6 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τους ΟΤΑ

Χρηματοδότηση για πλήρη μεταρρύθμιση

  • Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Με 6 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν σύντομα οι Δήμοι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», για την υποστήριξη της εφαρμογής αναδιοργάνωσης και ανασχεδιασμού των υπηρεσιών τους καθώς και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκης, υπέγραψε τα τεχνικά δελτία έργων και δράσεων που ως αντικείμενο έχουν τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποδοτική λειτουργία των Δήμων.

Εκσυγχρονισμός και μείωση του λειτουργικού κόστους

Στόχος της χρηματοδότησης είναι η αύξηση της απορροφητικότητας του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», και η παροχή μέσων για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον ταυτόχρονο περιορισμό του κόστους λειτουργίας και της αύξησης των εσόδων των Δήμων, σε μια συγκυρία που οι ΟΤΑ βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» τόσο σε ό,τι αφορά στην περικοπή κρατικών δαπανών που έχει ήδη εφαρμοστεί, όσο και σε ό,τι αφορά στην «περικοπή» του προσωπικού τους, την ώρα που η αξιολόγηση δομών και προσωπικού έχει τεθεί στο επίκεντρο των κυβερνητικών απαιτήσεων με χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Οκτώβριο.

«Εργαλείο» για σημαντικές παρεμβάσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι θα αποκτήσουν μετά από πολύ καιρό εργαλεία και πόρους ώστε να προωθήσουν τομές και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία και αποδοτικότητά τους και θα αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προωθούν συνέργειες που εκτείνονται και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Μετά από διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ιεραρχήθηκαν οι θεματικοί τομείς και οι κρίσιμες λειτουργικές περιοχές των Δήμων, οι οποίες απαιτούν εισαγωγή μεταρρυθμίσεων ή χρήζουν υποστήριξης της εφαρμογής αναδιοργανώσεων, ανασχεδιασμού και απλούστευσης διαδικασιών. Από τη διαβούλευση προέκυψαν και οι βασικές επιλογές, που εντάχθηκαν, εν τέλει, στα τεχνικά δελτία και αφορούν μια σειρά αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ.

Χρηματοδοτούμενες θα είναι δράσεις που στοχεύουν στην απλούστευση και «ηλεκτρονικοποίηση» των οριζόντιων λειτουργιών των Δήμων που περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, την οικονομική διαχείριση, την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, την παραγωγή τεχνικών έργων κλπ. αλλά και η δημιουργία βάσεων δεδομένων και πλατφόρμας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Παρατηρητήριο τοπικής ανάπτυξης). Επιπλέον θα δοθούν χρήματα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, την εισαγωγή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, τη δημιουργία Κοινής Αρχής Αναθέσεων και Προμηθειών αλλά και τη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης των τοπικών δημοτικών εσόδων, καθώς και των εσόδων των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Μέσω της χρηματοδότησης οι δήμοι θα μπορούν ακόμη να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δημοτικών δικτύων οδοφωτισμού και Ύδρευσης-Αποχέτευσης, ενώ προβλέπεται η υποστήριξη των μικρών νησιωτικών Δήμων, των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων και των Πολεοδομικών υπηρεσιών.