Το υπουργείο Οικονομίας ενισχύει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Αυξάνεται η χρηματοδότηση των Περιφερειών

Οι αυξημένοι πόροι χρηματοδοτούν τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα των Περιφερειών
  • Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 11 Ιαν. 2017 - 19:00

Υπερδιπλασιασμός της συνολικής χρηματοδότησης από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, υπερδιπλασιάστηκε στο τέλος του 2016 (αύξηση κατά 140%) η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, το αρχικό ποσό των 125 εκ. ευρώ του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016), αυξήθηκε στο συνολικό ποσό των 300 εκ. ευρώ με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε: «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί για τη χώρα βασικό μέσο άσκησης πολιτικής για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου, διασφαλίζοντας την συνέργεια και την συμπληρωματικότητα με την αξιοποίηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του πλαισίου υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων το 2016, δρομολογήθηκαν και συνεχίζονται το 2017, σχέδια δράσης προς ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, ώστε να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι πλέον επιτακτικές αναπτυξιακές ανάγκες, με κύριο γνώμονα την κοινωνική συνοχή. Με ενέργειες σαν και αυτή αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομίας προς τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Στήριξη και συνεργασία που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το 2017».

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι σε εθνικό επίπεδο, το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, το 2017 θα ανέλθει στο ύψος του 1 δις ευρώ, αυξημένο κατά 250 εκ. ευρώ, ήτοι 33% έναντι του αντίστοιχου ποσού για το 2016.

Παράλληλα, ενισχύεται η δυνατότητα των Περιφερειών να αξιολογούν και να χρηματοδοτούν τις τοπικές αναπτυξιακές τους προτεραιότητες.

Στο σημείο αυτό, τονίζεται η πρόσφατη ενεργοποίηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από επιπλέον πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Διαρκές ζητούμενο είναι να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής προσέγγισης του Υπουργείου Οικονομίας, με σταθερή προσήλωση στους στόχους για περιφερειακή ανάπτυξη, για πραγματική περιφερειακή σύγκλιση των επιπέδων διαβίωσης, αλλά και για αντιμετώπιση των δυσκολιών  που επέφερε η κρίση στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας.

Αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά

Ειδικά για τα νέα Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας, χρηματοδοτούμενα από το αυξημένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφορούν σε έργα κοινωνικών υποδομών και υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, όπως την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Σύμφωνα με τα όσα είχε προ μηνός προαναγγείλει το αρμόδιο υπουργείο, αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις περιφέρειες του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου με την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση που εξασφαλίστηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 750 εκατ. ευρώ του 2016, σε 1 δισ. ευρώ για το 2017.

Με επιστολή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου να συνεργαστούν με το Υπουργείο Οικονομίας και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ.

Η τελική έγκριση των προτάσεων θα γίνει με κύριο γνώμονα το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έργων, ώστε αυτά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.

Σχετικά με το θέμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Όπως πάντα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες στην επιλογή και ιεράρχηση των έργων δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Οι τοπικές κοινωνίες -όπως εκφράζονται μέσα από τους κατά τόπους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και βέβαια μέσα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.

Η αναγνώριση της νησιωτικότητας, της ύπαρξης μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και παράλληλα θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών. Οι αδυναμίες και προκλήσεις επιτείνονται σήμερα από το προσφυγικό ζήτημα, καθώς οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Ήδη η κυβέρνηση, ως πολιτική επιλογή, έχει επιδείξει ειδική μέριμνα προς τα νησιά που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, καθιερώνουμε για το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ μηχανισμούς διαφάνειας και ελέγχου της πορείας των έργων, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τα έργα του ΕΣΠΑ. Ενισχύεται, επίσης, ο μηχανισμός ιεράρχησης των αναγκών, ώστε να καλύπτονται οι πιo επιτακτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει, στις σημερινές συνθήκες, κανένα περιθώριο για “χαλαρή” διαχείριση των πολύτιμων πόρων».