Τίθενται σε εφαρμογή οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Αλλαγή καθεστώτος για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

  • Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2015 - 06:10

Τη σύσταση νέας ανεξάρτητης υπηρεσίας για την εποπτεία, τον έλεγχο νομιμότητας επί των πράξεων και τον πειθαρχικό έλεγχο επί των αιρετών των ΟΤΑ, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, κ. Νίκου Βούτση, στόχος του υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη ενοποίηση των ελέγχων και η αξιοποίηση των καταχωρούμενων σε επιμέρους βάσεις δεδομένων στοιχείων.

Φεύγει το «αγκάθι» των ελέγχων σκοπιμότητας

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τη δομή που αυτές υφίστανται σήμερα. Όπως είχε προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, οι νέες αλλαγές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα γίνουν σε επόμενο νομοσχέδιο, εντός του οποίου θα περιληφθεί η αλλαγή της ισχύουσας λειτουργίας τους, που αφορά την άσκηση ελέγχων σκοπιμότητας και η μετάβασή τους σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, όπου θα εποπτεύουν τους ΟΤΑ ως ανεξάρτητες, πλέον, αρχές, με ένα μέρος των αρμοδιοτήτων που κατείχαν έως τώρα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να περνά στους ΟΤΑ.

Οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων διοικήσεων αναμένεται να καταργηθούν και τα αντίστοιχα καθήκοντα να διεκπεραιώνουν οι Γενικοί Διευθυντές, θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν έπειτα από σχετική προκήρυξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ΕΣΔΑ είχε δηλώσει, ότι θα περιληφθεί σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου, που πρόκειται να κατατεθεί και οι Γενικοί Διευθυντές θα αναλάβουν μόνιμα καθήκοντα στο πλαίσιο του νέου ρόλου που θα αποκτήσουν οι δομές.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, ακόμη και αν αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, «ούτε κατ’ υπόνοια θα κάνουν ελέγχους σκοπιμότητας. Φεύγει αυτό το “αγκάθι”». Η μετάβαση στο νέο καθεστώς για τις δομές προγραμματίζεται να νομοθετηθεί μέσω του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το ΥΠΕΣΔΑ, όσον αφορά στην αλλαγή του πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και της επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα. Το τοπίο θα συνδιαμορφωθεί με εκτενή διάλογο του υπουργείου με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Αλλαγές σε προσωπικό και επιτήρηση των ΟΤΑ

Από πλευράς υπουργείου θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση με ορθολογικό τρόπο του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ, με την ταυτόχρονη υλοποίηση ενός προγράμματος προσλήψεων αυξημένης οικονομικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας και ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας Δήμων και Περιφερειών, προκειμένου να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να αποτιμάται το αποτέλεσμα των πολιτικών, τις οποίες ασκούν.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται, επιπλέον, το ενδεχόμενο δημιουργίας συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, θα καταγράφει και θα συσχετίζει τις ανάγκες και τα διαθέσιμα, ούτως ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών ΟΤΑ.

Έπειτα και από σχετική ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Λ. Αυγενάκη, το έγγραφο του κ. Βούτση απαντά και στο θέμα της παρακολούθησης των οικονομικών των Δήμων.

Όπως προκύπτει, αναθεωρείται και το υφιστάμενο πλαίσιο παρακολούθησης των οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ, μέσω τριμερούς συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «στο πλαίσιο αυτό, το υφιστάμενο τιμωρητικού, αντικοινωνικού και αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα “Πρόγραμμα Εξυγίανσης” που προβλέπει παρατηρητήριο, θα αντικατασταθεί από ένα μόνιμο σύστημα ουσιαστικής υποστήριξης των ΟΤΑ και εκπόνησης στοχευμένων πολιτικών που θα κατατείνουν στην ενίσχυση και όχι στην υπονόμευση της οικονομικής τους αυτοτέλειας και βιωσιμότητας».