«Κόκκινη γραμμή» ο ΦΠΑ των νησιών, το ασφαλιστικό και οι απολύσεις

Με επιστολή στην τρόικα

Απορρίπτει η κυβέρνηση την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, με επιστολή προς την τρόικα, του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος αναφέρει την εξέλιξη των διαρθρωτικών αλλαγών και τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2015, ενώ θέτει και τις αρνήσεις της ελληνικής πλευράς για ομαδικές απολύσεις και μεταβολές του ασφαλιστικού.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενόψει της τελευταίας πέμπτης αξιολόγησης, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση να δίνει αφ ενός διευκρινίσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και αφ ετέρου οριοθετεί τα θέματα για τα οποία κρίνει ότι δεν τίθεται ανάγκη αλλαγών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αρνήσεις τις ελληνικής πλευράς, όπως τις διατυπώνει στην επιστολή του προς την τρόικα ο Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ αναλύονται και τα στοιχεία των μέτρων που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην οικονομική «τρύπα» που υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός.

«Κόκκινες γραμμές» και υλοποίηση μέτρων

Στην επιστολή εκφράζεται η αντίθεση της κυβέρνησης σχετικά με την ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να μην ακυρωθεί το ισχύον καθεστώς των νησιών, παρά του ότι αναμένεται να απαιτηθεί εκ νέου από τη τρόικα η ενοποίηση του ΦΠΑ, κατά την άφιξη της στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών.

Στις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η κυβέρνηση περιλαμβάνονται επίσης η άρνηση εφαρμογής του μέτρου των ομαδικών απολύσεων και η μεταβολή του ασφαλιστικού συστήματος, θέμα για το οποίο παρουσιάζεται ανάλυση της διάρθρωσης των ασφαλιστικών ταμείων, και όλων των στοιχείων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει τελικά το υπολογιζόμενο από τους δανειστές δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα, στην επιστολή προς την τρόικα γίνεται αναφορά στην πορεία των εφαρμοσμένων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως και όσων βρίσκονται σε στάδιο άμεσης υλοποίησης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΔΕΚΟ, που θα υλοποιηθούν εντός του 2015, η μεταβολή λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, αλλά και οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης.

Οικονομική αναφορά

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν στα καίρια σημεία των διαπραγματεύσεων, εστάλησαν προς τους εκπροσώπους των δανειστών, με σαφείς αναφορές και παράθεση των τελευταίων στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού, αναμένοντας για δεύτερη χρονιά την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με το ύψος του, βάσει των στοιχείων του Οκτωβρίου, να υπολογίζεται στα 2,4 δις ευρώ.

Από τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να εισπράξει 3,6 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων 7 εκ. φορολογικών δηλώσεων.

Οι υπολογισμοί της τρόικας για τα ποσά είσπραξης από τον ΕΝΦΙΑ, στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του, έφταναν μόλις τα 800 εκ. ευρώ και έως την λήξη των δόσεων, τον Φεβρουάριο του 2015 τα τελικά έσοδα θα ανέρχονται σε 2,4 δις ευρώ.

Έναντι αυτού τα στοιχεία που παρατίθενται δείχνουν εισπραξιμότητα για ελληνικό το δημόσιο, κατά την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων, της τάξης του 1,2 δις ευρώ.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάνουν ήδη στα 70 δις ευρώ, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια απώλειας εσόδων, με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να πρέπει να εισπράξει 12,624 δις ευρώ.

Αυτό φαντάζει για τους δανειστές ιδιαιτέρως δύσκολο καθώς η ασυμφωνίες και οι λάθος χειρισμοί όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι υπαναχωρήσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, δημιουργούν εισπρακτική πίεση.

Στα έσοδα που θα πρέπει να συγκεντρωθούν, πέραν των δύο δόσεων του φόρου ακινήτων και της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, υπολογίζονται και τα τέλη κυκλοφορίας, με το τελικό ποσόν αν ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Υπουργικός περιορισμός

Με εμφανή τα σημάδια της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποφάσισε να περιορίσει τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών και της Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον υφυπουργό Οικονομικών.

Παρά του ότι εκ μέρους των δανειστών απαιτήθηκε η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ως ανεξάρτητη αρχή και προς αυτή την κατεύθυνση είχε υπάρξει αναδιάρθρωση και είχαν δοθεί επιπλέον αρμοδιότητες στην γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, τώρα αυτές περικόπτονται, όπως και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Οι νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο υφυπουργός Οικονομικών αφορούν στην άσκηση της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την Ανώτατη Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων, το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο, την εποπτεία του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης-Αλκοολούχων Ποτών και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη ΓΓΔΕ.

Με τις έντονες εσωτερικές αναταράξεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το ασταθές πολιτικό τοπίο στο οποίο επιχειρεί να «περάσει» και τα ύστατα μνημονιακά συμφωνηθέντα, με την κίνηση αυτή της διάσπασης αρμοδιοτήτων στοχοποιεί συγκεκριμένα υπουργικά στελέχη, προς τα οποία σκοπεύει να στρέψει την απόδοση ευθυνών.

Ετικέτες: