Ομιλία του Αντώνη Συρίγου στη Βουλή και η αναφορά στον ΦΠΑ

  • Κυριακή, 22 Μαΐου, 2016 - 15:03

Την ομιλία του Αντώνη Συρίγου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις" σήμερα, 22 Μαΐου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Σχετικά με το σοβαρό θέμα του νησιώτικου ΦΠΑ και της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος και στη δεύτερη κατηγορία νησιών από την 1η Ιουνίου του 2016, ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

“(...) Θα ήθελα για λίγο να αναφερθώ σε ένα θέμα για το οποίο αναφέρθηκα και στις επιτροπές κε Υπουργέ και αφορά το άρθρο 52, δηλαδή το αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σύρας. Αναφέρομαι σε αυτό χωρίς πολλές λεπτομέρειες σήμερα καθ΄ ότι εξέθεσα την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης. Πιστεύω ότι η σχετική διάταξη του νόμου 4334/2015 που ψηφίστηκε από όλους τότε και καθιέρωνε τη σταδιακή εξέλιξη της επιβολής στο θέμα του αυξημένου ΦΠΑ επιτρέπει εξαιρέσεις με την ανάλογη κριτική ερμηνείας και σας καλώ να το λάβετε υπ΄όψιν. Ας είναι αυτό το καλοκαίρι μία ανάσα για έναν χειμαζόμενο αστικό πληθυσμό, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που επικαλούμαι και κλείνω με μία λέξη κλειδί που σαφώς, όλοι τη γνωρίζετε και ενισχύει, είναι του λόγου το αληθές για αυτά που είπα προηγουμένως και για όσους γνωρίζουν. Θυμίζω το Νεώριο της Σύρου που ενισχύει αυτά τα οποία λέω, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους ανθρώπους, τους οποίους έχει να θρέψει".