Ανακοινώσεις της ΠΝΟ, όπως και άλλων ναυτεργατικών σωματείων, σχετικά με τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις και την επίπτωση των νέων μέτρων στο ναυτικό κλάδο

«Αγώνας επιβίωσης»

  • Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2015 - 06:20

Δριμύτατες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους στον τομέα της ναυτιλίας, οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί ή τίθενται προς ψήφιση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θίγουν άμεσα τον κλάδο των ναυτικών.

Τόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), όσο και επιμέρους ναυτεργατικά σωματεία, όπως η ΠΕΜΕΝ, το Σωματείο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ή η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοινώσεις τους εξαπέλυσαν οξεία επίθεση, ενάντια στην μνημονιακή πολιτική, η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, αλλά με αιχμή του δόρατος τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν, προς κάλυψη των απαιτήσεων της συμφωνίας της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Συστράτευση ΠΝΟ και ΓΣΕΕ στις 12 Νοεμβρίου

Την πραγματοποίηση προειδοποιητικής πανελλαδικής 48ωρης απεργίας στις 2 Νοεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, αλλά και τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, στις 12 Νοεμβρίου, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο σχετική ανακοίνωση, «η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά τη συνεδρίασή της αφού εξέτασε τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών και τα οποία δυστυχώς θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις νέες ρυθμίσεις και απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου και διαπιστώνοντας, για μία φορά ακόμη, ότι οι επερχόμενες “απορυθμίσεις” δεν στοχεύουν στη δήθεν βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του Κράτους αλλά στην κυριολεξία σκοπεύουν “στην ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος σε βάρος της εργασίας χάριν της ανταγωνιστικότητας”, αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, στις 2 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Δευτέρα και από ώρα 06.00. Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τις 12 Νοεμβρίου 2015 και από ώρα 00.01 έως 24.00».

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία των ναυτικών, «η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές».

«Η ΠΝΟ ενώνει την φωνή της και τις δυνάμεις της με το σύνολο των λοιπών εργαζομένων και συνταξιούχων όλης της Χώρας και καλεί τους Έλληνες ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους να ορθώσουν το ανάστημα τους και να συνταχθούν αγωνιστικά, μαζικά και δυναμικά στο πλευρό της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η συμμετοχή όλων μας στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΠΝΟ κάλεσε τους Έλληνες ναυτεργάτες να υψώσουν το ανάστημα και να αντισταθούν. «Όλοι σαν μία γροθιά και μια φωνή στο δίκαιο αγώνα μας. Γιατί είναι αγώνας επιβίωσης».

«Ανιστόρητος ο υπουργός Εργασίας»

Παράλληλα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ, ανακοίνωση εξέδωσαν και τα σωματεία, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με την οποία επιτίθενται στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξής του, δήλωσε, πως το έλλειμα του ΝΑΤ, οφείλεται στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σωματείων, «στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι “τώρα μας ψήφισε ο λαός και έχουμε νωπή εντολή να προωθήσουμε τα μέτρα του μνημονίου”, οι ταξικές δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απάντησαν ότι “οι κυβερνήσεις δεν έχουν εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών”, αυτό διδάσκει η ιστορία και η ιστορία κινείται με την ταξική πάλη».

Επιπλέον τόνισαν, πως «αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τόσο το πόρισμα των “σοφών”, όσο και οι τοποθετήσεις μεταξύ αυτών του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου στην τηλεοπτική εκπομπή “Στον Ενικό”, όπου δήλωσε ότι “τα ελλείμματα του ΝΑΤ οφείλονται στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες”».

«Επανειλημμένα έχουμε απαντήσει στη φαιά προπαγάνδα τόσο εμείς, όπως και το ΝΑΤ με έγγραφο του στις 18/7/2002, ότι “21 πολιτικοί πρόσφυγες έχουν συνταξιοδοτηθεί από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα”. Ο ανιστόρητος υπουργός της “αριστεράς” αν δεν ξέρει, ποιοι ήταν πολιτικοί πρόσφυγες και γιατί, ποια ήταν η δράση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ) στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ενάντια στον φασισμό, στον ναζισμό και η συμβολή της με τους χιλιάδες νεκρούς και πολιτικούς εξόριστους, να πάει να μάθει», αναφέρουν, ανεβάζοντας τους τόνους.

Συνεχίζοντας, τα Σωματεία, καταγγέλλουν τον υπουργό, πως «είναι συκοφάντης, διαστρεβλωτής και υπηρέτης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, θέλει να κρύψει τους πάνω από 60.000 ανασφάλιστους ναυτεργάτες, που βασιλεύει η “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία, στην πρώτη ναυτιλία στον κόσμο. Δεν θέλει να υιοθετήσει την ομόφωνη πρόταση του συνόλου των ναυτεργατικών σωματείων, η οποία αναφέρει, το σύνολο των πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση».

Κλείνοντας, υπογραμμίζουν, πως «τα ελλείμματα του ΝΑΤ είναι η απλήρωτη εργασία και η βάρβαρη εκμετάλλευση των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές και τις εφοπλιστόδουλες κυβερνήσεις».