Ανακοινώθηκαν από τον αν. υπουργό Οικονομίας τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα

Αύξηση κονδυλίων για έργα στα νησιά

Με αυξημένο προϋπολογισμό τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, επιτρέποντας εντάξεις έργων στο σύνολο των νησιών.

Με την επισήμανση ότι «σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που επιχειρεί να ικανοποιήσει την υλοποίηση βασικών έργων στα νησιά, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την αύξηση του προϋπολογισμού από τα 50 εκ. ευρώ στα 179 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη αύξηση του προϋπολογισμού κρίθηκε αναγκαία καθώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούσαν πλήρως ώριμα έργα, υπερέβαιναν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Καθώς, από την ψήφιση του προϋπολογισμού, υπήρξε αύξηση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα 750 εκατ. ευρώ του 2016 σε 1 δισ. ευρώ για το 2017, επέτρεψε την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων από εθνικούς πόρους είτε μέσω των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων είτε μέσω άλλων προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από το υπουργείο Οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας «τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα».

Τα έργα σε όλα τα νησιά

Η χρηματοδότηση των 101 συνολικά έργων, επιμερίζεται σε 102 εκατ. ευρώ από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και 77 εκατ. ευρώ από άλλα προγράμματα όπως το «Φιλόδημος».

Πρόκειται για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού.

Ειδικά για το Νότιο Αιγαίο, 57 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ενώ άλλα 47 έργα προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

«Ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών»

Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε εχθές ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου &  Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχοι των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης: «Αυξήσαμε δραστικά τον προϋπολογισμό των Προγραμμάτων για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τις πολλές και ποιοτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Χρηματοδοτούνται έργα σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και έργα που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη Νησιωτικότητα. 102 εκατ. ευρώ μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων επενδύονται στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, διπλάσιο ποσό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Όλα τα έργα είναι μικρής και μεσαίας κλίμακας. Έργα που για χρόνια έλειπαν από τα νησιά μας και που θα προσφέρουν πολλαπλάσια αναπτυξιακή αξία στις τοπικές κοινωνίες. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιου ύψους χρηματοδότηση έργων σε ακριτικά και μικρά νησιά, γεγονός που σήμερα το πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, μέχρι σήμερα, οι νησιώτες έχουν βιώσει πολλές θετικές αλλαγές και οι υποδομές των νησιών έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Δικός μας στόχος είναι μια ανάπτυξη σε σιδερένιες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών, κόντρα στις παλαιότερες πρακτικές».