Κυβερνητικό Συμβούλιο για τα υπό διαπραγμάτευση μέτρα

Δεν θα γίνει η κυβέρνηση απλός διαχειριστής του μνημονίου

Οι προτάσεις για την προστασία της α΄κατοικίας

Οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και τα στοιχεία που συνέθεσαν την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποτέλεσαν κύρια θέματα της χθεσινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, με το θέμα των πλειστηριασμών να μένει μετέωρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κρίνοντας ο πρωθυπουργός πως πρόκειται για επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η αποσύνδεση του θέματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των 12 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δις αφορούν στην δόση και τα 10 δις προορίζονται για τις τράπεζες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στο κυβερνητικό συμβούλιο μίλησε για διάψευση όσων προδίκαζαν εμπλοκή στο Eurogroup, λόγω της ανυποχώρητης στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με τις 100 δόσεις, τον ΦΠΑ και την προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση να αφήσει προοδευτικό ίχνος στην ιστορία

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης, με τα σημαντικά θέματα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, τα οποία αναμένεται να κλείσουν έως την επόμενη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup ως επιτυχία, των στόχων που τέθηκαν από την ελληνική πλευρά, κρατώντας σκληρή διαπραγματευτική στάση, όμως στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν και στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ζητούμενο του πρωθυπουργού ήταν τόσο η κάμψη των όποιων υπουργικών αντιδράσεων θα επιφέρει η εφαρμογή των απαιτήσεων των δανειστών, όσο και η κοινωνική αποδοχή των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε πως ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να γίνει ο εφαρμοστής του μνημονίου, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό, έθεσε παράλληλα και την αναγκαιότητα μεταρρυθμιστικών τομών, με την κοινωνία να περιμένει τις μεγάλες αλλαγές.

Τόνισε πως παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες και χωρίς το ζητούμενο να είναι το κέρδος στο παιχνίδι της επικοινωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή κατεστημένων δομών και αντιλήψεων, ώστε να μείνει στην ιστορία αφήνοντας ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής και ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος.

Αναφερόμενος στους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως στη διοίκηση, την υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα εργασιακά, την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και των φαινομένων διαφθοράς και το δίκαιο φορολογικό σύστημα, σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Βάσει αυτού ζήτησε από τους υπουργούς να καταθέσουν άμεσα, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας το σχετικό σχέδιο δράσης ανά υπουργείο με τα ανάλογα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής.

Τέλος ειδική αναφορά έκανε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, σημειώνοντας πως ειδικά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης θα είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις της γείτονος με την Ε.Ε. σχετικά με το θέμα.

Εναλλακτικές για την προστασία της α΄κατοικίας

Μεγάλο αγκάθι της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης αποτελούν τα «κόκκινα δάνεια» και η προστασία από τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας, με το όριο να πέφτει από τις αρχικές απαιτήσεις της κυβέρνησης, διασφαλίζοντας εν μέρει την προστασία που παρέχεται από τον σχετικό νόμο.

Από το 99% των δανείων που απαιτούσε η ελληνική πλευρά ως όριο προστασίας, πλέον γίνεται λόγος για κάλυψη δανείων σε ποσοστό από 56% έως 65%, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές.

Η ελληνική πρόταση περιορίζει στο 56% το ποσοστό των προστατευόμενων από τους πλειστηριασμούς ιδιοκτητών, με παράλληλη προστασία των κατοικιών έως 180.000 ευρώ αντικειμενική αξία, με αύξηση κατά 50.000 ευρώ για τους έγγαμους και επιπλέον 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ακόμα συζητείται το ενδεχόμενο υπολογισμού της κατοικίας βάσει της εμπορικής της αξίας.

Προτάθηκε επιπλέον η προστασία της α΄ κατοικίας να κατοχυρώνεται και από το εισόδημα του δανειολήπτη, το οποίο θα ανέρχεται για μία τετραμελή οικογένεια έως τις 30.000 με 35.000 ευρώ, ενώ προτείνεται να γίνεται υπολογισμός του εισοδήματος και βάσει του κόστους διαβίωσης.

Επίσης κατατέθηκε πρόταση για οριζόντια εφαρμογή του μέτρου για το σύνολο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με ισχύ μία τριετία, αλλά εάν σε αυτό το διάστημα οι τραπεζικοί έλεγχοι αποκαλύψουν χρήση ψευδών στοιχείων εκ μέρους των δανειοληπτών, να υπάρχει άμεση ενεργοποίηση του πλειστηριασμού.

Από την ελληνική πλευρά κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προστασία για το σύνολο των οφειλών των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών του συνόλου των δανείων του.

Αν και το ποσοστό των ακινήτων που μπορεί να βρεθούν εκτός της προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη μπορεί να ανέλθει στο 83%, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι» και πως «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ούτε να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σημερινή προστασία».

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δια στόματος Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, κάλεσε τους εταίρους για μη λήψη μέτρων που μπορούν να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή, με τους δανειστές να επαναλαμβάνουν την μόνιμη επωδό για την αναγκαιότητα λήψης δύσκολων αποφάσεων.

Ετικέτες: