Άρνηση της ΚΕΔΕ για αποστολή οικονομικών στοιχείων των Δήμων και αίτημα για νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών

Οικονομικά στοιχεία ΟΤΑ και νομοθετικές πρωτοβουλίες

  • Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 19 Δεκ. 2016 - 21:00

Παρότρυνση της ΚΕΔΕ προς τους δημάρχους της χώρας να μην αποστείλουν τα οικονομικών στοιχεία των Δήμων και των Νομικών τους προσώπων στο υπουργείο Εσωτερικών και να αγνοήσουν το σχετικό έγγραφο του υπουργείου.

Προ μίας εβδομάδος (12-12-2016), εστάλη προς όλους τους Δήμου, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας έγγραφο από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποσταλούν τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των φορέων.

Από την πλευρά των Δήμων, η ΚΕΔΕ ως συλλογικό τους όργανο, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, παροτρύνει τους Δημάρχους να αγνοήσουν το έγγραφο του υπουργείου και να μην προχωρήσουν στην αποστολή των οικονομικών στοιχείων, όπως τους ζητήθηκε.

Η αιτιολογία που αναφέρεται γι’ αυτή την «ανυπακοή» που προτείνεται στους Δημάρχους, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στην επιστολή που τους απέστειλε, είναι πως τα εν λόγω στοιχεία βρίσκονται ήδη στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται εκ μέρους της ΚΕΔΕ είναι γιατί υπερασπιζόμενη το σκεπτικό της για μη αποστολή των οικονομικών στοιχείων, τελικώς κάνει λόγο απλώς για αναστολή της αποστολής, χωρίς παρ’ όλα αυτά να καθορίζει το χρονικό όριο αυτής της αναστολής.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστολή “Σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 39953/12-12-2016 επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών, για το ως άνω θέμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού έχει ήδη αποστείλει και εξακολουθεί να αποστέλλει κάθε μήνα, οικονομικά στοιχεία στις Βάσεις Δεδομένων των αρμοδίων Υπουργείων. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα και προς το Οικονομικό Παρατηρητήριο αλλά και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα. Η ΚΕΔΕ δεν αρνείται αυτή τη δυνατότητα και τη διαδικασία που προκύπτει από τη νομοθεσία για τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων και τα οποία είναι ήδη στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών. Για τους λόγους αυτούς, το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη σημερινή του συνεδρίαση ομόφωνα αποφάσισε ότι, για να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση και πρόκληση σύγχυσης των Δήμων, να προτείνει την αναστολή αποστολής των στοιχείων στις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου».

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσπραξη των δημοτικών εσόδων

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο με βασικό στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση της είσπραξης των δημοτικών εσόδων, ζητεί με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Η σχετική επιστολή αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των δημοτικών υπηρεσιών σε βάσεις δεδομένων της κεντρικής διοίκησης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με τον θεσμικό της χαρακτήρα, ενισχύει τη δυνατότητα των Δήμων να απλουστεύουν και να επιταχύνουν την είσπραξη των εσόδων τους τα οποία προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία».

Υπέρ της πρότασης της η ΚΕΔΕ έθεσε τις ρυθμίσεις ή τις τροποποιήσεις διατάξεων που έχει επεξεργαστεί το Διοικητικό της Συμβούλιο, οι οποίες διευκολύνουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων των Δήμων.

Αναφέρεται δε ότι «η ΚΕΔΕ έχοντας πλέον πρόσβαση στο GCloud του Υπουργείου Οικονομικών και στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας, μπορεί να διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους Δήμους, πέραν της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Παραβόλου και του Μητρώου Φυσικών και μη Φυσικών Προσώπων, εφόσον διασφαλιστεί σχετική προγραμματική συμφωνία της ΚΕΔΕ με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με τον τρόπο αυτό, εφαρμογές που είναι ήδη έτοιμες στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας, όπως στοιχεία κατόχων οχημάτων, έντυπα Ε1 και Ε9, υπολογισμός τέλους παρεπιδημούντων κ.λ.π., των οποίων είμαστε δικαιούχοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες των Δήμων».

Προς επίρρωση αυτών, κοινοποιείται στον υπουργό εσωτερικών σχετική επιστολή της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο για τα στοιχεία των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων από τις φορολογικές δηλώσεις.

Η ΚΕΔΕ αναφέρεται στις προτάσεις της όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου  και προήλθαν μετά από πολύμηνη και ποιοτική επεξεργασία αλλά και ενασχόληση των οργάνων της, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων μας σε πολλούς τομείς.

Καταλήγοντας δε η επιστολή αναφέρει «Ευελπιστούμε στη συμβολή σας για την ανάληψη των πρωτοβουλιών που χρειάζονται, προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να εισπράττουν τα έσοδα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, με τη συνεργασία και διευκόλυνση των δοκιμαζόμενων πολιτών μας».