Διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύρο

Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των νησιών

Τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση εγκαινίων των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Κυκλάδων και της Τοπικής Οργάνωσης Σύρου

Τη νέα κομματική στέγη της ΝΟΔΕ Κυκλάδων και της Τοπικής Οργάνωσης της Σύρου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου και αφίχθη το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση των εγκαινίων.

Πλαισιωμένος από κομματικά στελέχη της γαλάζιας παράταξης, τα οποία και του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο λιμάνι της Ερμούπολης, καθώς επίσης και συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση αλλά και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Κώστα Γαβιώτη πραγματοποίησε με συνέπεια τα προγραμματισμένα ραντεβού του συνομιλώντας με τους τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους φορέων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σταθμός του ίδιου υπήρξαν και τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, όπου και ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, ενώ ακολούθως, επισκέφθηκε τον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου. Στην προγραμματισμένη ατζέντα του είχε συμπεριληφθεί η περιήγηση και στον Καθεδρικό ναό των Καθολικών Σύρου στην Άνω Σύρο, αλλά και συνολικά στο εκκλησιαστικό συγκρότημα του Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου, του οποίου κι έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιηγήθηκε στην Ερμούπολη, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, επιχειρηματίες και καταστηματάρχες.

Ενημέρωση για τα φλέγοντα ζητήματα των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου

Από τα πρώτα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε η συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον νησιώτικο χώρο. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης μετά τη συζήτηση, η οποία έγινε απουσία των τοπικών μέσων ενημέρωσης, επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν “στην ουσιαστική αναγνώριση και την ενίσχυση της νησιωτικότητας, στην κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, στην αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας, με κύριο αίτημα την κατ’ εξαίρεση στελέχωση των υπηρεσιών”.

Πέραν της ενημέρωσης που έτυχε ο κ. Μητσοτάκης “για τις πολιτικές και τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η Περιφερειακή Αρχή από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, τις πρωτοβουλίες για την ίδρυση των υδατοδρομίων, την επιδότηση των θέσεων των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά της ΠΝΑΙ με μηνιαία αποζημίωση από πόρους της Περιφέρειας, της παγκόσμιας καμπάνιας για τον τουρισμό με έμφαση τη συνεργασία με το κορυφαίο διεθνώς ειδησεογραφικό δίκτυο CNN για την προβολή των νησιών και τη διεκδίκηση της ύψιστης πανευρωπαϊκής διάκρισης μέσω της υποψηφιότητας ως γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019”, ο ίδιος έκανε αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα ενώ ακολούθως, αιτήθηκε τη συμπαράστασή του (σσ. του Κ. Μητσοτάκη), “στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με το κέντρο”. Συμπληρωματικά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Σύρου, καθώς και στις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βελτίωση των τριών ακόμη αεροδρομίων σε Πάρο, Νάξο και Μήλο, αιτούμενος ξανά την αρωγή του, κόντρα σε κυβερνητικές εξαγγελίες, που όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, “παραμένουν έπεα πτερόεντα”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα του ναυπηγείου και της πορείας του, καλώντας μάλιστα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “να στηρίξει τη διασφάλιση της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση, τους εργαζόμενους του Νεωρίου και την τοπική οικονομία”.

Τέλος, από την πλευρά του χωρικού αντιπεριφερειάρχη έγινε μνεία στις μειωμένες χρηματοδοτήσεις που δέχεται η Περιφέρεια που παραμένει προς το παρόν στον Στόχο 2, την κατηγορία των λεγόμενων “πλούσιων Περιφερειών”, ζητώντας του να συνδράμει στην προσπάθεια “τροποποίησης των σχετικών κριτηρίων κατηγοριοποίησης” προκειμένου “να αποκατασταθεί η αδικία”.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Μάρκος Δαδάος και Χρηστιάννα Πάπιτση.

Έμφαση στην προσπάθεια ανάπτυξης της Σύρου

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσημη συνάντηση με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, τον οποίον κι επισκέφθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους και όπως ανακοινώθηκε εκ των υστέρων από το γραφείο Τύπου, “ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ιδιαίτερα η Σύρος. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαραγκός, αναφέρθηκε στο θέμα της υψηλής φορολόγησης και της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ το οποίο αποτελεί ισχυρό πλήγμα και τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των νησιών, δεδομένου ότι ο τουρισμός” σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας”. Επίσης, ο κ. Μαραγκός προέβη σε ξεχωριστή αναφορά και σχετικά με το Νεώριο, που όπως σημείωσε, “αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για τη Σύρο” ενώ μίλησε και για “τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και του περιβάλλοντος, της τουριστικής ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων, στην αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ”. Από την ατζέντα αναφοράς του δημάρχου, δεν έλειψε η μνεία και “στην αξιοποίηση του στρατοπέδου της Σύρου, στη δημιουργία τουριστικών υποδομών εντός του λιμένα της Ερμούπολης και στην ανάδειξη της Σύρου, με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ως τουριστικού προορισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ευχάριστο κλίμα με την “αμοιβαία διαβεβαίωση για εποικοδομητική συνεργασία με γνώμονα την ευόδωση των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής”.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ιδιαίτερη αναφορά στον ΦΠΑ

Την ευκαιρία να ακούσει τα ζητήματα που πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητας της επιχειρηματικής και παραγωγικής τάξης του νησιού, καθώς και συνολικά του νομού είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο το μεσημέρι της Παρασκευής, στην οποία και συμμετείχαν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, αλλά και η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, Χρηστιάννα Πάπιτση. Όπως ενημερώθηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατόπιν της εν λόγω συνάντησης, “Η συζήτηση ξεκίνησε με το κορυφαίο θέμα της ήττας της νησιωτικότητας αναφορικά με τον ΦΠΑ”, με τον κ. Ρούσσο να αναφέρεται πρωτίστως “στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες σχετικά με το action plan για τον ΦΠΑ”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “Στη συνάντηση αυτή, όχι μόνο αποσαφηνίστηκε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τα καθεστώτα των μειωμένων συντελεστών βρίσκεται σε ισχύ, αλλά ότι επιπλέον με το νέο Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανανεώνεται και διευρύνεται η μέχρι τώρα ισχύουσα οδηγία για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές και δίνονται ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στα κράτη-μέλη για διεύρυνση των ειδικών πολιτικών σε θέματα ΦΠΑ”. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ρούσσος ζήτησε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει την επαναφορά του μέτρου.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν “ο θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου, οι υπάρχουσες υποδομές και οι υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του, καθώς και το πώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει και να τις μετουσιώσει σε ενέργειες για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες” ενώ αμέσως μετά, έγινε ειδική αναφορά σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σύρου, εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει. Ενδεικτικά, συζητήθηκαν τα θέματα του Νεωρίου, του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου κ.α.”.

Θα πρέπει να τονισθεί πως, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραδόθηκε μακροσκελές υπόμνημα όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα κυριότερα νησιωτικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως ο ΦΠΑ, το ακτοπλοϊκό και οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό προϊόν, η υγεία κ.α. ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε “ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τουριστική Πύλη του portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και για το δίκτυο Aegean Cuisine στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που το Επιμελητήριο καταβάλλει για την ανάδειξη του συνολικού τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων”.

Πολιτικά μηνύματα από τον Κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια

Το μήνυμα της ανανέωσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατέστησε με σαφήνεια ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην εκδήλωση των εγκαινίων των νέων γραφείων στην Ερμούπολη (Ελ. Βενιζέλου 14), παρουσία των κομματικών στελεχών και των φίλων της γαλάζιας παράταξης, τονίζοντας τη σημασία που έχει να εμπιστευθούν το κόμμα οι πολίτες προκειμένου να στηρίξουν πολιτικές λύσεις που κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό και το ψέμα. “Η ευθύνη μας είναι να προτάξουμε πολιτικές λύσεις ρεαλιστικές, πολιτικές λύσεις εφαρμόσιμες, να ξαναφέρουμε τον κόσμο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, να κάνουμε ειλικρινή αυτοκριτική όποτε αυτή απαιτείται, αλλά κυρίως, να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και να πείσουμε τους πολίτες, ότι η λύση θα έρθει μόνο μέσα από την πολιτική, αλλά όχι την πολιτική του λαϊκισμού και του ψέματος, αλλά μέσα από την πολιτική της εργασίας, της αποτελεσματικότητας και κυρίως της σκληρής και ομαδικής δουλειάς” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως, η παράταξή του βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα.

Διευρύνοντας την πολιτική τοποθέτησή του για τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστίασε ακολούθως την αναφορά του στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας πως, “Είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα δοκιμάσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης” καθώς όπως πρόσθεσε, “είναι ένα αποτέλεσμα που δυστυχώς δικαίωσε τον λαϊκισμό και τιμώρησε τον λόγο και την κοινή λογική. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μας υποχρεώσει να κοιταχθούμε και πάλι στον καθρέπτη και να σκεφτούμε γιατί το όνειρο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι επίκαιρο για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε κριτική σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, για την οποία υποστήριξε πως, “επενδύει στον λαϊκισμό” με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, τονίζοντας μάλιστα πως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψεύδεται συνεχώς απέναντι στους πολίτες, φέροντας ως παράδειγμα και το ζήτημα της νησιωτικότητας. “Δεν έχει υπηρετηθεί δυστυχώς με την απαραίτητη συνέπεια” δήλωσε ο ίδιος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά και στην κατάργηση του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά και υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, για την κυβέρνηση δεν υπήρξαν εν τέλει, καθώς δεν τηρήθηκαν οι περιβόητες “κόκκινες γραμμές”.

Προτού ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του, κάλεσε τα μέλη του κόμματος να εργασθούν συλλογικά για την κατάρτιση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας πως, η παράταξή του, επιλέγει τον δρόμο της ανάπτυξης, αντιλαμβανόμενη “την ευθύνη που έχει, όχι μόνον απέναντι στην Ελλάδα, αλλά κι απέναντι στη Ευρώπη. Έχουμε μία ευθύνη να πολεμήσουμε και να νικήσουμε το τέρας του λαϊκισμού” δήλωσε κατηγορηματικά αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Αμέσως μετά την ξενάγηση του προέδρου της ΝΔ στα γραφεία ακολούθησε λιτό κέρασμα, ενώ προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του βουλευτής της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση και του προέδρου της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Κώστα Γαβιώτη.