Με την μορφή κατεπείγοντoς το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο

Χωροταξικές υποχρεώσεις

Εν μέσω κοινοβουλευτικών αντιδράσεων και με την καταψήφιση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε από τα δύο κόμματα συγκυβέρνησης το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη», προς εκπλήρωση μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε.

Η πίεση της τρόικας για διευθέτηση του θέματος ως ένα εκ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, επιβεβαιώθηκε και από τον εισηγητής της ΝΔ , Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος μίλησε για μία σημαντική προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ημερομηνίες και υποχρεώσεις για την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚ, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για ρυθμίσεις του αποτελούν υποχρεώσεις που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν εκπληρωθεί.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πέρασε στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, το οποίο πρώτα έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, χωρίς όμως να εκφραστούν οι απόψεις των φορέων αφού επελέγη η κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης του, παρά τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Πολιτικές θέσεις

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής του θέματος, Διονύσης Σταμενίτης, μίλησε για εκσυγχρονισμό και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην οριοθέτηση νέων πολεοδομικών και χωροταξικών πλαισίων και σαφή κατανομή των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων.

Ο βουλευτής του Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ τοποθετούμενος επί του θέματος, επέρριψε μεγάλο μέρος ευθυνών για την επικρατούσα κατάσταση, στους πολίτες εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφυγών που κατέθεταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε κάθε χωροταξικό σχέδιο, ενώ υπεραμύνθηκε των δυσκολιών και της ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που προτίθενται να επενδύσουν σε ακίνητα στη χώρα.

Ο υπουργός περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την υπάρχουσα χωροταξική και πολεοδομική κατάσταση, την οποία έρχεται να «θεραπεύσει» το νέο νομοσχέδιο, στοχεύοντας παράλληλα και στην αμεσότητα επέκτασης των σχεδίων πόλεων εντός πενταετίας το πολύ.

Από τον καταθέτοντα το νομοσχέδιο, αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, έγινε λόγος για μία νομοθετική πρωτοβουλία που «απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για κατάργηση της Βουλής και κάθε ίχνους δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νομοσχέδιο και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως «επιτροπή διαχείρισης επιχειρηματικών συμφερόντων», σημειώνοντας πως το κόμα του δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα για τα οποία «χαίρεται η διαπλοκή».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλαβατζής, ανέφερε για την κυβέρνησης πως «στο όνομα των επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θέλει να άρει κάθε τι που δεν διευκολύνει την κερδοφορία τους».

Όσον αφορά στα 2 κεφάλαια του νομοσχεδίου τα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος απέσυρε, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης τα χαρακτήρισε ως τα πιο αθώα αυτού του νομοσχεδίου, αφού έως και το 10ο άρθρο προωθούνται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης.

Οι επερχόμενες αλλαγές
Μία εκ των βασικών αλλαγών που το νέο νομοσχέδιο προβλέπει είναι η κατάργηση της αμιγούς και γενικής κατοικίας δημιουργώντας παράλληλα 18 κατηγορίες χρήσεων γης.

Με την κατάργηση των 2 κατηγοριών κατοικίας δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες, της αποκλειστικής κατοικίας, της κατοικίας επιπέδου γειτονιάς και της κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου.

Μεταξύ των στόχων που θέτει το νέο νομοσχέδιο για την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η επιτάχυνση της διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης, με μείωση του χρόνου στα 2 έτη, η μείωση του χρόνου έγκρισης των σχεδίων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η ολοκλήρωση του ψηφιακού χάρτη έως 2020, με την απεικόνιση δασών, αιγιαλού, περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων.

Πλέον καθορίζονται 18 κατηγορίες χρήσεων γης για κατοικία, κατοικία επιπέδου γειτονιάς, κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου, πολεοδομικό κέντρο, τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία, εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, ελεύθεροι χώροι- αστικό πράσινο, χονδρικό εμπόριο, εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας, παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης, παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης, τεχνολογικό πάρκο, εμπορευματικό κέντρο, παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, ιδιαίτερες χρήσεις, οριοθετημένοι οικισμοί και κύριο οδικό δίκτυο πόλεων.

Όσον αφορά στην κατοικία, για τις χρήσεις αποκλειστικής κατοικίας προβλέπεται ότι ως πολεοδομημένες περιοχές ορίζονται το σύνολο των κτισμένων κτιρίων που αποτελούν κατοικίες και τα κτισμένα οικόπεδα, ενώ στις περιοχές προς πολεοδόμηση μπορούν να χαρακτηριστούν ως αποκλειστικής κατοικίας μόνο τμήματα προβλεπόμενων τοπικών οδών και πεζοδρόμων, ενώ δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία, οικόπεδα με πρόσωπο επί των εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών.

Στο επίπεδο γειτονιάς, επιτρέπεται η κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κέντρα απασχόλησης παιδιών ή ηλικιωμένων, οι χώροι εκπαίδευσης, οι χώροι άθλησης, τα ιδιωτικά γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών, τα ιατρεία, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και τα εμπορικά καταστήματα.

Όμως όλα τα παραπάνω καταστήματα της παρ. 1.8 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100τμ ανά οικόπεδο, να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, απαγορεύεται να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και να ασκούν δραστηριότητα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

Τέλος για την κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου επιτρέπονται, γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500 ατόμων ανά οικόπεδο όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι χώροι περίθαλψης εκτός νοσοκομείων έως 100 κλίνες ή 2.000 τ.μ. ανά οικόπεδο, τα γραφεία, οι τράπεζες, οι ασφάλειες, τα πρατήρια καυσίμων και οι σταθμοί μεταβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ετικέτες: