Ορισμός των αρμοδιοτήτων των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Με απόφαση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των 11 υπουργών και αναπληρωτών που μετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, με την οποία η χώρα θα οδεύσει προς τις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.

Από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε με την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά υπουργό, απουσιάζουν τα ονόματα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, καθώς ακόμα δε αποφασίστηκε υπό ποίου εκ των δύο θα περάσει η αρμοδιότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με την προετοιμασία του νέου μεσοπρόθεσμου, όπως και του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016.

Στο ΦΕΚ ο ορισμός των αρμοδιοτήτων

1. Στον υπουργό Επικρατείας, Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, ανατίθενται οι αρμοδιότητες που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, στον ανωτέρω Υπουργό Επικρατείας ανατίθεται η αρμοδιότητα να συνδράμει τον Πρωθυπουργό στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής και στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

2. Στον υπουργό Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, ανατίθενται αρμοδιότητες που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας ανήκουν το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και το Σώμα Επιθεώρησης Δημοσίων Έργων (ΣΕ.ΔΕ.).

3. Στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνιο Μακρυδημήτρη, ανατίθεται η άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς επίσης και της εποπτείας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και όλων των εποπτευόμενων από το πρώην Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών.

4. Στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννη Μουζάλα, ανατίθεται ο σχεδιασμός, η χάραξη και ο συντονισμός των δράσεων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ιθαγένειας και ομογενειακής ιδιότητας, επίσης, της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών, με το σύνολο των Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται σε αυτή όπως επίσης και της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (Κεντρικής Υπηρεσίας, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και εκτάκτων ή κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής) του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το σύνολο των οργανικών μονάδων που υπάγονται σε αυτές.

5. Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστο Ζώη, ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Πλοηγήσεων του πρώην Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Αρχηγείου και των Υπηρεσιών του Λ.Σ. − ΕΛ. AKT. και της εποπτείας όλων των εποπτευόμενων από το πρώην Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών.

6. Στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Άλκηστιν Αττικιουζέλ (Πρωτοψάλτη) ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών − Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του πρώην Υπουργείου Τουρισμού, από την Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής του πρώην Υπουργείου Τουρισμού και της εποπτείας όλων των εποπτευόμενων από το πρώην Υπουργείο Τουρισμού οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών.

7. Στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αυτοτελούς Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το σύνολο των Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται σε αυτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Πρώην Υπουργείου Πολιτισμού

και Αθλητισμού, με το σύνολο των Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται σε αυτή, της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το σύνολο των Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται σε αυτή, της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού και της εποπτείας όλων των εποπτευόμενων από το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών, πλην αυτών που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

8. Στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, ανατίθενται οι αρμοδιότητες από τη Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Περιβάλλοντος, των Τμημάτων Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το σύνολο των Τμημάτων και Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή πλην της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το σύνολο των υπαγόμενων σε αυτή Υπηρεσιών, της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το σύνολο των υπαγόμενων σε αυτή Υπηρεσιών, οι οποίες ασκούνται από κοινού με τον Υπουργό, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το σύνολο των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή, από την Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Τμήματος Σχεδιασμού και Εποπτείας ΑΠΕ της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες ασκούνται από κοινού με τον Υπουργό και της εποπτείας των εξής εποπτευόμενων φορέων του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής: Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε., Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης, Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων, καθώς και όλων των φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

10. Στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτριο Μελά, ανατίθενται οι αρμοδιότητες από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, από την Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και των υπαγόμενων σε αυτή Γενικών Διευθύνσεων και Ειδικών Υπηρεσιών, του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής και των υπαγόμενων σε αυτή υπηρεσιών, του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και των υπαγόμενων σε αυτή υπηρεσιών, του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας και των υπαγόμενων σε αυτή, υπηρεσιών, του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Αττικής, Θεσσαλίας − Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας − Θράκης, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Κρήτης καθώς και των Διευθύνσεων Κτηνιατρικών Κέντρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διεύθυνσης Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων, του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της εποπτείας όλων των εποπτευόμενων από το πρώην Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

10. Στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Γ ́ Γενικής Διεύθυνσης Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπαγόμενων σε αυτή Διευθύνσεων, καθώς και του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΓΕΚ), του Τμήματος Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, από τη Δ3 Διεύθυνση Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΙΙ Τμήματος Συμβουλίου της Ευρώπης, η εκτέλεση ειδικών αποστολών, που του ανατίθενται από τον Υπουργό Εξωτερικών, ενεργούντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

11. Στον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Ξενοφώντα − Ροδόλφο Μορώνη, ανατίθεται η αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του έργου της Κυβέρνησης και των φορέων της. Στο έργο αυτό θα επικουρείται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.