Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ

Διάλογος έως την ύστατη στιγμή για τις νομοθετικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

  • Πέμπτη, 7 Ιουνίου, 2018 - 06:24

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε  εχθές με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στη θεσμοθέτηση αλλαγών στην αυτοδιοίκηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένη Παπασταμόπουλου.

Σχετικά με την συνάντηση η πλευρά της ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι για μια ακόμη φορά προσήλθε με αίσθημα ευθύνης στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της πάνω στο νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, που σχετίζονται με τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, αλλά και την προώθηση της αποκέντρωσης. Πάνω στα ερωτήματα αυτά δεν έλαβε η ΚΕΔΕ καμία απάντηση, ενώ επιπλέον δεν παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό οι αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου Κλεισθένης, στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Ο Γ. Πατούλης μαζί με τα μέλη του Προεδρείου και τους επικεφαλής των παρατάξεων παρέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται από την ΚΕΔΕ, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Αδιαπραγμάτευτη η απλή αναλογική

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης:

«Καλέσαμε εδώ στο υπουργείο Εσωτερικών την ΚΕΔΕ, για να μας καταθέσει -εάν το κρίνει και η ίδια σκόπιμο- τις προτάσεις της, καθώς πια βαδίζουμε στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, του «Κλεισθένη 1». Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο.

Κατατέθηκε και ένα πόρισμα εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το οποίο θα το μελετήσουμε. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις. Βεβαίως την ίδια ώρα που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα συγκεκριμένων προτάσεων από την ΚΕΔΕ, υπήρξαν για άλλη μία φορά τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές. Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και για εμάς, η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε. Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα- να περάσει η υπηρεσία του πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θυμίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 27 Απριλίου όταν το τελικό νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

Η ΚΕΔΕ ζητά αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την συνάντηση προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Αποδεχθήκαμε τη πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας. Με τον κ. Σκουρλέτη έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς διεκδικούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας προς όφελος των πολιτών. Αντίθετα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, προωθεί την απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης και προωθεί διατάξεις που οδηγούν Δήμους και τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Σε καμία χώρα η αλλαγή του εκλογικού νόμου από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτή τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».

Τα κύρια αιτήματα της ΚΕΔΕ

Με το υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΕ διεκδικεί:

Καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

Ο διάλογος να διεξαχθεί πάνω σε «μηδενική βάση», με συγκεκριμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα Υπουργεία κι όχι μόνον το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων αφορά το σύνολο του Κεντρικού Κράτους.

Το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τις ενσωματώνει.

Μια Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν:

Τη θεσμική ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας των τοπικών κοινωνιών

Την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων

Την προώθηση της αποκέντρωσης

Την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους

Την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων

Την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων με στόχο την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Τέλος, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν στη χώρα, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα «κακό» νομοσχέδιο και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Παράλληλα με απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στο πρόσφατο κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ,  απορρίφθηκε  το νομοσχέδιο ως βάση συζήτησης με το αίτημα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση. Επιπρόσθετα αποτελεί απόφαση των δύο Συνεδρίων της Κ.Ε.Δ.Ε. να μην γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή του συστήματος ανάδειξης των αιρετών Διοικήσεων της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.