Η εκλογική διαδικασία όπως ορίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών

Οι λεπτομέρειες της κάλπης

Επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στις 18 Απριλίου και το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε τις σχετικές εγκυκλίους, που περιλαμβάνουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, από την εκλογική διαδικασία της 18ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεσμών της».

Με τις εγκυκλίους δίνονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις, τόσο σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία όσο και για τις κρίσιμες προθεσμίες και τη συναφή νομοθεσία, ενώ περιλαμβάνονται και παραδείγματα εξαγωγής αποτελεσμάτων για πολλές περιπτώσεις πιθανών εκλογικών αναμετρήσεων.

Σημαντική μεταβολή επέρχεται με την καθιέρωση της πενταετούς θητείας των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, καθώς επιμηκύνεται κατά 1 έτος η θητεία τους, κατά συνέπεια η διάρκεια της επικείμενης δημοτικής και περιφερειακής περιόδου ορίζεται εφεξής σε 5 έτη και η εγκατάσταση των αρχών που θα εκλεγούν θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η θητεία τους θα λήξει την 31η Αυγούστου 2019.

Διαδικασία δημοτικών εκλογών

Όσον αφορά στις Δημοτικές αρχές σημειώνεται ότι «η ανάδειξη δημοτικών αρχών ικανών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί κρίσιμο γεγονός για την ουσιαστική τοπική ανάπτυξη και τη διαχείριση υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ποιότητα της».

Ειδικότερα αναφέρονται τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστου τα οποία επεκτείνονται και στους προέδρους διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (με εξαίρεση τα ιδρύματα) και στους διευθύνοντες και εντεταλμένους συμβούλους και υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των Δήμων, πλην των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Επίσης, υφίσταται κώλυμα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστο για τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα.

Ως πληθυσμός κάθε Δήμου ή δημοτικής ενότητας ή δημοτικής ή τοπικής κοινότητας νοείται ο πραγματικός πληθυσμός της γενικής απογραφής της 9ης Μαΐου 2011.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών της νέας δημοτικής περιόδου που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 31η Αυγούστου 2019, θα γίνουν την Κυριακή 18 Μαΐου 2014. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 7η πρωινή και θα λήξει την 7η βραδινή της ίδιας ημέρας. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014, με ίδια ώρα έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιοδήποτε λόγο σε ένα Δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα αυτή θα γίνει την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014.

Με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος και προς έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου. Σε δήμους που αποτελούνται από μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Επίσης, εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο υποψήφιους συμβούλους δημοτικής κοινότητας ή προς έναν σύμβουλο τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας του Δήμου.

Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα, δηλαδή όσοι βρίσκονται σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και εφόσον η στέρηση αυτή υφίσταται κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι ομογενείς, οι νόμιμα διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι πολίτες χωρών της ΕΖΕΣ.

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Στον υποψήφιο Δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό. Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη

πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο), η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά μόνο ο δήμαρχος. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταυροδοσία. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού. Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ανά νησί

Στον Δήμο Άνδρου εκλέγονται 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκ των οποίων 9 σύμβουλοι στην Δημοτική Ενότητα Άνδρου, 4 Σύμβουλοι στην Δημοτική Ενότητα Κορθίου και 8 Σύμβουλοι στην Δημοτική Ενότητα Υδρούσας.

Στον Δήμο Ανάφης εκλέγονται 13 Δημοτικού σύμβουλοι, στον Δήμο Θήρας 27, εκ των οποίων στην Δημοτική Ενότητα Θήρας εκλέγονται 24 και 3 στην Δημοτική Ενότητα Οίας.

Στον Δήμο Ιητών εκλέγονται 17 Δημοτικοί Σύμβουλοι, στον Δήμο Σικίνου 13, στον Δήμο Φολεγάνδρου 13, στον Δήμο Κέας 17, στον Δήμο Κύθνου 13, στον Δήμο Κιμώλου 13, στον Δήμο Μήλου 17, στον Δήμο Σερίφου 13, στον Δήμο Σίφνου 17, στον Δήμο Μυκόνου 27, στον Δήμο Αμοργού 13, στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 27 εκ των οποίων 1 στην Δημοτική Ενότητα Δονούσας, 7 στη Δημοτική Ενότητα Δρυμαλίας, 1 στη Δημοτική Ενότητα Ηρακλειάς, 1 στη Δημοτική Ενότητα Κουφονησίων, 1 στη Δημοτική Ενότητα Σχοινούσσας και 16 στη Δημοτική Ενότητα Νάξου.

Στον Δήμο Αντιπάρου εκλέγονται 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι, στον Δήμο Πάρου εκλέγονται 27, στον Δήμο Τήνου εκλέγονται 21 εκ των οποίων 6 στην Δημοτική Ενότητα Εξωμβούργου, 1 στην Δημοτική Ενότητα Πανόρμου και 14 στην Δημοτική Ενότητα Τήνου.

Στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης εκλέγονται 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ των οποίων 5 στην Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου, 17 στην Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης και 5 στην Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας.

Διαδικασία Περιφερειακών εκλογών

Για την εκλογική διαδικασία σε περιφερειακό επίπεδο το υπουργείο αναφέρει ότι «η ανάδειξη αιρετών αρχών στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, ικανών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί κρίσιμο γεγονός για την πορεία εφαρμογής και υλοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών».

Στις εκλογές αυτές η ψηφοφορία διεξάγεται για την ανάδειξη Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών συμβούλων.

Με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, προς 1 ή 2 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι, προς 1 ή 2 ή 3 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι και προς 1 ή 2 ή 3 ή 4 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Επισημαίνεται ότι οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης διαμορφώνεται αναλόγως του αριθμού των εδρών της εκλογικής περιφέρειας, πάντως αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης, ενώ στον υποψήφιο Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει τους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με έδρα της περιφέρειας την Ερμούπολη. Όσον αφορά στον νομό Κυκλάδων συγκροτείται η περιφερειακή ενότητα Σύρου που περιλαμβάνει τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Η περιφερειακή ενότητα Κέας – Κύθνου, που περιλαμβάνει τον δήμο Κέας και τον δήμο Κύθνου. Η περιφερειακή ενότητα Μήλου που περιλαμβάνει τον δήμο Μήλου, τον δήμο Κιμώλου, τον δήμο Σέριφου και τον δήμο Σίφνου. Η περιφερειακή ενότητα Πάρου που περιλαμβάνει τον δήμο Πάρου και τον δήμο Αντιπάρου. Η περιφερειακή ενότητα Νάξου που περιλαμβάνει τον δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων και τον δήμο Αμοργού. Η περιφερειακή ενότητα Τήνου που περιλαμβάνει τον δήμο Τήνου. Η περιφερειακή ενότητα Μυκόνου που περιλαμβάνει τον δήμο Μυκόνου. Η περιφερειακή ενότητα Άνδρου που περιλαμβάνει τον δήμο Άνδρου. Η περιφερειακή ενότητα Θήρας που περιλαμβάνει τον δήμο Θήρας, τον δήμο Ιητών, τον δήμο Σίκινου, τον δήμο Φολέγανδρου και τον δήμο Ανάφης.