Ανάμεσα σε πέντε μόλις Δήμους, που έχουν κάνει χρήση της έκπτωσης έως και 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Δήμος Πάρου και η ΚΔΕΠΑΠ, ενώ οι δικαιούχοι φορείς ξεπερνούν τους 1.500

Αναξιοποίητες δυνατότητες

  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Μόνο πέντε Δήμοι, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανάμεσά τους και ο Δήμος Πάρου, φαίνεται, πως έχουν κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, για αφαίρεση της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, από τους δικαιούχους του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης.

Σε μία περίοδο που το "μαχαίρι" των περικοπών και η επιφόρτιση με νέες αρμοδιότητες - ευθύνες "μπαίνει" ολοένα και περισσότερο στο "πετσί" των Δήμων, μόνο 9 Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτών και 5 Δήμοι σ' όλη την Ελλάδα, έχουν ωφεληθεί από την εφαρμογή της έκπτωσης έως και 75% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατ' εφαρμογή του ν. 4296/2014 για έκπτωση στο ανταγωνιστικό σκέλος και αφαίρεση της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τους δικαιούχους του «Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (Τ.Υ.Α.)», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, όπως σημειώνεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο e-poli.gr, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με τον νόμο 4067/2012, ορίζεται, πως «μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης της παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) […] και τη θέσπιση του Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών […], για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλεται από την 1.1.2012 αντάλλαγμα Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (αντάλλαγμα ΥΚΩ)».

Υπόχρεοι καταβολής του ανταλλάγματος ΥΚΩ, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, είναι οι εκάστοτε χρήστες κάθε παροχής ηλεκτροδότησης, οι οποίοι το συγκαταβάλλουν προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς κατανάλωσης που λαμβάνουν, όπως η κατανάλωση αυτή προσδιορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου. Το αντάλλαγμα ΥΚΩ αποδίδεται από τους προμηθευτές εντός του επόμενου της έκδοσης των λογαριασμών μήνα, σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται από τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως ορίζεται με τροπολογία, στον ν.296/2014 «απαλλάσσεται από τη χρέωση ΥΚΩ το σύνολο των καταναλώσεων ημέρας των δικαιούχων των καταναλώσεων ημέρας των δικαιούχων των τιμολογίων Πολυτέκνων και Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), καθώς και το τμήμα τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ημέρας έως και 10.000 kWh για τους δικαιούχους Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης».

Οι πέντε Δήμοι, που κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης του "75%", είναι οι ακόλουθοι:

1. Δήμος Ζωγράφου (2 Δομές)

2. Δήμος Ιλίου (2 Δομές)

3. Δήμος Δελφών (1 Δομή)

4. Δήμος Ηγουμενίτσας (1 Δομή) και

5. Δήμος Πάρου με επίσης 2 Δομές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων ξεπερνούν τις 1.500.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις κοινοβουλευτικές απαντήσεις του Υπουργείου, οι φορείς, που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ειδικό «Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (Τ.Υ.Α.)», κατανέμονται στις ακόλουθες ομάδες:

α) 165 πιστοποιημένα Ν.Π.Ι.Δ. που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ», Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών, Σύλλογοι Πολυτέκνων, Σύλλογοι Παραπληγικών, κ.ά.)

β) 254 εκκλησιαστικά Ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής σίτισης

γ) 33 Ν.Π.Δ.Δ. προνοιακού χαρακτήρα

δ) 9 Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ

Ετικέτες: