσεις των εκπροσώπων όχι μόνο σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλλα έχει τεθεί αίτημα για μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων των πλοίων, μία απαίτηση πού προέρχεται απο τον εφοπλιστικό χώρο και βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση αντίθετη αφού ένα τέτοιο μέτρο οδηγεί σε επιδείνωση της ανεργίας των ναυτεργατών, που είναι ούτως ή αλλως υψηλή, και μειώνει τις προυποθέσεις της ασφαλούς ναυσιπλο'ί'ας.

Τέλος ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι της νησιωτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλεί τον υπουργό να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών αλλά να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους νησιώτες και την ακτοπλο'ί'α της χώρας πρός όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Τελεσίγραφο από Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Από την άλλη η ΠΝΟ διεκδικέι τα δεδουλευμένα με επιστολή τελεσίγραφου πρός τις ναυτιλιακές εταιρείες μέχρι τις 20 του μήνα μετά από μη διαπραγματεύσιμη απόφαση της Επιτροπής Αγώνα και Διοίκησης όπου αναφέρει ότι δεν δέχεται καμία καθυστέρηση των οφειλών και ζητά να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι άμεσα. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα κινητοποιηθούν δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία των αντίστοιχων εταιρειών.

Επίσης η ΠΝΟ τόνισε ότι κατά καιρούς υπήρξαν προφορικές και γραπτές δεσμεύσεις από τις εταιρείες οι οποίες δεσμεύονανταν ότι θα εξοφληθούν πλήρως οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτικών παρ όλη την καθυστέρηση που έχουν υποστεί. Στην πραγματικότητα όμως καμία υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε, το αντίθετο λόγω της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο, οι εταιρείες αδιαφόρησαν για τις άσχημες συνθήκες που βιώνουν οι εργάτες που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η ΠΝΟ προν τον υπουργό Ναυτιλίας σχολίασε ότι η κωλυσιεργία των αποδοχών είναι ένα θέμα ανεπίτρεπτο και χάνει κάθε έννοια ''δικαίου και ηθικής'' κάτι το οποίο είναι ανάρμοστο για ένα ευρωπα'ι'κό κράτος δικαίου.

Τελος σχολίασε οτι η κοινωνική αναστάτωση που προκαλείτε δεν οφείλεται στους απλήρωτους εργαζόμενους που ζητάνε τα αυτονόητα αλλά στην παράνομη και άδικη στάση των ναυτιλιακών εταιρειών που εδώ και μήνες παίζουν με την υπομονή τους. Εκτός των άλλων η επιτροπή έκανε ένα μικρό σχόλιο όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ λέγοντας πώς η θέση της είναι αγωνίζεται και να εναντιώνεταιι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γι αυτο το λόγο θα συμμετάσχει στην παμπερα'ι'κή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι εργαζόμενοι δείχνουν έμπρακτα τη δυσαρέσκεια τους αφού όπως οι ίδιοι λένε νιώθουν ότι οι εταιρείες τους κορο'ι'δεύουν αφού συνεχώς αναβάλουν και μεταθέτουν τις πληρωμές τους. Γι αυτό το λόγο κρατάνε ανένδοτη στάση και ζητούν την προστασία των

Οι καιροί ζητούν άμεσες λύσεις

Με αυτά και με εκείνα ο χρόνος πιέζει το Υπουργείο ναυτιλίας και τον ίδιο τον Υπουργό ώστε να βρεθεί το συντομότερο η καλύτερες δυνατή λύση και για τα δύο θέματα, τα οποία χρίζουν μείχωνος σημασίας, διότι η κοινωνία πιέζει με κάθε τρόπο. Είναι απάνθρωπο να γυρίζουμε σε εποχές όπου βασίλευε η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να αναγκάζονται οι εργλατες να αγωνίζονται για αυτά που δικαιούνται δια του νόμου. Αλλά και απαράδεκτο οι κοινωνίες των νησιών να αγωνιούν για το αν θα έχουν γραμμές για να ταξιδέψουν επειδή οι ''φίλοι'' και δανειστές μας μέσα από τους όρους τους ζητάνε την γονάτιση της ναυτιλίας στη χώρα και δημιουργούν μεσσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Ας βρεθεί το συντομότερο η πιο σωστή λύση και για τα δύο προβλήματα που έχουν προκύψει εν μέσω κρίσης.

Ετικέτες: