Καταργείται το κριτήριο του κυβισμού των οχημάτων ως κριτήριο της φορολόγησης τους

Εξορθολογισμός φορολόγησης

Νέες μεταβολές στο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας ένα αίτημα ετών ώστε ο κυβισμός του οχήματος να μην αποτελεί κριτήριο φορολόγησης.

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας στον εξορθολογισμό του συστήματος φορολόγησης των οχημάτων, προωθεί την ριζική του αναπροσαρμογή, καταργώντας το βασικό φορολογικό κριτήριο του κυβισμού.

Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του αφορά «στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης».

Οι τροποποιήσεις του συστήματος φορολόγησης των αυτοκινήτων,

για δικαιότερη φορολόγηση, θα λειτουργήσουν υπέρ του εκσυγχρονισμού του συστήματος υπολογισμού του φόρου, λαμβάνοντας ως βάση τις πραγματικές αξίες των οχημάτων και όχι τον κυβισμό τους, όπως ισχύει.

Βάσει των ανωτέρω, σχεδιάζεται:

1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχος στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και χωρίς έλεγχο από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

«Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος» αναφέρεται στην υπουργική ανακοίνωση.

Ετικέτες: