Υπό το βάρος των πιέσεων η ρύθμιση για τις δόσεις των οφειλών προς το δημόσιο

Τακτοποίηση για έχοντες

Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, εντάσσονται στη νέα ρύθμιση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αφήνοντας χωρίς κανένα ουσιαστικό ευεργέτημα στους μη έχοντες, καθώς πέραν των οφειλών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Οι πιέσεις τις τρόικας για την τακτοποίηση του θέματος των ρυθμίσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και συμπληρωματικά η ακύρωση, εκ μέρους των δανειστών, των κυβερνητικών σχεδίων για έξοδο από το μνημόνιο, δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, τον οποίο καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η τεταμένη κατάσταση έγινε εμφανής και κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, από τον οποίο απαίτησε την άμεση τακτοποίηση του θέματος των ρυθμίσεων των οφειλών, με αποτέλεσμα την κατάθεση στη Βουλή του πρόχειρου και αναποτελεσματικού σχεδίου ρύθμισης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μετά την έντονη αντίδραση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την απαξίωση των αγορών, επιχειρεί με κάθε τρόπο να διαβεβαιώσει τους πιστωτές για την πιστή εφαρμογή των προσυμφωνημένων, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ασφυκτικές πιέσεις

Με την τρόικα να κρατάει όμηρο την κυβέρνηση εξαιτίας της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ζητά τη διεκπεραίωση του θέματος της ρύθμισης των οφειλών, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της τελευταία δανειακής δόσης, των 7,1 δις ευρώ.

Κύριο ζητούμενο από πλευράς τρόικας είναι η ταυτόχρονη τακτοποίηση όχι μόνο των οφειλών προς το δημόσιο, αλλά και των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, με τα αρμόδια υπουργεία να εμφανίζονται ανέτοιμα στη σύνδεση των δύο αυτών παραμέτρων, που θα ικανοποιήσει τους πιστωτές.

Η τελευταία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, κατά 1 δις ευρώ, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, υποχρεώνοντας στην βεβιασμένη κατάθεση της ρύθμισης.

Το σύνολο των οφειλών από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014 φτάνει στα 70,163 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 9,683 δις ευρώ αντιστοιχούν σε φόρους που δεν καταβλήθηκαν.

Οι εισπράξεις του δημοσίου, το ίδιο διάστημα, έφτασαν μόλις στα 2,692 δις ευρώ, απομακρύνοντας κατά πολύ την κυβέρνηση να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, βάσει των οποίων έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί επιπλέον 2 δις ευρώ από παλαιές οφειλές, όπως και τουλάχιστον το 25% των τρεχουσών οφειλών.

Η νέα ρύθμιση

Η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές, που κατατέθηκε στη Βουλή, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο, αλλά αντιθέτως τους παγιδεύει ακόμα περισσότερο.

Αυτό οφείλεται τόσο στον ορισμό του περιορισμένου αριθμού δικαιούχων να υπαχθούν στη ρύθμιση, όσο και της αργοπορίας εφαρμογής της.

Η ρύθμιση θα αφορά στο σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία, είτε πρόκειται για παλαιές είτε για τρέχουσες που βεβαιώθηκαν έως την 1η Οκτωβρίου.

Σε αυτή θα μπορούν να υπαχθούν όσοι δεν έχουν υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» για νέα χρέη με 12-24 δόσεις, αλλά μόνο όσοι έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας», με τις 48 δόσεις εκ των οποίων έχουν απομείνει για αποπληρωμή λιγότερες από 30.

Κατά το τελευταίο μήνα του χρόνου αναμένεται η έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος πληρωμών των οφειλών και όχι νωρίτερα, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων, να εκκαθαριστούν οι οφειλές που βρίσκονται ήδη υπό ρύθμιση και να δημιουργηθεί και να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνεται όλη η διαδικασία.

Μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος ρύθμισης οφειλών, θα πρέπει οι οφειλέτες να είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών οικονομικών τους υποχρεώσεων, με πλήρη εξόφληση τους, ώστε να έχουν το δικαίωμα υπαγωγής τους στη ρύθμιση.

Καθ’ όλη δε την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση, στο συνολικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, θα πρέπει να προχωρούν παράλληλα και στην εξόφληση των τρεχουσών οφειλών τους, ειδάλλως χάνεται η ρύθμιση, όπως ισχύει και για την περίπτωση καταβολής έστω και μίας δόσης.

Στην εφορία δίνεται η δυνατότητα να συμψηφίζει τις υπό ρύθμιση οφειλές με επιστροφές που αφορούν είτε σε ΦΠΑ είτε σε φόρο εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση δεν έχουν το δικαίωμα υπαγωγής οι οφειλέτες με χρέη του 1 εκ. ευρώ και άνω.