Η “Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων” για τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη FRAPORT AG

«Όνειδος η σύμβαση των αεροδρομίων».

  • Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10

Στις επιζήμιες διατάξεις, που κρύβονται στις λεπτομέρειες της σύμβασης, μεταξύ του Δημοσίου και της κοινοπραξίας Fraport – Κοπελούζου, όσον αφορά στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αναφέρεται η «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων.

Μία εκτενή έκθεση, σχετικά με τα όσα προβλέπει η Σύμβαση, που υπεγράφη το προηγούμενο διάστημα και μέσω αυτής παραχωρούνται 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 40 χρόνια στην κοινοπραξία εταιρειών Fraport – Κοπελούζου, από το ελληνικό Δημόσιο και τον φορέα διαχείρισης της περιουσίας του, ΤΑΙΠΕΔ, εξέδωσαν οι 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, που έχουν συστήσει την “Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων”.

Πακτωλό αποζημιώσεων αξιώνει η Fraport

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, «το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς εις βάρος του Δημοσίου αλλά και το δυσοίωνο μέλλον των εργαζομένων στα Αεροδρόμια, φέρνει στο φως η αποκάλυψη της Σύμβασης Παραχώρησης, που υπέγραψε η FRAPORT AG με το ελληνικό κράτος και το ΤΑΙΠΕΔ. Η πάγια έως τώρα επιχειρηματολογία μας, μόνο ως επιεικής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μπροστά στα τελικά στοιχεία και τις ρήτρες που εμπεριέχει η Σύμβαση-Σκάνδαλο».

Ενδεικτικά, η Πρωτοβουλία τονίζει, πως «προβλέπονται Αναπροσαρμογές Αμοιβής Παραχώρησης, ακόμα και για τις περιπτώσεις εκτέλεσης έργων για την υλοποίηση περιβαλλοντικών όρων που θα βαραίνουν αποκλειστικά το Δημόσιο. Αν το κράτος θα αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα, η FRAPORT AG θα τα αφαιρεί από το μίσθωμα. Το ίδιο προβλέπει και η ρήτρα κατά την οποία η FRAPORT AG θα αγοράζει αναβαθμισμένους εξοπλισμούς και εν συνεχεία θα αφαιρεί το κόστος από την οφειλόμενη Εισφορά της».

Επίσης, προβλέπεται και η ανταλλαγή χρημάτων με την παράταση της Σύμβασης. Αν το κράτος θα χρωστά αποζημιώσεις μεγαλύτερες των 5.000.000 ευρώ, η FRAPORT AG μπορεί να επιλέξει την ανάλογη σε χρήμα παράταση της περιόδου παραχώρησης των Αεροδρομίων, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για τη FRAPORT AG προβλέπεται η Απαλλασσόμενη Αναχρηματοδότηση, ανοίγοντας παράθυρα για φοροαπαλλαγή στην διακίνηση κεφαλαίων της εταιρείας (πχ πώληση μετοχών ή άλλη τιτλοποίηση, καθημερινά κεφάλαια κίνησης, χρηματοδότηση επικείμενων έργων κλπ.). Επίσης προβλέπεται ότι το Κράτος θα επιτρέπει στη FRAPORT AG να φεσώνει με δάνεια την επένδυσή της στο όνομα περαιτέρω αναβαθμίσεων με τη συναίνεση του Δημοσίου».

Συνεχίζοντας, η Πρωτοβουλία επισημαίνει, πως «προβλέπονται δεκάδες ρήτρες Αποζημιώσεων της FRAPORT AG από το κράτος. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της σαρανταετούς παραχώρησης, αλλάξει η ελληνική νομοθεσία (πχ αν υιοθετηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Σε κάθε περίπτωση κάποιας αλλαγής Περιβαλλοντικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, αναγκαίων μελετών, εξόδων για εξοπλισμούς, αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, μετρήσεις θορύβου κλπ. Τα πάντα θα είναι ευθύνη του Δημοσίου και για όλα αυτά θα μπορεί η FRAPORT AG να ζητάει αποζημιώσεις».

Αποζημιώσεις, ωστόσο, προβλέπονται και «για την εκτέλεση αρχαιολογικών τομών, για κάθε απεργία της εναερίου κυκλοφορίας που μπορεί να χαρακτηριστεί από τη FRAPORT AG ως «Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου». Αποζημιώσεις προβλέπονται και κάθε φορά που η FRAPORT AG θα επικαλείται μειωμένες επιδόσεις λόγω καθυστέρησης των έργων του Δημοσίου».

Προβλέπεται δε, όπως τονίζεται, το κράτος και όχι η FRAPORT να αποζημιώνει για θάνατο ή ζημία προσώπου ή περιουσίας, εξαιτίας πράξεως ή παραλήψεως κάποιου μέρους της Σύμβασης. Το κράτος δηλαδή θα αποζημιώνει αδρά, για ό,τι ο παραχωρησιούχος θεωρήσει ως ζημία σε σχέση με τις Συμβάσεις ή ως αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, «αν η FRAPORT AG παρουσιάσει έξοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (προσκομίζοντας τιμολόγια) για ζημιές που θα προκύψουν σε οποιοδήποτε από τα μεταβιβασθέντα στοιχεία, τότε το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το κόστος της αποκατάστασης. Έτσι το κράτος θα πληρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της σαρανταετίας τις ανακαινίσεις και την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού».

Προβλέπεται, επίσης, η πώληση από τη FRAPORT AG όσων μεταβιβασθέντων περιουσιακών στοιχείων δεν την εξυπηρετούν, ενώ «απαλλάσσεται από ΕΝΦΙΑ για τα εκατοντάδες στρέμματα που θα της παραχωρηθούν, την ίδια στιγμή που όλες οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων προκειμένου να πιστοποιηθούν τα Αεροδρόμια, θα βαραίνουν αποκλειστικά το κράτος. Θα απαλλάσσεται επίσης από Δημοτικά τέλη και φόρους, από την υποχρέωση δηλαδή πληρωμής για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Και όχι μόνο αυτό. Οι κρατικοί χρήστες (ΕΜΥ, αεροναυτιλία, πυροσβεστική, τελωνείο, αστυνομία) αν υπερβούν σε κατανάλωση ένα ορισμένο επίπεδο αναφοράς για ηλεκτρικό, ΟΤΕ, νερό κλπ, πάλι θα πληρώνουν αποζημίωση στην FRAPORT».

Όπως υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία, «προβλέπονται 3 νέα τέλη, Τέλη Φωτισμού, Τέλη Ασφαλείας και Τέλη Επιβατών», δηλαδή η FRAPORT «θα παίρνει στο ακέραιο το Σπατόσημο που στη σαρανταετία θα υπερβεί τα 8 δις ευρώ, αλλά θα μετακυλήσει στον επιβάτη και το κόστος υπηρεσιών SECURITY».

Στο “χέρι” της Fraport η κατάργηση της ΥΠΑ

«Για το μέλλον των υπαλλήλων της ΥΠΑ η Σύμβαση λέει ρητά, ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο παραχωρησιούχος να τους κρατήσει. Αντίθετα, το κράτος θα αποζημιώνει την FRAPORT για τα έξοδα που έκανε αντιμετωπίζοντας δικαστικά τις αξιώσεις των απολυμένων υπαλλήλων της ΥΠΑ. Επιπρόσθετα η Σύμβαση υποχρεώνει το κράτος να διευκολύνει με βίζες και άδειες παραμονής τους εκτός ευρωπαϊκής ένωσης υπαλλήλους που θα προσλάβει η FRAPORT, μετά των οικογενειών τους» σημειώνεται.

«Όπως φαίνεται το οικονομικό και αναπτυξιακό σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, είναι ακόμα μεγαλύτερο απ’ ό,τι προβλέπαμε. Η Fraport για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, στη σαρανταετία θα εισπράξει πάνω από 22 δις ευρώ, θα αποδώσει στο κράτος 7,89 δις εκ των οποίων τα δημόσια ταμεία θα κρατήσουν μόνο 4,54 δις ευρώ. Μόνο που τώρα, γνωρίζοντας τη Σύμβαση, διαπιστώνουμε ότι η οικονομική ζημία για το Δημόσιο θα είναι πολλαπλάσια. Η FRAPORT AG καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος του Τουριστικού Κεφαλαίου της Ελλάδας και απόλυτος ελεγκτής των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γίνεται εργολάβος του Δημοσίου, και ρυθμιστής του εργασιακού καθεστώτος όλων των υπαλλήλων στα Αεροδρόμια. Ακόμα και η σταδιακή κατάργηση της ΥΠΑ είναι στο χέρι της», υποστηρίζει η Πρωτοβουλία.

Όπως επισημαίνει η “Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων”, συνεχίζει τον αγώνα της με ακόμα περισσότερη δύναμη. «Οι εξελίξεις που ήδη δρομολογούμε, θα ακυρώσουν το ξεπούλημα των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Σωματεία Εργαζομένων της ΥΠΑ, μαζί με την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ» και κάποιων αυτοδιοικητικών – εμπορικών – τουριστικών φορέων, ξεκινήσαμε τη διαδικασία Προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., επιδιώκοντας παράλληλα τη συνεργασία με την ΟΣΥΠΑ και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Όλοι μαζί βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες στην Ημερίδα της GUE και θα ξαναβρεθούμε σε λίγες μέρες, για να συντονίσουμε τις επόμενες δικαστικές μας κινήσεις».

Τα έργα που προβλέπονται για Μύκονο και Σαντορίνη

Από την πλευρά της κοινοπραξίας, ανακοινώθηκε, πως θα «πέσουν» στα αεροδρόμια, επενδύσεις, ύψους περιπου 330 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, προκειμένου οι υποδομές να επισκευαστούν και να βελτιωθούν.

Όπως φαίνεται από τη σχετική ανακοίνωση, στα δύο αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν έργα, που ουσιαστικά θα αναμορφώσουν τη σημερινή τους εικόνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», στη Σαντορίνη οι εγκαταστάσεις του αεροσταθμού είναι περιορισμένες. Το πλάτος του διαδρόμου πρέπει να επεκταθεί κατά 75 μέτρα ενώ θα απαιτηθεί μετατόπιση ή αναδιαμόρφωση του διαδρόμου, για τις ανάγκες της οποίας θα απαιτηθεί απαλλοτρίωση 7 στρεμμάτων. Επίσης, επίκειται αναβάθμιση και επέκταση των βασικών χώρων του αεροσταθμού κατά 17.000 τ.μ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Μάλιστα, στο μέλλον θα ακολουθήσουν άλλες δύο επεκτάσεις του αεροσταθμού.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται, πως στη Μύκονο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον διάδρομο, καθώς δεν υπάρχει παράλληλος τροχόδρομος, ο φωτισμός και η σήμανση δεν πληρούν τους διεθνείς κανόνες, το οδόστρωμα βρίσκεται σε κακή κατάσταση, το πλάτος του διαδρόμου χρήζει επέκτασης, ενώ οι ζώνες ασφαλείας χρειάζονται είτε μετατόπιση του διαδρόμου προσγείωσης είτε αναδιάταξη γης, με απαλλοτρίωση 13 στρεμμάτων. Ετσι, οι παρεκκλίσεις μάλλον θα συνεχιστούν. Στο πλαίσιο των έργων προγραμματίζεται επέκταση του αεροσταθμού κατά σχεδόν 9.000 τ.μ. και άμεση ανακαίνιση και αντικατάσταση του οδοστρώματος του διαδρόμου κα του χώρου ελιγμών.