Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Μήλο το 12ο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, παρουσία του Υπ. Εσωτερικών, των Περιφερειαρχών Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και πλειάδας εκπροσώπων της Τ. Αυτοδιοίκησης

«Το ανάστημα της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τρομάζει»

Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, παρουσία του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου και πληθώρας εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

Το εξέχουσας σημασίας συνέδριο, σχετικά με θέμα την «Πρόληψη στην Υγεία, με πρωταγωνιστές τους Δήμους», που στόχο έχει τη δημιουργία υγιών και ανθεκτικών κοινοτήτων, μέσα από τη συνεργασία των ΟΤΑ και τον διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και βέλτιστων εφαρμοσμένων πρακτικών, άνοιξε τον κύκλο εργασιών του την Παρασκευή, 8 Ιουλίου και φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Μήλου «Γιώργος Ηλιόπουλος», ένα κτίριο, το οποίο ο Δήμαρχος Μήλου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης χαρακτήρισε «στολίδι» για το νησί.

Το «παρών» έδωσε σημαντικός αριθμός εκπροσώπων Δήμων από τη Βόρεια Ελλάδα έως και την Κρήτη και από τα Ιόνια νησιά, μέχρι τα Δωδεκάνησα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάννα Καλογήρου, καθώς επίσης και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αξίζει να σημειωθεί, πως μεταφέρθηκε και ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη.

Τη έναρξη του Συνεδρίου σήμανε ο κ. Δαμουλάκης ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το ετήσιο πανελλήνιο Συνέδριο του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, πως τα συμπεράσματα των εργασιών θα χρησιμεύσουν στην προώθηση του μηνύματος για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας των δημοτών.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Στο Συνέδριο οργανώθηκαν μια σειρά από στρογγυλές τράπεζες, με θέμα «Ανακύκλωση-Περιβάλλον-Υγεία» από την ΚΕΔΕ όπου συζητήθηκε η διαχείριση στερεών αποβλήτων σε σχέση με την υγεία και στρατηγικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, των κρίσεων και καταστροφών, ενώ παρουσιάστηκαν και καλές πρακτικές δήμων για την προαγωγή της υγείας σε συνάρτηση με το περιβάλλον, «Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες» με συντονιστή τον κ. Δαμουλάκη αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές απόψεις και προτάσεις για την εφαρμογή τοπικών πολιτικών προαγωγής της υγείας, σύμφωνα με τα πρότυπα του Π.Ο.Υ., «Δράσεις πρόληψης και Αγωγής Υγείας» και συντονιστές τον κ. Μακρυνό και τον κ. Κόμη παρουσιάστηκαν υποδομές υγείας ως παράγοντας ανάπτυξης του τουρισμού, δράσεις για θέματα υγείας και δυνατότητες να προσφέρουν οι Δήμοι πραγματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, «Δομές Πρόληψης-ΚΕΠ Υγείας» και συντονιστές τον κ. Παπασπυρόπουλο και τον κ. Καμακάρη παρουσιάστηκε ο απολογισμός της δράσης των ΚΕΠ Υγείας. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει απόφαση 71 Δήμοι για ίδρυση ΚΕΠ Υγείας, τα οποία ως δημοτικός θεσμός έχει σκοπό την πρόληψη και τη συμβουλευτική καθοδήγηση των δημοτών σε 7 θανάσιμα νοσήματα, «Παρουσίαση του Νέου Τομέα Πολιτισμού» αναπτύχθηκε από την Υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κα. Μαρίνα Σταυράκη- Πατούλη, Δημοτική Σύμβουλο Λυκόβρυσης-Πεύκης  η χάρτα για την ανάπτυξη του πολιτισμού μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και «Υγιής και Ενεργός Γήρανση» και συντονιστή τον κ. Τούντα και τον κ. Γκιολή παρουσιάστηκε η Πολιτική του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ για την Τρίτη Ηλικία καθώς και επιμέρους δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από δήμους-μέλη για την υγιή και ενεργό γήρανση.

Περνώντας στα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η διατήρηση της Υγείας των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένου, ότι οι προοπτικές για την προαγωγή της Υγείας υπάρχουν αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι ανθεκτικές είναι οι κοινότητες στις οποίες υπάρχει μέριμνα για πρόληψη σε διάφορα θέματα που απασχολούν μια πόλη με τη δυνατότητα τεχνικής βοήθειας από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ όπως για παράδειγμα με την ανάπτυξη Προφίλ Υγείας ως Εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού. Η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας ως δημοτικού φορέα μπορεί να συμβάλλει στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας με τον προτεινόμενο προσυμπτωματικό έλεγχο.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η σταθερή παρουσία του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και η συνεχής υποστήριξη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, ενώ όπως ανέφερε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, θα ανθίσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελείται από ανθρώπους που το πιστεύουν ακράδαντα και το υπηρετούν. Ακόμα, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ είναι το Εθνικό Δίκτυο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα, συνεπώς αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία του Δικτύου σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου σημείωσε ότι η διατήρηση της Υγείας των πολιτών είναι μεγάλη εξοικονόμηση ταλαιπωρίας για τους ίδιους, αποφεύξιμης θνησιμότητας αλλά και εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών ποσών που επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η Τακτική Τριμηνιαία Συνάντηση Εργασίας των Υγιών Πόλεων. Παρουσιάστηκε ο απολογισμός  των Υγιών Πόλεων για το 2015 στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και οι προτάσεις των ομάδων εργασίας της Επιστημονικής Επιτροπής  για την Πολιτική των Δήμων-μελών για την ψυχική υγεία, τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή. Επίσης έγινε μια σειρά από παρουσιάσεις καλών πρακτικών από Δήμους-μέλη και των προφίλ των Υγιών Πόλεων.

Με αφορμή τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Μήλου, ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, μίλησε για τον Προ-συμπτωματικό έλεγχο 7 θανάσιμων νοσημάτων και τόνισε την ανάγκη να ακολουθούν οι δημότες αυτόν τον έλεγχο ανάλογα με την ομάδα κινδύνου που ανήκουν, για να μην τους αντιμετωπίζουμε στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Σκοπός των ΚΕΠ Υγείας όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με συμβουλευτική στήριξη για περαιτέρω κατεύθυνση.

Ποδηγέτηση και ευνουχισμός της αυτοδιοίκησης

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο κ. Χατζημάρκος, ανέφερε πως με τιμή και χαρά βρίσκεται στις εργασίες του 12ου συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, τονίζοντας, ότι «σε μία φυσιολογική χώρα, δυτική, μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια, θα είχαν γίνει άλματα τεράστια. Σε μία σχεδόν δυτική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, στην οποία μόνο μέτρα δε χρειάζονται πια, χρειάζονται άλματα, θα δημιουργήσουμε τα βήματα. Σπουδαία βήματα, που για να γίνουν, άνθρωποι έχουν δώσει ενέργεια, τη ζωή, τη δουλειά τους, τον ελεύθερο χρόνο τους. Και αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας και για την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται μέτρα. Προφανώς χρειάζεται μία συνολική αναδιάρθρωση, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω, είναι, ότι το πρώτο από όλα τα υπόλοιπα άλματα, είναι νοητό και αφορά στο χώρο, που όλοι εμείς βρισκόμαστε και υπηρετούμε, την Αυτοδιοίκηση».

«Πόσο δημιουργικά είναι όλα αυτά, που ειπώθηκαν στις ομιλίες, που παρακολούθησα, τι πεδίο εξαιρετικό είναι, πόσο σημαντικό και όλα αυτά, μέσα από την Αυτοδιοίκηση, το κύτταρο της δημοκρατίας, καθώς βρίσκεται στον χαμηλότερο βαθμό, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με τον πολίτη, έχει τον σκληρότερο, αυστηρότερο, πιο άδικο, αλλά παρ’ όλα αυτά αμεσότερο έλεγχο από οποιοδήποτε άλλο επίπεδο της πολιτικής και είναι και αυτό, το οποίο μπορεί να παρέμβει αμεσότερα και αποτελεσματικότερα», υπογράμμισε. «Και τι κάνουμε σε αυτή τη χώρα; Ποδηγετούμε την Αυτοδιοίκηση, την ευνουχίζουμε. Έχει καταντήσει πραγματικά χυδαίο, να εκλέγονται άνθρωποι, μέσα από μία εξαιρετική διαδικασία, τις εκλογές και στη συνέχεια να έρχονται 17 αδιανόητοι, διορισμένοι κύριοι, να λένε, ότι “οι αποφάσεις σας, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές”. Δεν μιλάμε για έλεγχο νομιμότητας, όχι. Πρόκειται για λογοκρισία. Και αυτό πρέπει να τελειώνει. Αυτό δεν είναι Αυτοδιοίκηση. Η χώρα δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, σε κανένα επίπεδο, αν δεν αποκτήσει θεσμούς».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «λατρεύω το παράδειγμα του Βελγίου. Δύο χρόνια ακυβέρνητο, χωρίς κυβέρνηση, και ο μέσος Βέλγος δεν κατάλαβε τίποτε. Δεν κατάλαβε ότι δεν είχε κυβέρνηση, διότι λειτουργούσε η Αυτοδιοίκηση. Μία Αυτοδιοίκηση με περιεχόμενο, με ουσία, με εξουσία. Αυτή είναι η Δύση. Μια ημι-δυτική χώρα, η ημι-δημοκρατική, η ημι-καπιταλιστική, όλα τα “ημί”, όπως η Ελλάδα, πρέπει να τελειώνει με αυτά τα ημίμετρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είμαστε. Φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα, που θα κληθούμε να το αποφασίσουμε αυτό. Έρχεται η ώρα δυστυχώς, διότι έρχεται με πολύ άσχημο τρόπο, βίαιο, μέσα σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ σκληρό», συμπληρώνοντας, ότι «σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, το οποίο θα γίνει χειρότερο, στο επόμενο διάστημα – ας μην τρέφουμε αυταπάτες – το ανάστημα της Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να είναι ένα ανάστημα, που να τρομάζει. Δε φτάνει πια να εμπνέει λίγο σεβασμό, λίγη εμπιστοσύνη, που μέχρι στιγμής τα εμπνέει, πρέπει να τρομάζει κιόλας. Δυστυχώς, σε τέτοιες εποχές και χρόνια οδηγούμαστε».

Κλείνοντας, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε, πως «είμαστε εδώ για να δώσουμε μία πάρα πολύ σκληρή μάχη, προς τα μπροστά και θα τη δώσουμε με καλό σχέδιο, διότι επιτέλους, πρέπει να αποκτήσει και αυτό αυτή η χώρα, ένα σχέδιο», ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους δήμων και περιφερειών «να απομονώσουμε όλες τις φωνές, που είτε ονειρεύονται είτε επιδιώκουν, μια διαιρεμένη Αυτοδιοίκηση», καθώς, όπως επεσήμανε, «φοβάμαι, ότι σύντομα, θα είμαστε και η μοναδική Διοίκηση που θα υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Ελπίζω να διαψευστώ».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτε στη μοίρα του»

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, τόνισε, πως «το παρόν είναι μικρό μπροστά στο μέλλον, που καλούμαστε να διεκδικήσουμε, αλλά και πρέπει να συγκροτήσουμε. Η λέξη “συγκρότηση” σημαίνει, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτε στη μοίρα του και στην τύχη του. Πρέπει να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες, που μας αναλογούν, βάσει της εποχής και βάσει του ρόλου, που διαδραματίζουμε. Δεν έχουμε εμείς, πρωτίστως, δικαίωμα, να αφήσουμε το χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος, χωρίς να έχουμε δώσει το ηχηρό μήνυμα, καταρχάς, και την ηχηρή πράξη, κατά δεύτερον, στο άμεσο μέλλον».

Επιπλέον διαβεβαίωσε, ότι «μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες ακούστηκαν πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία κατεγράφησαν και θα δοθούν με τη δέουσα σημασία και στη δημοσιότητα, αλλά και εκεί που πρέπει, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν».

«Μοναδικός πυλώνας του κράτους θα είναι η ΤΑ»

Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης έδωσε το λόγο στο… “κακό παιδί”, όπως τον αποκάλεσε αστειευόμενος, της Αυτοδιοίκησης, κ. Γ. Δαμουλάκη, με αφορμή το συμβάν της αποχώρησής του από τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας, αποκαλώντας τον Υπ. Εσωτερικών ανεπιθύμητο για το νησί, βάση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ επανέλαβε την αγαστή και στενή συνεργασία, που έχουν οι δύο άνδρες, στο πλαίσιο του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως «ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα και τους συμπατριώτες μου στη Μήλο, να γίνει αυτή η τόσο μεγάλη και σημαντική εκδήλωση στο νησί μας. Μία εκδήλωση, που δείχνει για ακόμη μία φορά, πόσο κοντά είναι στο δημότη και στον άνθρωπο η κάθε δημοτική αρχή, γεγονός, που έχει προκύψει από την ανάγκη που υπάρχει στα θέματα της υγείας, αλλά και στην επέκταση που κάνει το Δίκτυο και στα θέματα πολιτισμού», τονίζοντας πως αυτή η διαδημοτική συνεργασία θα φανεί χρήσιμη, καθώς προέβλεψε, ότι «μοναδικός πυλώνας του κράτους θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς το βλέπουμε από πάρα πολύ κοντά όντας στη διοίκηση».

«Η εμπειρία μας, η γνώση μας και αυτή η αμεσότητά μας, μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους, που από μακριά, προσπαθούν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε τόπου», υποστήριξε, τέλος.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για την παρουσία τους, όσους είχαν την πρωτοβουλία η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στη Μήλο, σημειώνοντας, πως «μία τόσο μεγάλη και σημαντική εκδήλωση έχει μεγάλο αντίκτυπο, για ένα μικρό τόπο και ένα μικρό νησί, όπως είναι η Μήλος», ενώ δεν παρέλειψε τους ανθρώπους που δούλεψαν πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, τους χορηγούς της εκδήλωσης, την εταιρεία διαχείρισης του συνεδριακού κέντρου, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας.