Πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης

Ανεργία και απασχόληση

Το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας, που προέκυψε ως απόρροια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αποτέλεσε το κύριο θέμα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει η ανεργία, όσο και οι συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα του νέου εργατικού μεταναστευτικού ρεύματος, που παρατηρείται κυρίως στις νέες ηλικίες, ήταν κάποιες από τις παραμέτρους που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη, με την πλευρά της κυβέρνησης να κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων προς αντιμετώπιση τους.

Στη διευρυμένη σύσκεψη του Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά, μετείχαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και ως κοινωνικοί εταίροι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αν. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στοχεύσεις του πρωθυπουργού

Η γιγάντωση της ανεργίας, ως άμεσο επακόλουθο των ακολουθούμενων πολιτικών, που δίνει στην Ελλάδα την τραγική πρωτιά μεταξύ των 28 κρατών της Ε.Ε., απασχόλησε την κυβέρνηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει, προσανατολίζεται στην παρουσίαση μέτρων για την άμβλυνση του φαινομένου.

Οι δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχονται ως συμπλήρωμα των δηλώσεων περί ανάκαμψης, κύριο στοιχείο στο οποίο προτίθεται να επικεντρωθεί κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης στη ΔΕΘ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, όπου μιλώντας για την ανεργία την χαρακτήρισε ως «ύπουλο και σκληρό αντίπαλο της κοινωνίας, που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας», ενώ για την αντιμετώπιση της ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται να αναλάβουμε δράση τώρα που μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα την πανευρωπαϊκή στρατηγική μείωσης της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται με στροφή στην πολιτική οικονομία, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη δέσμευση ότι εντός των επόμενων ετών πρόκειται να δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας, πέραν του τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι η πρώτη χρονιά φέτος, μετά από 23 τρίμηνα ύφεσης, που υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ, λέγοντας «στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας τώρα που σταματάει η πτώση και ξεκινά η άνοδος».

Εκ μέρους του πρωθυπουργού τέθηκε η απαίτηση προς τους υπουργούς της κυβέρνησης για την παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της ανεργίας, έναντι των μεμονωμένων προτάσεων ανά υπουργείο.

Λευκό Μητρώο και ρήτρα απασχόλησης

Οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούσαν τόσο στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την «ρήτρα απασχόλησης», όσο και την σύσταση «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, το «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων» θα αφορά τις ωφέλειες και τις απαλλαγές προς τις συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν τακτικά τις εισφορές, σέβονται την εργατική νομοθεσία και διατηρούν ή αυξάνουν το προσωπικό τους.

Τα οφέλη έναντι αυτών θα είναι η απαλλαγή από τους ελέγχους των Επιθεωρητών Εργασίας και πιθανή μείωση των εισφορών.

Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στον οργανωτικό εξορθολογισμό και την ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών, καθώς επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους και ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.

Όσον αφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την «ρήτρα απασχόλησης», πρόκειται για μία έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης, που θα επιφέρουν κατά την εφαρμογή τους μέτρα ή νέοι νόμοι που προωθούνται στη Βουλή.

Οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο πρόεδρος του Α. Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στην δημιουργία 1000.000 νέων θέσεων εργασίας φέτος, λόγω της αύξησης του τουρισμού, ενώ η εφαρμογή των κουπονιών απασχόλησης (voucher) θα δημιουργήσει στον τουριστικό τομέα 8.500 νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έθεσε το θέμα δημιουργίας προγραμμάτων για την επαπειλούμενη ανεργία ώστε να διασωθούν εργαζόμενοι και θέσεις εργασίας, αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μακροχρονίως ανέργων που πρέπει να εργαστούν χωρίς να χάνουν κάποια πλεονεκτήματα που έχουν σε εποχικές εργασίες.

Από τη πλευρά των Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μίλησε για «Κοινωνική Συμφωνία» με τη Κυβέρνηση για «Ανάπτυξη με Απασχόληση», δηλαδή την εκπόνηση και υλοποίηση «Σχεδίου Δράσης των 5 Κοινωνικών Εταίρων για Ανάπτυξη με Απασχόληση», με 5 στόχους: Την Ανασυγκρότηση, την Κατάρτιση, την Επιχειρηματικότητα, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή, ενώ πρότεινε και την θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία» στα πρότυπα των καλών υπηρεσιών του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θέοδωρος Φέσσας, εξέφρασε την θετική ανταπόκριση των βιομηχάνων στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πριμοδοτούνται οι σωστές, οι συνεπείς και οι νομοταγείς επιχειρήσεις.

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς κατέθεσε επτά προτάσεις με στόχευση στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν στην προσφορά δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, τις επιδοτήσεις θέσεων απασχόλησης αναλόγως με το αν η επιχείρηση είναι σε φθίνοντα ή αύξοντα κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, την επιδότηση θέσεων απασχόλησης βάσει των συνεπειών όπως τα αποτελέσματα υποκατάστασης και απώθησης και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Ετικέτες: