Το πρωθυπουργικό διάγγελμα για τις εκλογές

Νέες κάλπες

Με την παραίτηση της κυβέρνηση και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, άνοιξε ο δρόμος για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, με την ημερομηνία να κλειδώνει για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με υπηρεσιακή κυβέρνηση η χώρα για τον επόμενο μήνα μπαίνει σε μία νέα διαδικασία εκλογών προκειμένου να ξεκαθαρίσει η δυναμική την κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τον πρωθυπουργό να σκιαγραφεί μέσω του διαγγέλματος του τόσο την μέχρι τώρα πορεία του όσο και την προοπτική της νέας διακυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη σκληρή διαπραγματευτική διαδικασία με τους δανειστές, με την λαϊκή υποστήριξη όμως, όπως αυτή καταγράφηκε στο δημοψήφισμα,

Λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Τους τελευταίους μήνες περάσαμε δύσκολες και δραματικές στιγμές όλοι μας. Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπήρξε μια μεγάλη δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα. Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, τα τελεσίγραφα, η πιστωτική ασφυξία, οδήγησαν σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Όλοι τη ζήσαμε. Αλλά και όλοι ζήσαμε την υπομονή, την ψυχραιμία, την αντοχή του λαού μας. Τη λαϊκή αποφασιστικότητα που κατέγραψε το δημοψήφισμα. Την απόφαση να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξει η χώρα, να αλλάξουν όλα εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και στην κοινωνική αποσύνθεση. Ας είμαστε καθαροί: Χωρίς αυτή τη λαϊκή αποφασιστικότητα οι δανειστές είτε θα είχαν επιβάλει απολύτως την βούλησή τους. Είτε θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Αυτή η αποφασιστικότητα ήταν παρούσα σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων. Αυτή η αποφασιστικότητα έδινε δύναμη στη δική μας αντίσταση, στη δική μας μάχη μέρα-μέρα, με τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις και τις απειλές των δανειστών».

Στάθηκε στην ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εκταμίευση της πρώτης δόσης, καθώς όπως είπε «Η οικονομία θα αναπνεύσει. Η αγορά θα εξομαλυνθεί. Οι τράπεζες θα βρουν σιγά- σιγά τον κανονικό τους ρυθμό. Δεν πρόκειται βέβαια για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα. Έχω όμως την πεποίθηση ότι μπορεί να αποδειχτεί, με τη δουλειά και τη συνέπεια όλων μας, η αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης κατάστασης. Το αποφασιστικό βήμα προς την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας μας. Μια αρχή που δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα. Ψύχραιμη και απαιτητική όπως όλο το προηγούμενο διάστημα».

Μνημόνιο και διαφωνούντες

Για τις επικρίσεις που προέκυψαν σχετικά με τη συμφωνία και τις αντιδράσεις για το νέο μνημόνιο ανέφερε «Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντί σας. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη. Δεν αντιμετωπίσαμε όμως και την αντίδραση που υπολογίζαμε. Σε αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις. Αλλά φέραμε μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να τη τηρήσουμε αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες. Με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Με στόχο να ξανακερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών. Χωρίς να αποδεχόμαστε σαν θέσφατα τις ερμηνείες τους. Χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων. Και έχουμε ήδη αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά. Θυμηθείτε μόνο ποια ήταν η θέση των εταίρων πριν από αυτή τη συμφωνία: Πεντάμηνη παράταση του προηγούμενου προγράμματος, πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και μετά νέα προαπαιτούμενα. Αυτή τη στιγμή και μετά το δημοψήφισμα, έχουμε μια εγκεκριμένη τριετή συμφωνία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Έκανε ευθεία επίθεση σε όσους εκ των αντιδρώντων από το κόμμα του δεν παρέδωσαν τις έδρες τους υποχρεώνοντας τον ουσιαστικά σε παραίτηση, όταν ανέφερε ότι «Τώρα που αυτός ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του, Και σε αντίθεση με τη συνήθη στάση πολλών που δυστυχώς θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατάνε τις θέσεις, τις έδρες, τα αξιώματα ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις περιστάσεις».

Προεκλογικά μηνύματα

Με ένα καθαρά προεκλογικό λόγο προς το σύνολο των ψηφοφόρων, διεμήνυσε ότι «Αισθάνομαι τη βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση, να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Και τα σωστά και τα λάθη. Και τις επιτυχίες και τις παραλήψεις…Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια και τη σκληρότητα που αυτά συνεπάγονται. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας…Εσείς, τέλος, με την ψήφο σας, θα μας κρίνετε όλους. Κι εκείνους που δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από τη χώρα, για να μη βρεθεί η Ελλάδα στο απόσπασμα».

Μιλώντας σε ποιο προσωπικούς τόνους, απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας με πιο συναισθηματικούς τόνους, λέγοντας ότι «Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη. Περήφανος για τη μάχη που έδωσα και εγώ και η κυβέρνηση μου. Πάσχισα όλο αυτό το διάστημα να παραμείνουμε πιστοί σε όσα υποσχεθήκαμε.

Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και επίμονα για μεγάλο διάστημα. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια σε καταστάσεις οριακές για το λαό και την οικονομία. Κάναμε, όμως, την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση».

Την διακυβέρνηση του, με τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν, ενώ έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του και δίνοντας το μήνυμα για υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος «Παρά τις δυσκολίες, παραμένω αισιόδοξος. Πιστεύω ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης. Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού, για να κυβερνήσουμε και να ξεδιπλώσουμε όλες τις πλευρές του κυβερνητικού μας προγράμματος. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα προσηλωμένοι στον τελικό στόχο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς στις νέες συνθήκες. Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν πρόκειται να παραδώσω και δε πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των ιδεών και των αξιών μας. Σε κανέναν και μπροστά σε καμιά δυσκολία. Και σας καλώ, όλοι μαζί, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε τη πατρίδα στα πόδια της. Να κρατήσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την Ελλάδα και τη δημοκρατία στα χέρια μας. Και να τη σηκώσουμε ψηλά».

Ετικέτες: