Πανικό και καταστροφή σκόρπισαν οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

Ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Τουρκίας

  • Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 30 Ιουν. 2016 - 20:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Καθημερινότητα πλέον η τρομοκρατία ανά τον κόσμο, με νέα θύματα να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των τυφλών χτυπημάτων, όπως του χτυπήματος στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Τουρκίας, που κρίνεται από τα πλέον αιματηρά του τελευταίου διαστήματος που έγιναν στη χώρα.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε τη χθεσινή η Τουρκία, για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο τρίτο αεροδρόμιο διακίνησης επιβατών της Ευρώπης, της οποία ο τραγικός απολογισμός είναι 41 νεκροί και 239 τραυματίες.

Μεταξύ των 41 νεκρών, οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και 3 με διπλή υπηκοότητα, συγκεκριμένα 5 Σαουδάραβες, 2 Ιρακινοί, 1 Τυνήσιος, 1 Ουζμπέκος, 1 Κινέζος, 1 Ιρανός, 1 Ουκρανός και 1 Ιορδανός, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε ότι αφορά στους 239 τραυματίες οι 109 εξ αυτών έχουν είδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 41 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η μεθοδολογία του χτυπήματος ταυτίζεται με την επίθεση των μαχητών του «Ισλαμικού κράτους», που έγινε τον Μάρτιο στο διεθνές αεροδρόμιο «Ζαβεντέμ» των Βρυξελλών, καθρεφτίζοντας τους και σε αυτή την περίπτωση.

Πάντως και ο πρωθυπουργός της γείτονος με δηλώσεις του έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας πως «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση “Ισλαμικό κράτος”».

Απορίες προκαλεί το γεγονός ότι παρά την επίθεση του Βελγίου, που έθεσε σε επαγρύπνηση ασφαλείας όλα τα διεθνή αεροδρόμια, μπόρεσε να επαναληφθεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και μάλιστα σε ένα από τα καλύτερα, όπως λέγεται, φυλασσόμενα αεροδρόμια του κόσμου.

Η επίθεση

Με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες για το εάν οι πρώτοι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από τον χώρο στάθμευσης εκτός του αεροδρομίου ή τον χώρο αναχωρήσεων, δεδομένο θεωρείται ότι πυροβολισμοί προηγήθηκαν των εκρήξεων που ακολούθησαν εντός του αεροδρομίου.

Η επίθεση στο τουρκικό αεροδρόμιο σημειώθηκε στις 21.22 όταν οι τρεις τρομοκράτες μπήκαν στον χώρο αναχωρήσεων εξωτερικού, από όπου επιχείρησαν να περάσουν και κατά δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, όταν έγιναν αντιληπτοί ξεκίνησαν να πυροβολούν.

Τυφλά ξεκίνησε να πυροβολεί με αυτόματο όπλο κατά του πλήθους ο ένας εκ των τρομοκρατών, με άλλους από τους επιβάτες που ετοιμάζονταν για αναχώρηση να πέφτουν στο πάτωμα και άλλους να βγαίνουν τρομοκρατημένοι από την αίθουσα τρέχοντας.

Με ταχύτητα κινήθηκαν και οι ένοπλοι, οι οποίοι μετέβησαν στον κάτω όροφο και συγκεκριμένα στον χώρο αφίξεων όπου και ανατινάχτηκαν πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Χάος ακολούθησε τις εκρήξεις, με νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο έδαφος του αεροδρομίου, ενώ πολλοί έτρεχαν προς τις εξόδους.

Μέχρι την έλευση των πρώτων ασθενοφόρων, πολλοί ήταν οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με τα ταξί που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, ενώ το σκηνικό της καταστροφής, εκτός από τα νεκρά σώματα, συμπλήρωνε και ο γύρω κατεστραμμένος χώρος.

Άμεσες ήταν οι ανακοινώσεις για ακυρώσεις πτήσεων αναχωρήσεων και αφίξεων από και προς το αεροδρόμιο, το οποίο ξανάνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες, παρά τις αστυνομικές έρευνες που συνεχίζονταν.

Από το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επιβλήθηκε απαγόρευση μετάδοσης κάθε πληροφορίας, εκτός των όσων μεταδίδονται από επίσημους φορείς.

«Αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά το τρομοκρατικό χτύπημα ανέφερε πως «Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ με το όπλο του».

Έδωσε παράλληλα τη διάσταση μέρους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία επιχειρεί την εξισορρόπηση των σχέσεων της, όπως γίνεται με την περίπτωση της Ρωσίας, ενώ να σημειωθεί πως η επίθεση έγινε την ημέρα που η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας».

Αναφερόμενος ειδικά στην απειλή της τρομοκρατίας και με δεδομένο ότι συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία κατά του «Ισλαμικού κράτους», σημείωσε ότι «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία».

Απτόητοι στις τρομοκρατικές του ενέργειες εμφανίζονται οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού κράτους», το οποίο αποκαλούν «χαλιφάτο», παρά τη φθορά που υφίστανται σε Ιράκ και Συρία.