Ν. Μανιός: "Οι φυλακισμένοι να μη χάσουν την ανθρώπινη φύση τους"

  • Τρίτη, 12 Μαΐου, 2015 - 10:58

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Μανιός στην ομιλία του σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων την 7 Μαΐου 2015 τόνισε την ανάγκη των θεσμών να προσδιορίσουν πάλι την φιλοσοφία τους απέναντι στους κρατούμενους.

Η αναγκαιότητα οι φυλακισμένοι να μην χάσουν την ανθρώπινη φύση τους και να νοιώθουν χρήσιμοι και μέσα στην φυλακή θα πρέπει να είναι μέλημα της πολιτείας. Η δυνατότητα πολιτιστικών δράσεων επιμόρφωσης και κοινωνικής εργασίας κατά την διάρκεια κράτησης θα συμβάλει ώστε ο κόσμος της φυλακής να μπορέσει να έχει μια διέξοδο και συγχρόνως θα διαμορφώσει νέες πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

Επίσης αναφερόμενος στο νοσοκομείο των φυλακών που χαρακτήρισε ως παραποίηση της έννοιας του νοσοκομείου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια δομή καλά οργανωμένου ιατρείου με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα κατευθύνουν τους φυλακισμένους ασθενείς στα κρατικά νοσοκομεία. Τέλος έκλεισε με την θέση ότι οι φυλακές δεν πρέπει να είναι αποθήκες ψυχών αλλά χώροι που οι παραβάτες του νόμου να εκτίουν την ποινή τους με αξιοπρέπεια.