Παρεμβάσεις του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων και του υφυπουργού Ναυτιλίας στην ΕΟΚΕ υπέρ των νησιών

Διατηρείται «ζωντανό» το θέμα του ΦΠΑ των νησιών

  • Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Δημόσια ακρόαση με θέμα «Ποιο το μέλλον των νησιών της Ε.Ε.» οργάνωσε στο Επιμελητήριο της Μάλτας η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ε.Ε., ενόψει υιοθέτησης της γνωμοδότησης της στο ζήτημα αυτό.

Στην δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Μάλτα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε, και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η προεδρία της Μάλτας υπέρ της νησιωτικότητας

Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης από την Μάλτα, όπως ήταν αναμενόμενο, συνοδεύεται από ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ότι αφορά στις πολιτικές για τις νησιωτικές περιοχές, με αποτέλεσμα εκ μέρους της Μάλτας να εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον, το οποίο προκάλεσε και μία ίδια γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για το μέλλον των νησιών της Ευρώπης.

Προσφάτως υπήρξε μία γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για το «έξυπνο νησί», ενώ τώρα η γνωμοδότηση αφορούσε στο «συμμετοχικό νησί», που πρακτικά σημαίνει το πώς θα συμμετάσχουν οι φορείς ενός νησιού στις αποφάσεις και στην οικονομική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιστοίχως και στο έτερο γνωμοδοτικό ευρωπαϊκό όργανο, την Επιτροπή των Νησιωτικών Περιφερειών, δηλαδή την συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνεται η γνωμοδότηση της σχετικά με την επιχειρηματικότητα στα νησιά και αυτό ως πρωτοβουλία της Μαλτέζικης προεδρίας.

Άλλωστε πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα, σε πολιτικό επίπεδο, για την αναμενόμενη ευαισθητοποίηση της Μάλτας σε ότι αφορά στις πολιτικές για τα νησιά, με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων στη δημόσια ακρόαση να διάκεινται θετικά, με το ανάλογο πολιτικό βάρος της προεδρίας της Μάλτας, καθώς ο ρόλος των συγκεκριμένων οργάνων είναι καθαρά γνωμοδοτικός, με ζητούμενο και σε αυτή την περίπτωση την διατήρηση στην επιφάνεια των θεμάτων που αφορούν στα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιχειρείται είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται σε επίπεδο θεσμικών εκπροσώπων ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμη η κάθε ευκαιρία προκειμένου να προωθηθεί η νησιωτικότητα σε όλα τα επίπεδα ευρωπαϊκών πολιτικών.

Παρεμβάσεις του Insuleur

Μεταξύ αυτών επανατέθηκε και το θέμα του φορολογικού καθεστώτος των νησιών, όταν υπάρχει μία ανοιχτή διαβούλευση επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΦΠΑ, στην οποία παρενέβη το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων (Insuleur).

Οι παρεμβάσεις του Insuleur είναι συνεχείς, για θέματα που άπτονται της πολιτικής για τις νησιωτικές περιοχές, επιτυγχάνοντας ήδη να περάσουν θέσεις σε αποφάσεις όχι μόνο της ΕΟΚΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήδη στην ανοιχτή διαβούλευση που υπάρχει για την αλλαγή της κοινοτικής οδηγίας σε ότι αφορά στη διαμόρφωση του καθεστώτος  ΦΠΑ, η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά στη ρητή διατήρηση της διάταξης για το μειωμένο φορολογικό καθεστώς στα συγκεκριμένα νησιά, με το προσδοκώμενο την επέκταση σε όλα τα νησιά της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του Insuleur εξέφρασε την άποψη ότι τα νησιά μπορεί να έχουν αυξημένο δημοσιονομικό κόστος –λόγο γεωγραφικής κατανομής- αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Μπενέτος πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας μιας Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Στρατηγικής, αν τα νησιά χαρακτηριστούν ως μακρο-περιφέρεια.

Απολύτως θετική η παρουσίαση του υφυπουργού Ναυτιλίας

Ιδιαιτέρως ενημερωμένος και κατάλληλα προετοιμασμένος για τον τρόπο λειτουργίας των παρεμβατικών κινήσεων προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των νησιών και τις λύσεις μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στην ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου, η οποία προηγήθηκε της παρουσίασης στη Μάλτα, ο υφυπουργός μετέβη με την πρόθεση να πραγματοποιήσει παρέμβαση σχετικά με την ενιαία υποχρέωση των κρατών μελών για την τήρηση του άρθρου 174 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στο οποίο αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας και να τονίσει, στη διάρκεια της ομιλίας του, την αναγκαιότητα για την μέγιστη δυνατή διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που θα φέρουν προοπτικές ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικών ιστών των νησιών.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Μάλτα, ο υφυπουργός, στο περιθώριο του προγράμματος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της Μαλτέζικης Κυβέρνησης, Chris Cardona, με τον οποί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες στήριξης επενδυτικών σχεδίων στα νησιά.

 

Ετικέτες: