Διάλυση και αλληλοκατηγορίες από την αποτυχία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ.

Παρακμιακές καταστάσεις

Σε μία δίνη διάλυσης κινείται η Νέα Δημοκρατία κατόπιν της αποτυχίας της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, με το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον ευτελισμό του κόμματος από τους δελφίνους, να αποτελούν τα στοιχεία επικύρωσης της διάσπασης του.

Οι επίδοξοι μνηστήρες της ηγεσίας της Ν.Δ. έχουν επιδοθεί σε μία επίδειξη παρακμιακών πολιτικών συμπεριφορών, κατηγορώντας και «καρφώνοντας» αλλήλους, κυρίως δε φθίνοντας ανεπανόρθωτα την κεντροδεξιά παράταξη.

Η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει πλέον η Ν.Δ. δεν μπορεί να πείσει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για την χώρα, τόσο εξαιτίας των ερασιτεχνισμών που επιδείχθηκαν στην οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών όσο και από τις διασπαστικές τακτικές των υποψηφίων για την αρχηγία.

Με πλήρη απουσία του αντιπολιτευτικού του ρόλου, το κόμμα δείχνει θεσμικά αναξιόπιστο και τα στελέχη του πέραν της ντροπής και της απογοήτευσης που εισέπραξαν, προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις υπό το βάρος των υπονοιών ότι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα στημένο παιχνίδι, προς εύνοια συγκεκριμένου υποψηφίου.

Προτάσεις υπό σύγχυση

Με σπασμωδικές κινήσεις, τα στελέχη του κόμματος εναποθέτουν τις ελπίδες της καταρρέουσας κομματικής ενότητας είτε σε παλαιές ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου όπως ο Κώστας Καραμανλής είτε στα όργανα του κόμματος ή τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πιθανής αποσκίρτησης κομματικών στελεχών και δημιουργίας νέου κόμματος, τόσο κομματικά στελέχη όσο και τρεις εκ των υποψηφίων, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνης Γεωργιάδης, ζητούν την εφαρμογή των οριζόμενων στο καταστατικό για άμεση διεξαγωγή των εκλογών και όχι μεσολάβηση άλλων κομματικών διεργασιών και καθυστέρηση της διαδικασίας.

Κατόπιν του φιάσκου της εκλογικής διαδικασίας επανέρχεται η διατύπωση της άποψης για διεξαγωγή συνεδρίου για την εκλογή αρχηγού, γεγονός όμως που όπως υποστηρίζεται από τους διαφωνούντες θα σημάνει την αποδοχή της αποτυχίας στρέφοντας το κόμμα πίσω, γεγονός που υποδηλώνει πως εκλογή του προέδρου θα πρέπει να γίνει από την βάση.

Όλες οι πλευρές δείχνουν να συναινούν στη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, απαιτώντας παράλληλα της συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και τον άμεσο ορισμό ημερομηνίας της εκλογικής διαδικασίας, με επικρατέστερη ημερομηνία της 13η Δεκεμβρίου.

Την στιγμή που οι πιέσεις προς την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εντείνονται για υποβολή της παραίτησης του από την ηγεσία του κόμματος, ως κίνηση αποφόρτισης της έντασης επελέγη η λύση της ανάληψης της προεδρίας από ένα παλαιό στέλεχος ευρείας αποδοχής που θα αναλάβει ως μεταβατικός πρόεδρος την ευθύνη των κινήσεων έως τις κάλπες.

Πρώτη επιλογή αποτέλεσε η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία δέχθηκε πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ήδη ακούγονται και άλλα ονόματα όπως του Δημήτρη Σιούφα και του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, χωρίς όμως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος καθώς κανείς δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Πάντως η Μαριέττα Γιαννάκου, σε τηλεοπτική της εμφάνιση εχθές μίλησε για «παρακμιακά φαινόμενα», με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση για ανάληψη της προεδρίας αρκεί να υπάρξει συναίνεση όλων των υποψηφίων και των κομματικών οργάνων.

Στοχοποίηση υπευθύνων

Έντονη απαίτηση παραίτησης τέθηκε και για τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος από την παταγώδη αποτυχία της διεξαγωγής των εκλογών και μετά εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει καμία εξήγηση και εναντίον του οποίου στράφηκε η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος επιρρίπτοντας του ευθύνες για την αποτυχία της εκλογικής διαδικασίας, ενώ δεν παραλήφθηκε και η άμεση σύνδεση του με τον Απ. Τζιτζικώστα, τον οποίο υποστήριξε ανοιχτά από την αρχή.

Παρ’ όλα αυτά τελικά εχθές έλαβε τη συναίνεση των εκπροσώπων στην ΚΕΦΕ και των τεσσάρων υποψηφίων, προκειμένου να προχωρήσει στην επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Ακόμα και το γεγονός αυτό με τις αλληλοκατηγορίες που προηγήθηκαν και την απαίτηση υποβολής της παραίτησης του, που τελικά μετατράπηκε σε συναίνεση εκ μέρους όλων, αποτελούν στοιχεία επιβεβαίωσης της γελοιότητας που συντείνει στην αποδόμηση της αξιοπιστίας του κόμματος.

Χαρακτηριστικές επ’ αυτού είναι οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είχαν προηγηθεί κατά του Αν. Παπαμιμίκου, όταν ανέφερε ότι

δεν του έχει εμπιστοσύνη γιατί «αυτός και οι άλλοι είναι άνθρωποι του Σαμαρά».
Βολές δέχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και από τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος έλεγε ότι οι υπεύθυνοι της αναβολής των εκλογών έχουν ονοματεπώνυμο, δείχνοντας τον Αν. Παπαμιμίκο.
Για «προφανείς αδυναμίες» της ΚΕΦΕ στην εξεύρεση λύσης μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας διεξαγωγή της εκλογής σε σύντομο χρόνο χωρίς περαιτέρω φθορά για το κόμμα.

Πάντως η εκτέλεση της εκλογικής διαδικασίας από την συγκεκριμένη εταιρεία που ανέλαβε την πραγματοποίηση τους, δεν φάνηκε να προβληματίζει ιδιαίτερα αν και όπως σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης σε τηλεοπτική του εμφάνιση, «από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα ήξεραν πως δε θα γίνουν εκλογές» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις της εταιρείας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Άλλωστε λόγω της συνεργασίας του με την εταιρεία κατά το παρελθόν, δεν είναι λίγοι από το εσωτερικό του κόμματος που θεωρούν πως η αποτυχία της διαδικασίας ήταν κατά εντολή του.

Οι αλληλοκατηγορίες

Θέμα παραιτήσεων από τις κομματικές τους θέσεις τέθηκε από κάθε υποψήφιο για τους συνυποψήφιους του, με κάθε έναν από τους επίδοξους αρχηγούς να εξαπολύει ευθείες βολές κατά των υπολοίπων.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκέντρωσε το μένος των υπολοίπων τριών υποψηφίων, καθώς πιεστικά του έθεσαν θέμα παραίτησης του από την αρχηγία του κόμματος, στοχοποιώντας τον για τα λάθη που οδήγησαν στην μη πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως «Όλοι γνώριζαν την εταιρεία. Το βρίσκω υποκριτικό πρώην υπουργοί να δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν και να ζητούν την παραίτησή μου».

Από το στόχαστρο του δεν έλειψε ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, στον οποίο απέδωσε μεγάλο μερίδιο της ευθύνης λέγοντας ότι «Και ο Αντώνης Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί εκπλήσσονται όλοι; Το Μαξίμου είχε συνεργαστεί μαζί της. Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύθηκα».

Προκειμένου να παραιτηθεί ζήτησε να δοθούν και οι παραιτήσεις των λοιπών υποψηφίων, «Αν παραιτηθώ εγώ θα πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης, αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι από τις κοινοβουλευτικές τους θέσεις» και συμπλήρωσε πως «Καλώ από τώρα να παραδώσω την καρέκλα, δεν είμαι γατζωμένος. Να σεβαστούν την εμπειρία και την ηλικία μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ζήτησε την παραίτηση του Β. Μεϊμαράκη πρότεινε να αναλάβει άμεσα ως μεταβατική πρόεδρος η Μ. Γιαννάκου και να οριστεί νέος πρόεδρος της Κ.Ο., ενώ υπέβαλε την παραίτηση του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Ευθύνες απέδωσε τον Β. Μεϊμαράκη και τον Αν. Παπαμιμίκο ο Αδ. Γεωργιάδης, οποίος ζήτησε να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων και όσον αφορά στο θέμα των παραιτήσεων δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εάν υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και οι άλλο συνυποψήφιοι του.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αφού έθεσε θέμα παραίτησης του Β. Μεϊμαράκη, δείχνει αμετάπειστος στο να παραιτηθεί ο ίδιος από Περιφερειάρχης υποστηρίζοντας πως οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι διορισμένοι στις θέσεις που κατέχουν ενώ αυτός είναι εκλεγμένος.