Κατηγορηματικά αρνητική η Περιφέρεια για τη φιλοξενία προσφύγων/μεταναστών στις Κυκλάδες

Δεν βρίσκονται στον χάρτη του προσφυγικού οι Κυκλάδες

Η έξαρση του προσφυγικού, που τείνει να εξελιχτεί σε ένα δύσκολα διαχειρίσιμο θέμα για την ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ότι είναι κυρίαρχου ενδιαφέροντος, έχει γιγαντώσει και κοινωνικές συζητήσεις περί των κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά στις περιοχές της χώρας που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Παρά τις κάθετα αρνητικές τοποθετήσεις των τοπικών βουλευτών, όπως αυτές φιλοξενήθηκαν στο χθεσινό φύλλο της «Κοινής Γνώμης», για την ύπαρξη έστω και του ελάχιστου ενδεχόμενου συμπερίληψης των νησιών των Κυκλάδων στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη φιλοξενία των προσφύγων/μεταναστών, οι συζητήσεις και οι σχετικοί σχολιασμοί μαίνονται στις τοπικές κοινωνίες.

Νέες διαψεύσεις περί αυτών των σεναρίων έρχονται σήμερα και από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ ειδικά για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τον αποκλεισμό της πιθανότητας χρησιμοποίησης της ως χώρο φιλοξενίας, όπως στο χθεσινό φύλλο τον διατύπωσε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, σήμερα υποστηρίζει και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Ερώτημα περί ετοιμότητας

Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “Κίνηση Πολιτών Σύρου” Παύλος Χρυσαφίδης εχθές κατέθεσε έγγραφο ερώτημα προς το Δήμο και συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά με την ετοιμότητα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα του δημοτικού συμβούλου αναφέρεται «Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε, το συντομότερο δυνατόν, το σχέδιο του Δήμου μας σε περίπτωση φιλοξενίας στο νησί μας προσφύγων/μεταναστών.

Ειδικότερα, πόσες κλίνες είναι άμεσα διαθέσιμες, σε ποιό χώρο, για πόσο διάστημα και τι προβλέπεται για ένδυση και διατροφή, καθώς και σε ποιό κωδικό του προϋπολογισμού έχει προβλεφθεί ή θα πιστωθεί η σχετική δαπάνη.

Επίσης γνωρίστε μας εάν έχει γίνει προεργασία και συνάντηση με άλλους φορείς του νησιού για να αντιμετωπισθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Η ετοιμότητα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Εξ αφορμής αυτού του ερωτήματος, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, διατύπωσε στην εφημερίδα την άποψη ότι πρόκειται για «ακραίο σενάριο» η φιλοξενία προσφύγων/ μεταναστών στη Σύρο.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Για να έρθουν οι πρόσφυγες στο νησί υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε θα έρθουν μόνοι τους όπως στα άλλα νησιά που είναι κοντά στις πύλες εισόδου της χώρας είτε εάν μας υποχρεώσουν από την κυβέρνηση να φιλοξενήσουμε έναν αριθμό προσφύγων. Και οι δύο περιπτώσεις δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, γιατί όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση για να φτάσουν έως το κέντρο των Κυκλάδων, γίνεται αντιληπτό ότι από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι τη Σύρο μεσολαβούν πάρα πολλά νησιά. Για δε τη δεύτερη περίπτωση είναι από «τραβηγμένη» έως ακραία, γιατί για να υπάρξει κυβερνητική βούληση να σταλθούν πρόσφυγες στη Σύρο, το νησί βρίσκεται πολύ μακριά από τις πύλες εισόδου είτε τις θαλάσσιες είτε για την έξοδο τους στα βόρεια σύνορα, οπότε θα πρόκειται για κίνηση που δεν έχει νόημα. Ένα νησί που είναι πυκνοκατοικημένο και μικρό σε έκταση, δεν έχει δυνατότητες να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων, οπότε θα είμαστε από τις έσχατες επιλογές, οπότε αυτό το σενάριο το θεωρώ ακραίο».

Σε ερώτηση στο κατά πόσον υπάρχει ετοιμότητα από την πλευρά του Δήμου για υποδοχή έστω και μικρού αριθμού προσφύγων, εάν τύχει όπως στην Αμοργό ή τη Μύκονο, όπου κατέφθασαν μόνοι τους, είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν προκύψει, εμείς είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους. Υπάρχει συναρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για τη σίτιση και την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Σε επίπεδο συνεργασιών είναι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και η Πολιτική προστασία του Δήμου, το τμήμα πρόνοιας του Δήμου και οι κοινωνικοί φορείς μαζί με την εκκλησία. Βεβαίως, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη, θα υπάρξει συνεργασία με τις ομάδες πολιτών που συγκεντρώνουν είτε τρόφιμα είτε ρουχισμό και τα στέλνουν σε άλλες περιοχές, όπου το προσφυγικό είναι εντονότερο. Εάν προκύψει το πρόβλημα και στη Σύρο, αυτές οι ομάδες θα βοηθήσουν. Και την εκκλησία θα έχουμε σύμμαχο μας, ενώ έχουμε κάνει συνάντηση και με τον στρατό».

Σημείωσε δε πως «εμείς έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μικρό αριθμό προσφύγων. Για μεγάλο αριθμό η Σύρος δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει».

Όσον αφορά στον προγραμματισμό ετοιμότητας του Δήμου σε επίπεδο χώρων φιλοξενίας ενημέρωσε πως «Έχουν προβλεφθεί κάποιοι χώροι, επειδή όμως το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό, δεν μπορούμε να πούμε ποιοι χώροι είναι. Δεν είναι ένας χώρος, αλλά εναλλακτικές προτάσεις για 3-4 χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φιλοξενία, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα παρά μόνο για μικρές ομάδες, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Για μεγαλύτερες ομάδες δεν είναι η Σύρος ο κατάλληλος τόπος, δεν έχει τη δυνατότητα, διότι ούτε ανενεργά στρατόπεδα έχει για να μπορέσει να φιλοξενήσει πρόσφυγες, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές, ούτε μεγάλους χώρους φιλοξενίας. Το νησί δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 100 άτομα».

Για δε την οικονομική κάλυψη μίας τέτοιας ανάγκης ενημέρωσε πως «κατά την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού και ο Δήμος θα βγάλει ένα κονδύλι, προληπτικά».

Κλείνοντας δε την ενημέρωση του συνηγόρησε υπέρ των απόψεων που διατύπωσαν οι τοπικοί βουλευτές, λέγοντας ότι «συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις των τοπικών βουλευτών, ότι σε καμία περίπτωση οι Κυκλάδες και η Σύρος δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να μεταφερθούν εδώ πρόσφυγες».

Περιφερειακή διάψευση

«Καμία συζήτηση και καμία σύνδεση του προσφυγικού με τις Κυκλάδες, σε κανένα επίπεδο», δήλωσε κατηγορηματικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, αποκλείοντας την όποια εμπλοκή των νησιών των Κυκλάδων στον σχεδιασμό φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος «δεν υπάρχει η λέξη Κυκλάδες στον χάρτη του προσφυγικού. Δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Δεν έχει τεθεί από κανέναν».

Όσον αφορά στις έκτακτες προσεγγίσεις προσφύγων/μεταναστών σε νησιά των Κυκλάδων, αυτές που σημειώθηκαν εντός της προηγούμενης χρονιάς σε Μύκονο, Κουφονήσι και Αμοργό ήταν περιορισμένου αριθμού, περίπου στα 200 άτομα, όπως επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης.

Ανάλογης κατηγορηματικότητας ήταν και η διάψευση εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, για την οποιαδήποτε συζήτηση έστω μίας πιθανής φιλοξενίας προσφύγων στις Κυκλάδες.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης «Δεν έχω καμία επικοινωνία με κανέναν, ούτε καν διερευνητικά για την Πολιτική Προστασία στις Κυκλάδες» και συμπλήρωσε ότι «τα νησιά των Κυκλάδων δεν είναι χώροι που μπορούν να υποδεχθούν πρόσφυγες. Είναι πολύ μικρές κοινωνίες για να αντέξουν κάτι τέτοιο».

Ετικέτες: