Ψύχραιμες προσεγγίσεις και στήριξη της Ελλάδας από την Guardian και τους βρετανικούς Times με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις

Αποκαλύπτουν προθέσεις

  • Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2015 - 06:10

Σε δύο αξιόλογες αναφορές υπέρ της Ελλάδας και της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρούν τόσο η “Guardian”, όσο και οι βρετανικοί Times, μέσω της προβολής θέσεων και δηλώσεων σημαντικών προσωπικοτήτων που αποκαλύπτουν τις προθέσεις των θεσμών αλλά και τη “φιλοδοξία της Γερμανίας”.

Συγκεκριμένα, στην εφημερίδα “Guardian” δημοσιεύεται κείμενο, στο περιεχόμενο του οποίου κορυφαίοι διανοούμενοι (οι οποίοι συνυπογράφουν), αναγνωρίζουν την αναποτελεσματική τακτική “επιβολής” μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα, τασσόμενοι ανοικτά υπέρ μίας προσπάθειας για μία Ευρώπη του Διαφωτισμού.

Παράλληλα, παρουσιάζονται δηλώσεις γνωστού πολιτικού προσώπου της Γερμανίας, ο οποίος – αν και δεν αποκαλύπτουν το όνομά του – μιλά για τη σκληρή στάση των εταίρων και την άκαμπτη στάση της γερμανικής πλευράς κόντρα στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις της παρούσας κυβέρνησης.

“Το ελληνικό δημοψήφισμα δίνει στην Ε.Ε. μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις αξίες του Διαφωτισμού”

Αναλυτικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος που φέρει την υπογραφή σπουδαίων προσωπικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους οι Etienne Balibar (Professor Emeritus of moral and political philosophy, Paris X), Costas Douzinas (Professor of Law, Director of Birkbeck Institute for the Humanities), Barbara Spinelli (MEP), Rowan Williams (104th Archbishop of Canterbury), Immanuel Wallerstein(Senior Research Scholar, Yale University), Slavoj Žižek (Birkbeck Institute for the Humanities), Judith Butler (Maxine Elliot Professor, University of California, Berkeley),έχουν ως ακολούθως: “Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν επιβάλει μια άνευ προηγουμένου λιτότητα στην Ελλάδα. Απέτυχαν οικτρά. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 26%, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 27%, η νεανική ανεργία βρίσκεται στο 60% και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ εκτοξεύτηκε από το 120% στο 180%. Η οικονομική καταστροφή έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Κόντρα σ΄ αυτές τις εξελίξεις, ο ελληνικός λαός εξέλεξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου με μια καθαρή εντολή να θέσει τέρμα στη λιτότητα. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Οι δανειστές, ωστόσο, επέμειναν στη συνέχιση της αποτυχημένης συνταγής τους, αρνήθηκαν να συζητήσουν μια διαγραφή του χρέους, το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο, και, τελικά, στις 26 Ιουνίου έστειλαν ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα μέσω ενός μη διαπραγματεύσιμου πακέτου που θα μονιμοποιούσε τη λιτότητα. Σ' αυτό προστέθηκε και η αναστολή της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων. Σ΄ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει το μέλλον της χώρας σ΄ ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Πιστεύουμε ότι αυτό το τελεσίγραφο στον ελληνικό λαό και στη δημοκρατία πρέπει να απορριφθεί. Το ελληνικό δημοψήφισμα δίνει στην Ε.Ε. μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις αξίες του Διαφωτισμού -στην ισότητα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη- και στις αρχές της δημοκρατίας, στις οποίες βασίζεται η νομιμοποίησή της. Ο τόπος στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επαναδεσμευτεί στα ιδανικά της στον 21ο αιώνα”.

“Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει το “ναι””

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η δεύτερη δημοσίευση, αυτή των Times, που παρουσιάζει τη “φιλοδοξία της Γερμανίας να ρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας”. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου Γερμανού πολιτικού, όπως έχει μεταφράσει και ελληνικό μέσον ενημέρωσης, “η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμείνουν στη θέση τους”. Επισημαίνει δε, πως, υπάρχουν διεργασίες για τη διάσπαση του Σύριζα, ώστε να προκύψει “αρεστός πρωθυπουργός”. Χαρακτηριστικά ο κορυφαίος πολιτικός με επιρροή στην Ευρώπη, τονίζει πως, “Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα σεντ από νέο δάνειο διάσωσης εντός ευρωζώνης, εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένουν στην εξουσία, επειδή η Γερμανία θα μπλοκάρει μια οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία”. Και προσθέτει μάλιστα πως, “Αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραμείνουν στη θέση τους, ακόμα και έπειτα από ένα “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τότε η Αθήνα δεν έχει καμία ελπίδα για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης” φέρεται να είπε ο αξιωματούχος”.

Επιπρόσθετα, οι Times του Λονδίνου σημειώνουν πως σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για την εκταμίευση οποιουδήποτε πόρου διάσωσης, τότε η Bundestag, όπως και τα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών-μελών της ευρωζώνης, έχει δικαίωμα veto και να μπλοκάρει το οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, όπως αυτό που ζήτησε χθες η Ελλάδα.

Μάλιστα, οι Times αναφέρουν πως, “ο Γερμανός συντηρητικός ανώτατος αξιωματούχος εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος πως και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελα Μέρελ, αλλά και οι Βαυαροί σύμμαχοί τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), θα μπλοκάρουν ο,τιδήποτε ζητήσουν οι “κομουνιστές” όπως χαρακτηρίζει τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα ο Γερμανός πολιτικός”.

Όσον αφορά και στο πολιτικό μέλλον της χώρας, ο ίδιος Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει πως, “Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει το “ναι”. Μετά θα χρειαστούμε μια νέα κυβέρνηση, και μετά θα πρέπει να επιβάλλουμε μέτρα”, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα, “τα μυστικά ραντεβού που ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έχει προκειμένου να “σπάσει το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ”. Σκοπός, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γερμανός αξιωματούχος, είναι να δημιουργηθεί μια “κυβέρνηση τεχνοκρατών” ως προϋπόθεση για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, η οποία θα απαρτίζεται και από μετριοπαθή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Τέλος, καταλήγει πως, στην περίπτωση που επικρατήσει το Όχι και ο Σύριζα συνεχίσει στην εξουσία, “όλα τελείωσαν”.