Τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας κλήθηκε να αναλύσει ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην ΕΡΤ

"Επιλέξαμε άλλο μονοπάτι"

  • Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, παραχώρησε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας, 7 Δεκεμβρίου.

Τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Χαρίτος και τρεις ακόμη δημοσιογράφοι, κ.κ. Κεχαγιά, Κουβαράς και Σκουρής, στα στούντιο της ΕΡΤ, προκειμένου να παραχωρήσει μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που «άγγιξε» τα περισσότερα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και τα συμπεράσματά της, οι «αναταράξεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία, το μεταναστευτικό, κ.α.

Σημειώνεται, πως η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη να γίνει την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω ίωσης του πρωθυπουργού

«Πρέπει να υπάρξει κουλτούρα διαλόγου»

Όσον αφορά στο ζήτημα της πρόσφατης σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και δεδομένων των σεναρίων, σχετικά με τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, ή της διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε, πως το συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, επί των κυριότερων θεμάτων, αλλά και να υπάρξει η δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει μια κουλτούρα διαλόγου, που δεν υπάρχει. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση περνάει μέσα από τη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να τεθεί η συζήτηση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αν δεν το έκανα, θα με εγκαλούσαν», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας, πως «δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κάποιο νόμο. Δεν θέλησα να τους πείσω να συγκυβερνήσουμε. Άλλο πράγμα η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση, άλλο η συγκυβέρνηση». Ταυτόχρονα, σημείωσε, πως ζήτησε και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, να αποκτηθεί μία εθνική γραμμή πλεύσεις στα θέματα του προσφυγικού, της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε, ότι αισθάνεται ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας, ότι «αυτή η διαδικασία δεν είχε στόχο να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση. Πριν δύο μήνες είχαμε εκλογές. Ο λαός εξέφρασε την ετυμηγορία ποιος θέλει να κυβερνήσει», ενώ τόνισε, πως «η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση τετραετίας».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και στον λαό και στη βουλή για να κάνουμε αλλαγές σε σημαντικά ζητήματα. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν συντεταγμένο διάλογο. Η επιθυμία μας για διάλογο δεν συνιστά αδυναμία. Δεν θα τους βγει σε καλό να το προσλαμβάνουν ως αδυναμία», ανέφερε, καθώς «η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε το καλοκαίρι. Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Έρχονται κι άλλες. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν επιθυμούμε άλλες περικοπές για τις συντάξεις. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε χαιρέκακα "μπορεί εμείς να κάναμε 10 περικοπές σε συντάξεις, αλλά τώρα δεν σε στηρίζουμε για να κάνεις κι εσύ περικοπές, να φανεί ότι είσαι κι εσύ σαν κι εμάς"».

«Καμία ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»

Κατόπιν ερωτήσεων, από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει, αναφορικά με τις κατά καιρούς «αναταραχές», οι οποίες παρατηρούνται στο εσωτερικό του κόμματός του, όπως οι διαγραφές δύο εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις ενστάσεις, τις οποίες έχει εγείρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Η διαφορά με τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι ότι είχαμε εκλογές αμέσως μετά τη συμφωνία, όταν οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και τα προγράμματα των κομμάτων ήταν στο τραπέζι. Δεν έχω καμία ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο αποχωρήσεις ήταν γνωστές από την επομένη των εκλογών και τις επιταχύναμε. Οι λόγοι της αποχώρησης ήταν άλλοι. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη. Κανείς δεν δικαιούται να διαχωρίζει τη θέση του ενώ εξελέγη με λίστα, ενώ γνώριζε πριν τις εκλογές το πρόγραμμα», επεσήμανε, κατηγορώντας για αστάθεια, ωστόσο, την αντιπολίτευση.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως «η δεδηλωμένη χάνεται όταν δεν υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης. Έχουμε πάρει δύο ψήφους εμπιστοσύνης μέσα σε δύο μήνες. Στις προγραμματικές δηλώσεις και στον προϋπολογισμό», σημειώνοντας, ότι «σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού. Μετά από μία δύσκολη συμφωνία πήγαμε σε εκλογές και ο λαός μας έδωσε ακριβώς το ίδιο ποσοστό».

«Δεν θελήσαμε να γίνουμε ήρωες για ένα βράδυ»

Δεδομένου, ότι η κυβερνητική πολιτική, που ακολουθείται από τη συγκυβέρνηση, είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτή που ακολουθήθηκε, κατά την προηγούμενη, σύντομη, θητεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, από τον Ιανουάριο, έως τον Αύγουστο του 2015, ο κ. Τσίπρας, εξήγησε, πως «είδαμε μπροστά μας παγίδες κι αποφασίσαμε να αλλάξουμε πορεία και να επιλέξουμε ένα άλλο μονοπάτι, πιο μακρύ. Δώσαμε μια σκληρή μάχη. Την φτάσαμε μέχρι το τέλος. Δεν θελήσαμε να γίνουμε ήρωες για ένα βράδυ και να λεηλατηθεί ο λαός. Θελήσαμε να φύγουμε από την επιτροπεία μέσα από ένα πρόγραμμα».

«Καταφέραμε να πετύχουμε μία συμφωνία με πρωτογενή πλεονάσματα 20 δισ. μικρότερα από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ψηφίσαμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό προσαρμογής 5,7 δισ. Η κυβέρνηση Σαμαρά επί "success story" είχε ψηφίσει προϋπολογισμό προσαρμογής 10 δισ. Τότε ακούγαμε για "success story" και τώρα ακούμε για φοροκαταιγίδα. Λέγανε για ύφεση και κλείνουμε με 0% και ακούμε για καταστροφή. Ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες με 5 δισ. ενώ έλεγαν για 25 δισ. Δεν μιλάμε για "success story". Θα έρθει όταν πέσει η ανεργία, παρόλο που ήδη σε έναν χρόνο μειώθηκε», ανέφερε.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους, ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι «πέσαμε σε τοίχο. Περιμέναμε να βρούμε συμμαχίες, ωστόσο οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης μας είχαν στήσει παγίδα», ενώ πρόσθεσε, πως έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας, «η πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, θα μας ξαναβγάλει στην ανάπτυξη και τις αγορές».

Όσο δε για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, για τις αποφάσεις, που θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι «η αντιπολίτευση όταν γίνεται χωρίς επιχειρήματα, είναι παράκρουση. Αποφεύγουν τον διάλογο ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. Πρέπει να ακουστούν επιχειρήματα. Τα κανάλια που έλεγαν ότι τα μνημόνια είναι ευλογία, τώρα μιλούν για φοροκαταιγίδα. Υπάρχουν δύσκολες, αλλά προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σχετικά με αρκετά “ανοιχτά” θέματα, τα οποία παραμένουν, τόνισε πως αφενός έχει κλείσει η προστασία των “κόκκινων” δανείων, ενώ τα εργασιακά δεν έχουν ανοίξει ακόμη, όπως τόνισε, με ευθύνη των δανειστών. «Η συμφωνία λέει ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές τακτικές. Η συζήτηση για τα εργασιακά δεν ήταν στο πρώτο πακέτο. Θα έρθει μετά την πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η υγιείς επιχειρηματικότητα, μακριά από τα "κοράκια της καταστροφής". «Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Αν δεν είχαμε την τρόικα, θα αποφασίζαμε διαφορετικά».

Τέλος, υποστήριξε, πως «το ταμείο αποκρατικοποιήσεων ήταν η μεγάλη μάχη που δώσαμε. Καταφέραμε να μην δώσουμε τα κλειδιά του εθνικού πλούτου στις Βρυξέλλες και μεγάλο μέρος από τα έσοδα να πάει στην ελληνική οικονομία. Καταθέσαμε εγκαίρως προτάσεις, αντίθετα με αυτά που λένε γερμανικά δημοσιεύματα. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις. Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις μέχρι τέλος του χρόνου».

Ετικέτες: