Επαναληπτικές στη Νέα Δημοκρατία στις 10 Ιανουαρίου για Β. Μεϊμαράκη και Κ. Μητσοτάκη

Παιχνίδι για δύο

Η διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με τις παλινωδίες όλου του προηγούμενου διαστήματος αλλά και βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, αποδείχθηκε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να μονομαχούν για τον ηγετικό θώκο στις 10 Ιανουαρίου κατά την επαναληπτική εκλογική διαδικασία.

Με μεγάλη προσέλευση των οπαδών του κόμματος στις εσωκομματικές κάλπες, οι οποίοι ανήλθαν σε περίπου 400.000, δόθηκε ένα σαφές προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι των συνυποψηφίων του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έπεται με περίπου 10% ποσοστιαία διαφορά ψήφων, κόντρα στα προγνωστικά που τον έφερναν στην Τρίτη θέση μετά τον Απ. Τζιτζικώστα.

Μία ταραχώδης περίοδος προηγήθηκε της εκλογικής διαδικασίας, η οποία διανθίστηκε με το φιάσκο στο πρώτο στήσιμο της εκλογικής κάλπης, αλλά και τις ηχηρές πολιτικές παρεμβάσεις όπως αυτής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ δεν έλειψαν και οι κινήσεις εντυπωσιασμού και υπέρογκων εξόδων εκ μέρους των υποψηφίων, όπως του Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη, χωρίς όμως να καταφέρουν να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρ’ ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που προσέτρεξαν στις εσωκομματικές κάλπες, ήταν μεγάλων ηλικιών στην πλειοψηφία τους, το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι είναι επιθυμητή μία μεταστροφή από την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική νοοτροπία του πρώην αρχηγού τους, Αντ. Σαμαρά, αλλά και του υποψηφίου που πρασκηνιακά πατρονάριζε του Απ. Τζιτζικώστα, ενώ βρήκαν ανταπόκριση ούτε οι ακροδεξιές απόψεις του Αδ. Γεωργιάδη.

Σαφής η στροφή της βάσης του κόμματος σε μία πιο κεντροδεξιά πολιτική έκφραση, με τις ισορροπίες και πάλι να παίζονται μεταξύ των παλαιών μεγάλων ονομάτων του κόμματος.

Η παρέμβαση Καραμανλή από τη μία και ο συνεχιστής της οικογένειας Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν την δυναμική που συνεχίζουν να έχουν στο κόμμα τα δύο συγκεκριμένα ονόματα.

Στο διάστημα που μεσολαβεί έως την επαναληπτική εκλογική διαδικασία, θα υπάρξει ένας αγώνας ισχυροποίησης συμμαχιών και των ανάλογων ανταλλαγμάτων, με τον Αδ. Γεωργιάδη να εξελίσσεται σε ρυθμιστή του αποτελέσματος, καθώς ξεκαθάρισε την στήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά ακόμη δεν αποσαφηνίστηκε η πρόθεση του Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος μάλλον θα επιλέξει την ψήφο κατά συνείδηση των υποστηρικτών του, καθώς από την προεκλογική περίοδο είναι νωπή η έντονη αντιπαλότητα του με τον Β. Μεϊμαράκη, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει και ταύτιση σε κανένα σημείο με τον Κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε την προτίμηση των ψηφοφόρων στο πιο λαϊκή πολιτική που εκφράζει ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνεχίζει να εμφανίζεται ως ο εκφραστής της ενότητας του κόμματος.

Τα αποτελέσματα στις Κυκλάδες

Και στις Κυκλάδες πλειοψήφησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 56,96%, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.895 ψήφους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έπεται με ποσοστό 22,87% και 745 ψήφους.

Όσον αφορά στους άλλους δύο υποψήφιους που ακολούθησαν, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήρθε τρίτος με 412 ψήφους και ποσοστό 12,76% και τέταρτος ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό 7,31% και 232 ψήφους.

Οι ψήφοι ανά νησί κατανέμονται:

Στη Σύρο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 222 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 119 ψήφους, ο Αδ. Γεωργιάδης 36 ψήφους και ο Απ. Τζιτζικώστας 29 ψήφους.

Στη Νάξο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 509 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 101 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 127 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 52 ψήφους.

Στην Πάρο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 195 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 74 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 36 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 17 ψήφους.

Στην Τήνο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 172 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 132 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 34 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 16 ψήφους.

Στη Μύκονο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 162 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 52 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 51 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 19 ψήφους.

Στη Σαντορίνη ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 193 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 73 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 34 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 29 ψήφους.

Στην Άνδρο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 76 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 67 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 19 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 13 ψήφους.

Στη Μήλο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 55 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 23 ψήφους, ο Αδ. Γεωργιάδης 21 ψήφους και ο Απ. Τζιτζικώστας 4 ψήφους.

Στη Σίφνο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 36 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 25 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 10 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 6 ψήφους.

Στην Ίο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 65 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 10 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 9 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 4 ψήφους.

Στην Κύθνο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 53 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 32 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 8 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 7 ψήφους.

Στη Σέριφο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 50 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 12 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 10 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 2 ψήφους.

Στην Αμοργό ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 34 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 34 ψήφους, ο Αδ. Γεωργιάδης 9 ψήφους και ο Κ. Μητσοτάκης 8 ψήφους.

Στην Κέα ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 25 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 43 ψήφους, ο Αδ. Γεωργιάδης 6 ψήφους και ο Απ. Τζιτζικώστας 1 ψήφο.

Στην Αντίπαρο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 25 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 12 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 7 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 4 ψήφους.

Στην Κίμωλο ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 23 ψήφους, Κ. Μητσοτάκης 8 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 3 ψήφους και ο Αδ. Γεωργιάδης 2 ψήφους.

 

 

Ετικέτες: