Απειλές Ερντογάν για μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Εκβιασμός προσφυγικού λόγω βίζας

Η θανατική ποινή διώχνει την Τουρκία μακρύτερα από την Ε.Ε.
  • Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 9 Αυγ. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Το προσφυγικό χρησιμοποιεί ως μέσο άσκησης πίεσης στην Ευρώπη, ο Ταγίπ Ερντογάν, στην απαίτηση του για την κατάργηση της βίζας, προκαλώντας σκληρές απαντήσεις εκ μέρους της Γερμανίας σχετικά με την ενταξιακή προοπτική στους κόλπους της Ε.Ε. της Τουρκίας.

Με κάθε τρόπο και σε όλα τα μέτωπα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει την μονοκρατορία του, στο εσωτερικό της Τουρκίας, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτό αλλά να επιδεικνύει ένα άκρως επιθετικό πρόσωπο και στην εξωτερική του πολιτική προς την Ευρώπη.

Ζητώντας την κατάργηση της βίζας των Τούρκων πολιτών θέτει απειλητικά στην Ευρώπη την ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Η απειλή αυτή έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την λαϊκή επιβεβαίωση που θέλησε να επιδείξει ότι διαθέτει ο Τούρκος πρόεδρος, με την συγκέντρωση εκατομμυρίων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, όπου επανέλαβε για ακόμα μία φορά τα περί “δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας”, που επιχειρήθηκε να καταλυθεί από τους πραξικοπηματίες.

Για ακύρωση της συμφωνίας

Τη μη δυνατότητα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία θέτει ως αντίμετρο ο Ταγίπ Ερντογάν στη μη εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της χώρας του που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης, ακολουθώντας μία εκβιαστική τακτική έναντι της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου η εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου για το προσφυγικό θα ισχύσει μόνο εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και από τις δύο πλευρές, που εκ μέρους της Ε.Ε. έπρεπε από 1ης Ιουνίου να ισχύσει η κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στη γαλλική Le Monde «Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επανεισδοχές δεν θα είναι πλέον δυνατές» και αυτό όσον αφορά στη συμφωνία που δεν τηρήθηκε εκ μέρους της Ε.Ε., για την ισχύ της κατάργησης της βίζας, όπως είπε, δίνοντας περιθώριο έως τον Οκτώβριο για την λήψη της σχετικής απόφασης.

Αυτή η κίνηση αποτέλεσε την αφορμή να κατηγορήσει ο Τούρκος πρόεδρος την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανειλικρίνεια, καθώς όπως είπε «δεν συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στην Τουρκία».

Αρνητική εμφανίζεται η Γερμανία στις απειλές του Τ. Ερντογάν, με τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να δηλώνει πως «η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποχωρήσει στις τουρκικές απειλές».

Για τήρηση της ισχύουσας συμφωνίας εκ μέρους της Τουρκίας εμφανίστηκε πεπεισμένη η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμλερ, ενώ στη σαφήνεια των όρων της συμφωνίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Όπως ανέφερε «Υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, όροι που είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε μια υποχρέωση, να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τώρα. Η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της, δεν έχει νόημα να θέτουμε τελεσίγραφα και απειλές».

Τα νέα ισχύοντα στην Τουρκία πρέπει να οδηγήσουν στην επανεκτίμηση των όρων της συμφωνίας έκρινε η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπέρμπλε Κόφλερ, καθώς όπως είπε «οι κανόνες δικαίου εκεί δεν τηρούνται και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία πρέπει να σκεφθούμε εάν χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό».

Ξεμακραίνει η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.

Η πρακτική αυτή επελέγη από τον Τούρκο πρόεδρο ως αντίδραση στην απομάκρυνση της Ενωσιακής προοπτικής της χώρας του, όπως διατυπώνεται από ολοένα και περισσότερα πολιτικά στελέχη ευρωπαϊκών χωρών εξ αφορμής της πρόθεσης του να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα του.

Μία πρόθεση που τείνει σε εφαρμογή, καθώς επαναλαμβάνεται συνεχώς εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, όπως συνέβη και στην ογκώδη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πλατεία Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης.

Το ότι όλες αυτές οι κινήσεις από πλευράς του αφορούν στην ενταξιακή προοπτική που ανέμενε, επί της οποίας βασίστηκε και η συμφωνία για το προσφυγικό, καθίσταται σαφές και από την αναφορά του ότι «Επί 53 χρόνια βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης. Η Ε.Ε. είναι η μόνη υπεύθυνη και ένοχη. Δεν έχει συμπεριφερθεί σε κανέναν άλλο έτσι, παρά μόνο στην Τουρκία».

Πάντως τόσο η ολοκληρωτικού τύπου αντιμετώπιση των διωκόμενων στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν, μαζί με την θανατική ποινή που θέλει να επαναφέρει, αποτελούν στοιχεία καταδίκης της πολιτικής της από την Ε.Ε., με τους Γερμανούς αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν πως την θέτουν εκτός ενταξιακής πορείας.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ για τερματισμό της ενταξιακής της πορείας έκανε λόγο και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Πάντως, αποκλείστηκε συσχετισμός της απομάκρυνσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με τον επηρεασμό της θέσης της στο ΝΑΤΟ, ακόμα και της μεταστροφής του ενδιαφέροντος της ενίσχυσης των σχέσεων της με τη Μόσχα, όπως διευκρινίστηκε από τους Γερμανούς αξιωματούχους, από τους οποίους τονίστηκε πως «Η Τουρκία είναι και παραμένει ένας σημαντικός εταίρος εντός του ΝΑΤΟ».