Κοινωνικός τουρισμός

  • Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Οι αιτήσεις για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ για όλους, για το 2014, ξεκινάνε σήμερα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι δικαιούχοι καλούνται να καταβάλουν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά, αφού έχουν κάνει κράτηση στα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΟΤ. Επίσης όσοι δικαιούνται τα κοινωνικά εισιτήρια θα μπορούν να κάνουν χρήση τους είτε για εξαήμερες διακοπές είτε για το υποπρόγραμμα τουρισμού της τρίτης ηλικίας.

Ποιο δικαιούνται το ''εισιτήριο των διακοπών''

Για να καταφέρει κάποιος να δικαιούται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει συγκεκριμένα δικαιολογητικά και να τηρεί συγκεκριμένους όρους. Όσον αφορά στο εξαήμερο πρόγραμμα διακοπών έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ, μισθωτοί ή συνταξιούχοι που εργάζονται ή έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό δίκαιο του δημοσίου τομέα και των ΝΠΔΔ με την προϋπόθεση να μην τους παρακρατούνται εισφορές από την τέως Εργατική Εστία και να μην είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων του, οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ εφόσον η συνταξιοδότηση τους καλύπτεται από τα ταμεία του ΤΕΒΕ, ΤΣΑ ή ΤΑΕ. Επίσης σε αυτούς που δικαιούνται να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να επιλεχθούν στο πρόγραμμα, ανήκουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑ, ΤΣΜ, ΕΔΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στους οποίους δεν γίνονται κρατήσεις από την τέως εργατική εστία, οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ, οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, αλλά και άτομα που ασφαλίζονται μέσω της πρόνοιας ή λαμβάνουν κάποιο επίδομα απορίας ή αναπηρίας. Τέλος όσοι αυτοασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή είναι άτομα με αναπηρία σε βαθμό 67% και άνω.

Στη περίπτωση των ατόμων με αναπηρία δικαιούνται δελτίο και όσοι θα τους συνοδεύσουν, αφού πρώτα διαπιστωθεί η αναγκαιότητα συνοδείας από την υγειονομική επιτροπή ή τα ΚΕΠΑ. Δεν υπάρχει κάποια προϋπόθεση για το ποιος θα είναι ο συνοδός και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μοναδικό δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Σε περίπτωση που σε κάποια οικογένεια υπάρχει παραπάνω από ένα άτομο με αναπηρία, το καθένα δικαιούται δικό του συνοδό.

Επίσης όσοι είναι διαζευγμένοι και ανήκουν στους δικαιούχους του προγράμματος, σε περίπτωση που έχουν υπό την προστασία τους παιδιά τότε δικαιούνται δελτίο για αυτούς και τα παιδιά τους ασχέτως με το αν τα παιδιά είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους διαζευγμένους γονείς. Όσον αφορά τους εν διαστάση γονείς, αν υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση αλλά συμπεριλαμβάνουν και τα τέκνα τους, δικαιούνται τα δελτία και για τους ίδιους και για τα τέκνα τους, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους δύο εν διαστάσει γονείς. Από την άλλη, όσοι ανήκουν στην κατηγορία των νεόνυμφων πού δεν έχουν κοινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γάμου και ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας.

Προϋποθέσεις

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών 2013-2014 απαραίτητο είναι το ατομικό ή το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων, με βάση τα στοιχεία της ΔΟΥ, να μην υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ ατομικό εισόδημα για τους μεμονωμένους δικαιούχους, για τους δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ, και για τους τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα τα 35.000 ευρώ. Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Όταν υπάρχει αναφορά σε μεμονωμένους δικαιούχους αφορά σε άγαμους ή όσους δεν έχουν υπό την προστασία τους κάποιο προστατευόμενο μέλος. Επίσης στο φορολογικό του εισόδημα δεν συνυπολογίζεται η διατροφή που λαμβάνει σε περίπτωση που είναι διαζευγμένος.

Στους δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται οι έγγαμοι και όσοι έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη. Στα προστατευόμενα μέλη ανήκουν οι σύζυγοι που είναι υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων και τα προστατευόμενα τέκνα μέχρι την ηλικία των 18 ή μέχρι τα 24 σε περίπτωση που είναι άνεργα ή μέχρι τα 26 σε περίπτωση που φοιτούν ή έχουν διαγνωστεί ως άτομα με αναπηρία.

Ποιοι αποκλείονται

Υπάρχουν και αυτοί που αποκλείονται από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού διότι ανήκουν ήδη στους δικαιούχους προγραμμάτων της τέως εργατικής εστίας και του οργανισμού αγροτικής εστίας, αλλά και όσοι είναι μέλη του Ταμείου Νομικών. Τέλος αποκλείονται όσοι έχουν λάβει δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα τη χρονιά 2012-2013 ή συμμετείχαν στην Ά φάση του προγράμματος, αφού το δελτίο τουρισμού ισχύει για τον κάθε δικαιούχο κάθε δεύτερο χρόνο.

Υποχρεώσεις των δικαιούχων

Η ΄Β φάση του προγράμματος θα ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου του 2014 και όσοι δικαιούνται το δελτίο θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όποιο μέρος της χώρας επιθυμούν με βάση πάντα τον κατάλογο των τουριστικών καταλυμάτων. Για οποιαδήποτε παραπάνω διευκρίνηση για τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι πολίτες θα μπορούν να τα βρουν μέσω των κατά τόπους ΚΕΠ και των γραφείων του ΕΟΤ, αλλά και μέσω αυτών θα μπορούν να προμηθευτούν και τα δελτία εξαήμερων διακοπών.

Επίσης όσον αφορά στην οικονομική συμβολή των δικαιούχων, θα εξαρτηθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον ΕΟΤ, με ελάχιστη συμβολή του ενός ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Σε περίπτωση μη καταβολής έστω του ενός ευρώ κινδυνεύει η είσπραξη της επιδότησης του δελτίου από την αρμόδια υπηρεσία.

Επίσης η προκαταβολή των δικαιούχων δεν πρέπει αν υπερβαίνει το 20% του συνολικού κόστους της διανυκτέρευσης, όπου στη τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι νόμιμες επιβαρύνσεις. Στην ευχέρεια πάλι των τουριστικών επιχειρήσεων είναι η περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων με την προϋπόθεση να είναι εντός των χρονικών περιθωρίων που έχει θέσει ο ΕΟΤ.

Τέλος σε περίπτωση που αλλάξει κάτι και ο δικαιούχος δεν μπορέσει να παρευρίσκεται στο κατάλυμα της επιλογής του, τη χρονική περίοδο που έχει δηλώσει, θα πρέπει να το δηλώσει με έγγραφη ακύρωση της κράτησης προς τον επιχειρηματία, σε χρονικό διάστημα 21 ημερών πριν την άφιξη του.

Ετικέτες: