Στην ατζέντα του Ν. Συρμαλένιου θέματα της Δονούσας

  • Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2015 - 12:46

Τη Δονούσα επισκέφθηκε την Παρασκευή 31/7 ο Νίκος Συρμαλένιος. Συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Πράσινο καθώς και με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Δημήτρη Πράσινο.

Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το νησί είναι η στελέχωση της κοινότητας στην οποία υπηρετεί μόνο μία υπάλληλος και άλλη μία υπάλληλος στο ΚΕΠ (να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες είχε προσληφθεί ένας υπάλληλος καθαριότητας και στη συνέχεια υπήρξε ανάκληση της πρόσληψης του), τα γενικότερα ζητήματα λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ενός μικρού νησιού που ανήκει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η εκκρεμότητα επισκευής των ζημιών του λιμανιού από τη θεομηνία του 2004, η εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης έτσι ώστε να απαλλαγεί το νησί από την κοστοβόρα μεταφορά του νερού με πλοίο, η ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού, η δυνατότητα  έγκρισης άδειας ταξί από την Περιφέρεια και τέλος η δυνατότητα αναπλήρωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων του Σκοπελίτη, τουλάχιστον κατά τη χειμερινή περίοδο, στις περιπτώσεις ματαίωσης λόγω απαγορευτικού.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα της υγείας, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο έγινε ειδική συζήτηση με την αγροτική γιατρό και τη νοσηλεύτρια. Οπως σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικά στα μικρά νησιά διαπιστώθηκε, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού όχι μόνο η προβληματική κάλυψη των αναγκών αλλά και τα ευτράπελα έως τραγικά συμβάντα. Ειδικότερα, από πλευράς ιατρικού προσωπικού, συνεχίζεται η απουσία στελέχωσης του ΠΠΙ από γιατρό ειδικότητας, ενώ η υπηρέτηση της μοναδικής αγροτικής γιατρού υπάρχει λόγω της εθελούσιας παραμονής της μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο που συμπληρώνεται η ετήσια υποχρεωτική υπηρεσία της. Σε ότι αφορά τη νοσηλεύτρια, ενώ υπήρξε κάλυψη της προβλεπόμενης θέσης από το 2009, στη συνέχεια η προσληφθείσα νοσηλεύτρια αποσπάστηκε στο Κέντρο Υγείας - Νοσοκομείο της Νάξου, με αποτέλεσμα στις επόμενες προκηρύξεις θέσων νοσηλευτών, η θέση να φαίνεται καλυμένη και έτσι να μην προκηρύσσεται για τη Δονούσα. Η νοσηλεύτρια που βρίσκεται τώρα στο ΠΠΙ του νησιού, προσφέρει εθελοντικά και άτυπα τις υπηρεσίες της, χωρίς αμοιβή και χωρίς καμμιά επίσημη τοποθέτηση σε οργανική θέση. Ενα άλλο ζήτημα είναι η αδυναμία λειτουργίας του αναλυτή αίματος λόγω έλλειψης των απαιτούμενων υλικών, για την παροχή των οποίων το ΚΥ - Νοσοκομείο Νάξου δήλωσε αδυναμία. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το ΠΠΙ λόγω έλλειψης φαρμακείου παρέχει στοιχειωδώς και τα αναγκαία φάρμακα.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε την αυτονόητη διαθεσιμότητα συμβολής του για την κατά το δυνατόν ταχύτερη προώθηση λύσεων. Ειδικότερα για τη λειτουργία του ΠΠΙ, δεσμεύτηκε ότι με ενέργειες τόσο προς τη 2η ΥΠΕ, όσο και προς το υπουργείο υγείας, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων.