Τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών

Εκρηκτικός μηχανισμός στον ΣΕΒ

Έκρηξη στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες εχθές, αναστατώνοντας το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και κινητοποιώντας παράλληλα τις διωκτικές Αρχές.

Την ώρα που υπό τον φόβο της τρομοκρατίας, η επιβολή αυταρχικών μέτρων και παρουσίες δυνάμεων στρατού εδραιώνουν πρακτικές καταστολής σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η χθεσινή έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ έρχεται να ενισχύσει τέτοιες πρακτικές, ασχέτως εάν οι εσωτερικές τρομοκρατικές ενέργειες δεν λειτουργούν κατ΄ αναλογία των διεθνών τρομοκρατικών ενεργειών.

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 3.35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, χωρίς καμία οργάνωση να έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας.

Επρόκειτο για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε σακίδιο στην είσοδο του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του ΣΕΒ.

Τηλεφώνημα προηγήθηκε της έκρηξης σε δύο πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, στις 2.50 στο «Βήμα» και 5 λεπτά αργότερα την «Εφημερίδα των Συντακτών», ενημερώνοντας πως εντός 40 λεπτών θα σημειωθεί έκρηξη στο συγκεκριμένο σημείο.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.), ενώ αποκλείστηκε η γύρω περιοχή, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή τραυματισμών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό μέτριας ισχύος, ο οποίος όμως προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και πολλές υλικές ζημίες λόγω της στενότητας του δρόμου όπου είχε τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα ο θόρυβος της έκρηξης να γίνει αντιληπτός σε μεγάλη απόσταση σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, από όπου υπήρξαν σχετικές αναφορές.

Το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη προξένησε υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ και σε παράπλευρο ξενοδοχείο, όπως και στα απέναντι κτίρια, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στην πρεσβεία της Κύπρου.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξη συνέλλεξαν κάθε στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των δραστών, ενώ επιχειρείται να διαπιστωθεί η σύνθεση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ήδη έχει ξεκινήσει και προχωρά το έργο της προανάκρισης και εξετάζονται και οι καταγραφές που έχουν γίνει από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται σε όλα τα κτίρια της περιοχής.

Στοιχείο άξιο αναφοράς είναι η απουσία του αστυνομικού από το κουβούκλιο που βρίσκεται έξω από την πρεσβεία της Κύπρου, απέναντι από το κτίριο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, γεγονός που όπως κρίνει η αστυνομία συνηγορεί στο ότι επί ημέρες υπήρχε παρακολούθηση του σημείου ώστε ήταν γνωστή η ημέρα απουσίας του φρουρού.

Εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίστηκε πως το βομβιστικό χτύπημα έγινε από εγχώρια οργάνωση και με κανέναν τρόπο δεν σχετίζεται με τζιχαντιστές και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών δεν αναμενόταν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να υπάρξει κάποια τρομοκρατική ενέργεια, καθώς από τις παλαιές τρομοκρατικές οργανώσεις δεν υπήρχαν άτομα που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μεγάλα χτυπήματα, με την έκρηξη αυτή να μαρτυρά πως μία νέα γενιά τρομοκρατών ανέλαβε δράση.

Η ημερομηνία που αναμενόταν να υπάρξει δραστηριοποίηση τους ήταν η 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, για την οποία είχαν προγραμματιστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας πιθανών στόχων.

Πολιτικές αντιδράσεις

Τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και από όλα τα πολιτικά κόμματα υπήρξαν ανακοινώσεις καταδίκης της βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του ΣΕΒ, με το καθολικό αίτημα την σύλληψη των δραστών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, εξέφρασε την καταδίκη της κυβέρνησης για την επίθεση, ζητώντας να ακολυοοθεί η ενδεδειγμένη πολιτική στάση «χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο».

Συγκεκριμένα στην δήλωση της ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ως καταδικαστέα την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ και συμπληρώνει πως «Ενέργειες τέτοιου είδους βρίσκουν όλη την κοινωνία απέναντι».

Απερίφραστη καταδίκη και από τη Νέα Δημοκρατία τέτοιων ενεργειών που πλήττουν την εικόνα της χώρας, με την ανακοίνωση του κόμματος να αναφέρει ότι «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων», συμπληρώνοντας πως καλείται η κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».

Την απομόνωση των δυνάμεων της αποσταθεροποίησης ζητά το ΠΑΣΟΚ , που στην ανακοίνωση του καταδικάζει την επίθεση αναφέροντας ότι «Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος».

Για απομόνωση των βίαιων συμπεριφορών κάνει λόγο στην ανακοίνωση του ΤΟ Ποτάμι, αναφέροντας ότι «Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές».

Για ενότητα έναντι όσων επιχειρούν αποσταθεροποίηση της χώρας μιλά η ανακοίνωση των ΑΝ.ΕΛ., με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη να αναφέρει ότι «Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας».

Προβοκατόρικες ενέργειες χαρακτηρίζει την βομβιστική επίθεση στο ΣΕΒ το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στην ανακοίνωση του αναφέρει πως «Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν "νερό στο μύλο" όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής».

Ετικέτες: