Συνέντευξη με τον Νίκο Χρυσόγελο με αφορμή τη διεθνή ημερίδα για τους ενεργειακούς και αναπτυξιακούς συνεταιρισμούς στη Σίφνο

Αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας

Τις ενδιαφέρουσες θέσεις του αναφορικά με την ανάγκη προώθησης μίας εναλλακτικής αντίληψης για τη διαχείριση της ενέργειας και την “ανάπτυξη” των ανανεώσιμων πηγών αυτής, διατυπώνει ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων και απερχόμενος περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον “Οικολογικό Άνεμο”, Νίκος Χρυσόγελος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο επικεφαλής πλέον της ομάδας “Πράσινοι – Αλληλεγγύη” αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών και αναπτυξιακών συνεταιρισμών στο νησιώτικο χώρο, ώστε να αποκομίσουν όφελος οι νησιώτες σε περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Ο ίδιος μίλησε αναλυτικά για την ανάγκη μετάβασης σε μία εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα ενώ εξέφρασε τις θέσεις του ακόμη για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε μία τέτοια συνεταιριστική επιχείρηση και σε μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, η δράση και τα αποτελέσματα της οποίας, θα καρπώνονται από την κοινωνία χωρίς να μπαίνουν σε τσέπες λίγων.

Οι απαντήσεις του κ. Χρυσόγελου με αφορμή την διεθνή ημερίδα που διοργανώνεται το επόμενο Σάββατο στη Σίφνο με θέμα “Η προώθηση ενεργειακών συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησιώτικο χώρο της Ελλάδας” καθώς και τα σημερινά και μελλοντικά βήματά του παρουσιάζονται αναλυτικά στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Σήμερα σε χέρια λίγων το κέρδος

“Είναι γεγονός πως για πολλούς λόγους και κλιματικούς και περιβαλλοντικούς και οικονομικούς πρέπει να μεταβούμε από την εποχή που η ενέργεια παράγεται από τον λιγνίτη ή από το πετρέλαιο σε μία εποχή που η ενέργεια θα παράγεται από τοπικά διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές” δήλωσε αρχικά ο Νίκος Χρυσόγελος, επισημαίνοντας πως αυτός ο τρόπος παραγωγής “πρέπει να είναι επωφελής και για τις τοπικές κοινωνίες”. Σήμερα όπως εξήγησε, “η ενέργεια παράγει έναν πλούτο που μεταφέρεται στα χέρια λίγων”, κατάσταση η οποία δύναται να αλλάξει αν “η ενέργεια ξεκινήσει να παράγεται αποκεντρωμένα και μέσα από ανανεώσιμες πηγές και συνεταιριστικές εταιρείες που συμμετέχουν οι πολίτες”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, αποτελεί και ο “Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου”, ο οποίος είναι ήδη μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεταιρισμών.

Αλλαγή μοντέλου και κόστους

Ως επιστέγασμα μίας αξιόλογης πορείας και δραστηριότητας έρχεται η διεθνής ημερίδα στη Σίφνο, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόγελος κρίνεται αναγκαίο να γίνει το επόμενο βήμα που είναι “η πρακτική εφαρμογή των επενδύσεων”. Προσδοκία και στόχος από την εν λόγω ημερίδα είναι επικοινωνηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το κόστος και τη γνώση σχετικά με τις επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του και προκειμένου να καταστήσει σαφή την ανάγκη της αλλαγής νοοτροπίας αλλά και διαχείρισης της ενέργειας, μίλησε για το κόστος που αφορά στις ανάγκες του Νοτίου Αιγαίου. “Το κόστος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και γενικά στα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο, το επιπλέον κόστος παραγωγής ετησίως είναι 1 δισ. Ευρώ”, ποσό που κατανέμεται στους δημότες πανελλαδικά.

Εάν στα νησιά επιτευχθεί η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και διαχείρισης, τότε όπως επεσήμανε ακολούθως, “σημαίνει ότι θα αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο αλλά και το κόστος”.

Σχετικά με την εμπειρία από χώρες της Ευρώπης, αυτή, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος είναι πολύτιμη και θα παρουσιασθεί αναλυτικά από εκλεκτούς ομιλητές, η οποία είναι ικανή να βοηθήσει σημαντικά για να κατανοήσει ο κόσμος τί ακριβώς σημαίνει να συμμετέχει στην παραγωγή και τη διαχείριση.

“Με όρους σύγχρονους πρέπει να κάνουμε αυτό που γινόταν και παλαιότερα” δήλωσε ο κ. Χρυσόγελος, “να φτιάξουμε ένα μοντέλο παραγωγής ενέργειας βασισμένο 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, κάτι που είναι και ευρωπαϊκή απαίτηση για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων.

Διεθνής ημερίδα στη Σίφνο

Ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SustainableEnergyYouthNetwork) και το γερμανικό πράσινο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας καλούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διεθνή ημερίδα για την προώθηση των ενεργειακών συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου από τις 10.30 το πρωί έως και τις 14.30 το μεσημέρι στην αίθουσα ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία.

Η εν λόγω ημερίδα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή εισηγητών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν εμπειρίες ευρωπαϊκών ενεργειακών συνεταιρισμών και θα αναλυθούν οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και οι ευκαιρίες προώθησής τους στον ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά. Επίσης, θα εξετασθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων ενεργειακών συνεταιρισμών μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων, αλλά και μέσα από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος, μέλη του ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια θα παρουσιάσουν τρόπους συμμετοχής της νεολαίας στην προώθηση ενεργειακών συνεταιριστικών πρακτικών.

Υπογραμμίζεται πως, η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Θα είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με διερμηνεία και όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22840-31030 ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο info@sifnosislandcoop.gr.