Άμεση εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων

Προαπαιτούμενα πριν την αξιολόγηση

Η ολοκλήρωση της πέμπτης κατά σειρά αξιολόγησης της χώρας από την τρόικα εξαρτάται από την δρομολόγηση υλοποίησης των 19 προαπαιτούμενων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση με για την μελλοντική πορεία του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Η ελληνική οικονομία θα ελεγχθεί εξονυχιστικά κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, τον ερχόμενο μήνα, οι οποίοι και θα βασιστούν στην αξιολογική έκθεση της τρόικας για την πρόοδο των εκκρεμών υποθέσεων, όπως οι μεταβολές στο ασφαλιστικό, οι απολύσεις, οι περικοπές των επιδομάτων, η άρση πλειστηριασμών α' κατοικίας, η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά ακόμα και η τρύπα του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ήδη έχουν τεθεί εκ μέρους της τρόικας οι απαιτήσεις για την παρουσίαση χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων θεμάτων που εκκρεμούν και αφορούν κυβερνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις.

Με την προοπτική την συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, τίθεται τετελεσμένη διορία στην ελληνική κυβέρνηση από τους πιστωτές για τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρει εις πέρας πριν την εκπνοή του προγράμματος στήριξης, όπου παύει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, με το ΔΝΤ να συνεχίζει την οικονομική κάλυψη για την επόμενη διετία.

Η πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών, τίθεται εκβιαστικά για την επιστροφή της τρόικας στη χώρα, η οποία θα είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στο τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα για να ξεκινήσει η διαδικασία της τελευταίας αξιολόγησης

Το γεγονός αυτό οδηγεί τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνεχείς συσκέψεις για λήψη κοινών αποφάσεων σχετικά με τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων είναι και σε ότι αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, θέμα στη συζήτηση του οποίου κλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι τραπεζίτες.

Τα 19 προαπαιτούμενα

Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, που αγγίζει τα 2,6 δις ευρώ για το 2015, που προέκυψε εξαιτίας της κυβερνητικής δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.

Αλλαγές στη ρύθμιση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς το μέτρο των 100 δόσεων συναντά την δυσαρέσκεια της τρόικας, εξαιτίας της απουσίας κινήτρων για την είσπραξη των αναμενόμενων, γεγονός που θα προκαλέσει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αντίθεση στις οριζόντιες ρυθμίσεις της κυβέρνησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για τα νοικοκυριά, με άρση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, έως το τέλος του έτους, που η κυβέρνηση έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή.

Ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της φορολογικής διοίκησης, με παροχή μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σχετικά με τα όρια ηλικίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τον εξορθολογισμό του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης κατ’ εφαρμογή των όσων αναφέρονται στο μνημόνιο.

Συμπερίληψη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23%, περισσότερων υπηρεσιών και προϊόντων και κατάργηση των εξαιρουμένων περιπτώσεων όπου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές.

Υποχρέωση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Τήρησης των όρων του μνημονίου για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και κατάθεση προτάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης για εφαρμογή του μέτρου της ανταπεργίας (lockout), κατ’ επιλογή εφαρμογών σε χώρες της Ε.Ε.

Μεταβολές στο πτωχευτικό δίκαιο, προς επίλυση των τρωτών σημείων, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις και εφαρμογή του σε συνάρτηση με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.

Άμεση εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

Περικοπή επιδομάτων, πέραν των βασικών αποδοχών, στο δημόσιο, τα οποία αφορούν σε οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π, με ταυτόχρονο περιορισμό των μισθολογικών διαφορών στη δημόσια διοίκηση.

Υπό αξιολόγηση και οι δαπάνες των υπουργείων, πέραν των δαπανών των δημοσίων φορέων.

Κατάθεση προτάσεων για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.

Ψήφιση εντός του 2015 νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα λειτουργήσουν υπέρ της οικονομικής ανεξαρτησίας των δημοσίων φορέων.

Αναπροσαρμογή των στόχων της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς ο στόχος του 1,5 δις ευρώ δεν επιτεύχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2014, οι οποίες απέφεραν μόνο 600-700 εκ. ευρώ.

Άμεση πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, της ιδιωτικοποίησης των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, του ΟΣΕ και των παραχωρήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.

Επέκταση της θητείας της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και τέλος άμεση κατάθεση νομοσχεδίου σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Γνωστά θέματα

Μείωση των εντυπώσεων σχετικά με τις πιέσεις της τρόικας για την άμεση εφαρμογή των 19 προαπαιτούμενων, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία της αξιολόγησης, καθώς θεωρεί ότι θα εξευρεθούν οι λύσεις για την ικανοποίηση των εκκρεμοτήτων έως το τελευταίο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του υπουργού αναφέρθηκε πως τα θέματα που έθεσαν οι δανειστές είναι ήδη γνωστά καθώς εμπεριέχονται ήδη στην ατζέντα όσων πρέπει να διευθετηθούν βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, η οποία χαρακτήρισε την αποστολή του εγγράφου με τις απαιτήσεις της τρόικας ως συνηθισμένη διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ετικέτες: