Νέα ενημέρωση της ΠΝΟ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών

“Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των ναυτικών”

Ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού και την εκτέλεση έως την Κυριακή των δρομολογίων που μεταφέρουν πρόσφυγες
  • Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10

Αναφορικά με την απόφασή της να προβεί σε 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από την προσεχή Τρίτη, αιτούμενη τη λύση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους ναυτικούς, επανέρχεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με νέα ανακοίνωσή της, στο περιεχόμενο της οποίας ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού ενώ κάνει έκκληση προς τις εταιρείες που μεταφέρουν τους πρόσφυγες, να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ειδικότερα, η απόφαση της ΠΝΟ αφορά στην 48ωρη πανελλαδική απεργία, που θα ξεκινήσεις από τις 2 Νοεμβρίου στις 06:00 και θα ολοκληρωθεί 4 Νοεμβρίου στις 06:00, με την προοπτική κλιμάκωσης να είναι πιθανή ενώ έχει γνωστοποιήσει και την πρόθεσή της για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 12 Νοεμβρίου, από τις 00:01 έως τις 24:00, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στην μετακίνηση τους οι επιβάτες της ακτοπλοΐας, δείχνει να κατανοεί η ΠΝΟ, ζητώντας τους να επιδείξουν κατανόηση στους σοβαρούς λόγους βιωσιμότητας των ναυτικών, που οδηγούν στην απόφαση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από μέρους της Ομοσπονδίας και στο πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί στα νησιά που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, καθώς η παραμονή τους εκεί, χωρίς την εκτέλεση των δρομολογίων που τους μεταφέρει στην Αθήνα, θα εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Συμπαράσταση εκ μέρους των πολιτών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη νέα ενημέρωσή της προς τους πολίτες, η συγκεκριμένη κινητοποίηση κρίνεται εκ μέρους της επιβεβλημένη με φόντο τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια οι ναυτικοί και τα οποία παραμένουν άλυτα. Όπως σημειώνει αρχικά, “θεωρεί απαραίτητο να θέσει υπόψη του επιβατικού κοινού που προγραμμάτιζε να ταξιδέψει κατά τις ημέρες της άνω απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών, ότι κατά την διάρκειά της όλα τα πλοία θα παραμείνουν με δεμένους κάβους και δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο” ενώ ταυτόχρονα, καθιστά σαφές πως, εκ μέρους των πολιτών ζητείται η σχετική κατανόηση για τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, “Ταυτόχρονα ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων διότι ο αγώνας ο οποίος τώρα αρχίζει δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά αφορά όλη την ελληνική κοινωνία”.

Προβληματισμός για τη ροή προσφύγων

Με φόντο το μείζον θέμα της αυξημένης ροής μεταναστών που καταγράφεται ολοένα και πιο έντονα σε πολλά νησιά του Αιγαίου και το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα κατά την παρούσα χρονική περίοδο, η ΠΝΟ προέβη σε σχετική αναφορά, ζητώντας από τις εταιρείες να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους έως και μεθαύριο. Βάσει των όσων αναφέρει, “Καλεί δε, ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες, ότι μπορούν να το πράξουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής”.

Εύλογα ωστόσο γεννάται ο προβληματισμός από τις τοπικές κοινωνίες για το τί μέλλει γενέσθαι καθ΄όλη τη διάρκεια που θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία, αφού η ροή των προσφύγων καταγράφεται αυξητική καθημερινά, με τα νησιά κυρίως που υποδέχονται το κύμα αυτών των ανθρώπων, να πασχίζουν να καλύψουν τις βασικές πρώτες ανάγκες τους, οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξηθούν από τη συνεχή άφιξη αυτών στους πρώτους “σταθμούς” της χώρας.

“Όχι στην επερχόμενη χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων”

Συμπερασματικά, τα μέλη της ΠΝΟ ξεκαθαρίζουν πως, “Οι ναυτεργάτες δεν διεκδικούν τίποτε νέο απλά ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και στις νέες απαιτήσεις της τρόικας και του κουαρτέτου, οι οποίες και ευθέως σκοπεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος σε βάρος της εργασίας και μαθηματικά οδηγούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων και των οικογενειών τους”. Σύμφωνα δε, με όσα υπογραμμίζονται παρακάτω στη νέα ανακοίνωσή τους, “Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα”.

Κατηγορηματικά η ΠΝΟ υποστηρίζει μάλιστα πως, “Η επερχομένη νέα χιονοστιβάδα των πρόσθετων αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές”, προσθέτοντας στο περιεχόμενο της τελευταίας ανακοίνωσής της πως, οι πολίτες πρέπει “να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους με το σύνολο των ναυτεργατών της χώρας (εν ενεργεία και συνταξιούχων) ώστε να δοθεί συλλογικά, μαζικά και δυναμικά η μόνη απάντηση που ταιριάζει, το “όχι”” σε όλα τα νέα μέτρα που “χτυπούν” τον κλάδο.

“Η συμμετοχή όλων μας στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Όλοι σαν μία γροθιά και μία φωνή στον δίκαιο αγώνα μας, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης”, σημειώνει καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς.