Ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για τις εξελίξεις στην Γυάρο

Διαφύλαξη των ιστορικών τόπων

  • Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις σχετικά με το νησί της Γυάρου που ως ιστορικός τόπος εδώ και χρόνια έχει αφεθεί να “σαπίζει”, με αποτέλεσμα να επιχειρείται ακόμη και η αλλοίωσή του ως τόπου μνήμης των αγώνων του λαού εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.

Με ανακοίνωσή τους, τα μέλη ζητούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο “να αναλάβει τις ευθύνες του” κόντρα στην “μεθοδευμένη αλλοίωση” που επιδιώκεται από διάφορες πλευρές και ΜΚΟ, καλώντας παράλληλα τα Αντιστασιακά Σωματεία να είναι σε ετοιμότητα.

Εγκατάλειψη, αδιαφορία, μεθοδευμένη καταστροφή

Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: “Το ΔΣ του ΣΦΕΑ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Νησί της εξορίας των αγωνιστών, στη Γυάρο, εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από διάφορους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, με το πρόσχημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η εικόνα των χώρων, καθώς και των κτηρίων των φυλακών, μαρτυρεί ότι οι χώροι Ιστορικής Μνήμης σαπίζουν κυριολεκτικά από την εγκατάλειψη και αδιαφορία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και φορέων δημόσιας διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, βάσει διαφόρων προγραμμάτων της EE διεισδύουν και ΜΚΟ που εκτός των άλλων, αποσκοπούν με τη δράση τους, στην αλλοίωση του χαρακτήρα αυτών των Ιστορικών Τόπων. Απευθυνόμαστε στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του για την επερχόμενη και μεθοδευμένη αλλοίωση του χαρακτήρα των Ιστορικών Τόπων.

Καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, να ενημερώσει τα αντιστασιακά Σωματεία, Συνδέσμους και Συλλόγους για τα τεκταινόμενα.

Τέλος, τα Αντιστασιακά Σωματεία πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αντιδράσουν άμεσα και συντονισμένα, για να αποτρέψουν την διαφαινόμενη καταστροφή των Ιστορικών Τόπων, όπου μαρτύρησαν και θανατώθηκαν αγωνιστές του λαού”.

Ετικέτες: