Πολυμέτωπη ελληνική δράση στην Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα

  • Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2017 - 06:12

Συνάντηση με θέμα την πολύπλευρη προώθηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο των εθνικών πολιτικών δράσεων που αφορούν στη νησιωτικότητα είχε το πρωί της Τρίτης (28/2) στο  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο πρόεδρος του INSULEUR, Γιώργος Μπενέτος. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο συνεργάτης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν ), Νίκος Μιχαλίτσης.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιτροπής των Νησιών του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR), που θα λάβει χώρα στη νήσο Γκόζο της Μάλτας στις 9 Μαρτίου 2017.

Ο Υφυπουργός που έχει προσκληθεί από τους διοργανωτές ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση πολιτικών μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ελληνικών νησιών και πιο συγκεκριμένα στις επικείμενες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με Έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπενέτος, που θα λάβει μέρος ως εισηγητής για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Νησιών της CPMR, της οποίας πρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στις δράσεις - πρωτοβουλίες του INSULEUR για την προάσπιση της νησιωτικότητας, που αφορούν φυσικά και τα δοκιμαζόμενα  για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους ελληνικά νησιά.

Κοινή θέση αμφότερων το γεγονός ότι το νησιωτικό ζήτημα όχι μόνον υπεισέρχεται οριζόντια σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαμόρφωση και λήψη των κοινοτικών αποφάσεων.  Γεγονός που καθιστά  αναγκαία  την από ελληνικής πλευράς πολυμέτωπη συντονισμένη προσπάθεια για τον εν λόγω στόχο.