Ενημέρωση για τη δραστηριότητα των Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου στη Σύρο

  • Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2015 - 13:21

Οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, με αφορμή τα νέα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο ναυπηγείο του Νεωρίου και αφορούν την δέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας μετά από εντολή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και την εκ νέου καθυστέρηση καταβολής μισθών στους εργαζόμενους, επισκέφθηκαν την Σύρο την Δευτέρα 2 Μαρτίου. Στην επίσκεψη είχε προγραμματίσει να συμμετέχει και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, γεγονός που όμως δεν κατέστη δυνατόν λόγω έκτακτων κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων.

Πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο ναυπηγείο, οι βουλευτές παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ο Νίκος Συρμαλένιος, επικαλούμενος και την επί χρόνια θητεία του ως αυτοδιοικητικού, εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι η καρδιά των νησιών χτυπάει στην αυτοδιοίκηση και πως όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούν και να παλέψουν για την νησιωτικότητα και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, θεωρώντας ως τους πλέον φλέγοντες τομείς, το ακτοπλοϊκό και την υγεία. Δεδομένου ότι στην ημερήσια διάταξη υπήρχε το ζήτημα της πρόσληψης επικουρικών γιατρών, δήλωσε ότι πρόκειται για εμβαλωματικές λύσεις που δεν προσφέρουν βιωσιμότητα στο σύστημα. Απαιτείται, όπως είπε, μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την θεσμοθέτηση κινήτρων όχι μόνο οικονομικών αλλά και επιστημονικών, περιφερειακό ΕΚΑΒ, λειτουργία της τηλεϊατρικής. Με αφορμή την αναφορά του στον μειωμένο ΦΠΑ, ως της μόνης μέχρι σήμερα εφαρμοσμένης νησιωτικής πολιτικής, διέψευσε για άλλη μια φορά κατηγορηματικά, δημοσιεύματα και δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Ο Αντώνης Συρίγος, με τη σειρά του έδωσε επίσης έμφαση στη νησιωτικότητα η οποία δεν αποτελεί νομική έννοια αλλά μια πραγματικότητα, καθώς είναι η γεωγραφία, είναι οι ανάγκες των νησιών που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές πολιτικές, οι οποίες απαραίτητα και κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εφαρμοστούν στους τομείς της συγκοινωνίας, της υγείας, της ενέργειας, της παιδείας και του περιβάλλοντος.

Στην συνέχεια οι βουλευτές επισκέφθηκαν το ναυπηγείο του Νεωρίου, όπου είχαν διαδοχική συνάντηση με τους εργαζόμενους του Νεωρίου και την Διοίκηση -τον πρόεδρο του ναυπηγείου, κ.Κ.Κοκκάλα, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Ι.Στεφάνου.

Κατά τη συνάντηση με τους εργαζομένους, τόσο ο Νίκος Συρμαλένιος όσο και ο Αντώνης Συρίγος, επανέλαβαν σε όλους τους τόνους την πρωταρχική σημασία που έχει για εκείνους και τον ΣΥΡΙΖΑ, η διασφάλιση της εργασίας, αλλά της αμειβόμενης εργασίας. Προς επίρρωση αυτού, ο Νίκος Συρμαλένιος, αναφέρθηκε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν κατά την ψήφιση των επίμαχων τροπολογιών, για να θυμίσει ότι η μόνη τροπολογία που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε εκείνη που έθετε ως προτεραιότητα την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στις χαριστικές ρυθμίσεις που έγιναν σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος  και των συντάξεων των εργαζομένων, οι οποίες όπως φαίνεται εντέλει δεν τηρήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει εκ νέου, με την δέσμευση των λογαριασμών εκ μέρους του ΚΕΑΟ, οι βουλευτές αναφέρθηκαν σε συνάντηση που είχαν με τον υποδιοικητή και τον διοικητή του ΙΚΑ, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δ.Στρατούλη, με στόχο την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για την άρση της δέσμευσης αυτής, προκειμένου να εξομαλυνθεί το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας. Απαντώντας στην έντονα εκφρασμένη διαμαρτυρία και αγωνία των εργαζομένων για τα επαναλαμβανόμενα παρόμοια φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και την δυσπιστία που αυτά έχουν δημιουργήσει έναντι της διοίκησης,  οι βουλευτές δεσμεύτηκαν ότι η όποια ενέργεια γίνει θα προβλέπει ρητά την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων, ενώ τόνισαν ότι οι διάφορες "ανάσες" που κατά καιρούς δίνονται στο Νεώριο δεν μπορούν να δώσουν μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της εταιρείας και του ναυπηγοεπσκευαστικού κλάδου.

Για το λόγο αυτό, επανέλαβαν την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ναυπηγοεπισκευής, ως πυλώνα του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να σχεδιαστούν, σε συνεργασία και με τους εργαζόμενους, οι πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού κλάδου για την οικονομία.

Κατά την συνομιλία και με την διοίκηση, οι βουλευτές αφού ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις εκ μέρους της εταιρείας, εξέφρασαν την ανάγκη εξομάλυνσης της λειτουργίας της εταιρείας, καθώς δεν μπορεί αυτή να στηρίζεται αενάως σε προσωρινές ρυθμίσεις, που δεν λύνουν αλλά απλά μεταθέτουν χρονικά την επίλυση των προβλημάτων. Μεταφέροντας την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που υπάρχει εκ μέρους των εργαζομένων, επεσήμαναν ότι η όποια λύση προκριθεί για την προσωρινή εξομάλυνση της κατάστασης δεν μπορεί παρά να έχει ως προαπαιτούμενο  την κατά προτεραιότητα καταβολή των δεδουλευμένων και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο Σύρου, οι οποίοι και μέσω σχετικού υπομνήματος που κατέθεσαν, ενημέρωσαν τον βουλευτή για τα ολοένα εντεινόμενα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με συνεχείς απολύσεις και διαρκείς αυθαιρεσίες σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.  Η δέσμευση που υπήρξε ήταν να προγραμματιστούν κοινές επισκέψεις-συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία, με προτεραιότητα το υπουργείο Εργασίας, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να διασφαλιστεί το δίκαιο των εργαζομένων.